Στο Διδυμότειχο η επόμενη συνάντηση της πρωτοβουλίας για ίδρυση ΠΕ Βορείου Έβρου

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 23 Σεπτεμβρίου, 2021 08:05

Στο Διδυμότειχο η επόμενη συνάντηση της πρωτοβουλίας για ίδρυση ΠΕ Βορείου Έβρου

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (22/9) η δεύτερη συνάντηση των φορέων που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να διεκδικήσουν τη διοικητική αναδιάταξη του νομού Έβρου σε δύο Περιφερειακές Ενότητες, με τη δημιουργία νέας Π.Ε. Βορείου Έβρου. Αυτή τη φορά παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι φορέων του Διδυμοτείχου στη δίωρη σύσκεψη που φιλοξένησε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας. Αρχικά, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χρήστος Λυρούδης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια πήρε το λόγο η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Άννα Μεμετζή η οποία χαιρέτησε την παρουσία των Διδυμοτειχιτών προσθέτοντας πως “αυτός ήταν ο σκοπός της συνάντησής μας σήμερα” και αμέσως απηύθυνε το λόγο στους εκπροσώπους των φορέων από το Διδυμότειχο, με πρώτο ομιλητή τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Διδυμοτείχου Δημήτρη Παπακωνσταντίνου.

Δ. Παπακωνσταντίνου: “Δεν είναι σωστό να μιλάμε για ένα δίπολο Αλεξανδρούπολης – Ορεστιάδας, αυτό δεν βοηθάει στην ανάπτυξη”

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου - Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Διδυμοτείχου

“Συζητάμε για τα αυτονόητα και το πρόβλημα είναι υπαρκτό”, είπε αρχικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Διδυμοτείχου. “Συμφωνούμε ότι υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή σε σημείο να είναι τόσο φανερό, που να κάνει αναφορά σ’ αυτό ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Με απασχολεί όμως που δεν είναι εδώ το Σουφλί, διότι είναι συνδεδεμένες οι τύχες μας. “Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι σωστός ο τρόπος έτσι όπως ξεκινήσατε, αλλά νομίζω πως θα μπορούσαν να συμμετέχουν και άνθρωποι της κεντρικής εξουσίας. Υπάρχει κοινή αποδοχή πως εγκαταλείπονται τα χωριά μας. Η Ορεστιάδα έχει αντέξει περισσότερο από όλες τις άλλες πόλεις και χωριά της περιοχής. Άρα μιλάμε για ένα δίπολο (σ.σ. Αλεξανδρούπολη-Ορεστιάδα) και ούτε αυτό είναι σωστό για την ανάπτυξη. Αυτό είναι μια υδροκέφαλη ανάπτυξη με δύο πόλους. Γι’ αