Δωρεάν σπουδές στο ΔΙΕΚ Ορεστιάδας – έως 1/10 οι τελευταίες εγγραφές

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 23 Σεπτεμβρίου, 2021 21:31

Δωρεάν σπουδές στο ΔΙΕΚ Ορεστιάδας – έως 1/10 οι τελευταίες εγγραφές

Η τρίτη – και τελευταία – περίοδος εγγραφών στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ορεστιάδας ολοκληρώνεται την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου για τις πέντε νέες ειδικότητες που θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, στο Δ.Ι.Ε.Κ. Ορεστιάδας για το νέο εξάμηνο “2021Β”, οι ειδικότητες είναι:

  • ΒΟΗΘΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΒΑΡΗ
  • ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
  • ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΘΕΑΤΡΟΥ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν κάποια από τις παραπάνω ειδικότητες μπορούν να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα μέχρι την Πέμπτη 30/09/2021 (Εγγραφές Γ ́ Φάσης: από 29/09/2021 έως 01/10/2021 και ώρες 13:00-21:00) – 2552021250 & 2552021251


Συχνές Ερωτήσεις για Σπουδαστές

Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για τις σπουδές στο Δημόσιο ΙΕΚ

1) Πόσο στοιχίζουν οι σπουδές στα Δημόσια ΙΕΚ; Υπάρχουν δίδακτρα;
Η φοίτηση σε όλα Δημόσια ΙΕΚ προσφέρεται εντελώς δωρεάν. Τα δίδακτρα έχουν καταργηθεί.

2 ) Πόσο διαρκούν οι σπουδές στα ΔΙΕΚ;
Η φοίτηση διαρκεί 4 εξάμηνα κατάρτισης. Εκτός από τα 4 εξάμηνα της φοίτησης, για την ολοκλήρωση των σπουδών, είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας διάρκειας 960 ωρών. Η Πρακτική Άσκηση είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των 2 τελευταίων εξαμήνων κατάρτισης.

3) Πότε γίνονται τα μαθήματα; Πόσες ώρες διαρκούν συνολικά;
Τα μαθήματα κατά κανόνα γίνονται απογευματινές ώρες (συνήθως μετά τις 15:00). Η εκπαιδευτική ώρα διαρκεί 45 λεπτά. Κατά μέσο όρο γίνονται 20 ώρες κατάρτισης την εβδομάδα, ανάλογα την ειδικότητα. Συνολικά υπάρχουν 1200 ώρες κατάρτισης για τα 4 εξάμηνα φοίτησης (300 ώρες κάθε εξάμηνο) και 960 ώρες Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας.

4) Υπάρχει όριο ηλικίας για τη φοίτηση στο ΔΙΕΚ;
Όχι, δεν υπάρχει.

5) Τι δικαιολογητικά χρειάζομαι για την εγγραφή μου;
Χρειάζεστε  φωτοτυπία Ταυτότητας (ή Διαβατηρίου) και φωτοτυπία του απολυτηρίου Λυκείου σας ή του ισότιμου τίτλου σπουδών σας. Επιπλέον, ανά ειδική περίπτωση, θα χρειαστείτε το αντίστοιχο δικαιολογητικό. Π.χ. αν είχατε προϋπηρεσία στην ειδικότητα και ιδιότητα προστάτη θα πρέπει να προσκομίσετε τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.

6) Είμαι απόφοιτος Γυμνασίου ή ΣΔΕ ή ΤΕΣ. Μπορώ να κάνω αίτηση;
Όχι δε μπορείτε. Πρέπει να είστε απόφοιτος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (απόφοιτοι Λυκείου, κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ ή ισότιμου τίτλου).

7) Έχω πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ ή φοιτώ σε τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μπορώ να παρακολουθήσω κάποιο τμήμα στο ΙΕΚ;
Ναι μπορείτε.  Θα συμμετέχετε όμως στη διαδικασία επιλογής δηλώνοντας το Απολυτήριο του Λυκείου σας. Δεν μπορείτε να κάνετε χρήση τίτλου υψηλότερου επιπέδου για την εισαγωγή σας σε ΙΕΚ.

8) Είμαι αλλοδαπός υπήκοος. Χρειάζομαι πιστοποιητικό ελληνομάθειας για την εγγραφή μου;
Όχι. Τα μαθήματα και οι εξετάσεις όμως γίνονται στην ελληνική γλώσσα. Αυτό τον παράγοντα πρέπει να τον υπολογίσετε για την πορεία της κατάρτισής σας.

9) Τι δίπλωμα θα λάβω μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στο ΔΙΕΚ; Είναι αναγνωρισμένο;
Οι καταρτιζόμενοι που ολοκληρώνουν επιτυχώς τις σπουδές τους στο ΔΙΕΚ λαμβάνουν “Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης” (Β.Ε.Κ). Η βεβαίωση αυτή τους προσφέρει το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου 5, το οποίο είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

10) Έχω ακούσει ότι χάνονται αρκετές ώρες στα Δημόσια ΙΕΚ. Τι συμβαίνει π.χ. αν κάποιος καθηγητής αρρωστήσει ή αν υπάρχει αργία;
Πρόκειται ασφαλώς για παραπληροφόρηση. Το Δημόσιο ΙΕΚ είναι ίσως η μόνη δομή εκπαίδευσης στην οποία προβλέπεται αναπλήρωση των χαμένων ωρών. Για κάθε μάθημα πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιηθούν 15 διδασκαλίες κάθε εξάμηνο. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να συμπληρωθούν οι 15 διδασκαλίες (λόγω ασθένειας εκπαιδευτή, αργιών ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο), ορίζονται οι απαραίτητες αναπληρώσεις όλων των χαμένων ωρών.

11) Είμαι εργαζόμενος/εργαζόμενη ή έχω πολλαπλές υποχρεώσεις. Θα μπορώ παράλληλα να σπουδάζω στο ΙΕΚ;
Αν εργάζεστε πρωϊνές ώρες ή αν έχετε ευέλικτο ωράριο,  πιθανότατα θα μπορέσετε. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει εσείς να ρυθμίζετε το πρόγραμμά σας έτσι ώστε να μπορείτε να ανταποκριθείτε σε όλες τις υποχρεώσεις σας συμπεριλαμβανομένων και των υποχρεώσεων που έχετε προς το ΙΕΚ. Για κάθε μάθημα ξεχωριστά, κάθε σπουδαστής μπορεί να απουσιάζει μέχρι το 15% των ωρών κατάρτισης. Στο ΙΕΚ δεν προβλέπεται δικαιολόγηση απουσιών.

12) Εχω πτυχίο ΕΠΑΛ και θέλω να εγγραφώ σε παρόμοια ειδικότητα στο ΙΕΚ. Μπορώ να φοιτήσω κατευθείαν στο Γ’ εξάμηνο;
Η διαδικασία αυτή ονομάζεται κατάταξη και γίνεται κάθε Σεπτέμβριο. Αν στο ΙΕΚ υπάρχει η αντίστοιχη ειδικότητα στο Γ’ εξάμηνο, μπορείτε να κάνετε αίτηση για κατάταξη και να συνυποβάλετε τα δικαιολογητικά σας (π.χ. πτυχίο ΕΠΑΛ).

Το ΔΙΕΚ Ορεστιάδας λειτουργεί στο Νεοχώρι του Δήμου Ορεστιάδας. Για περισσότερες πληροφορίες για τις σπουδές σας στο ΔΙΕΚ Ορεστιάδας, απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: 2552021250 & 2552021251 ή στην Επίσημη Σελίδα του ΔΙΕΚ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ στο Facebook ή στην ιστοσελίδα του.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 23 Σεπτεμβρίου, 2021 21:31

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV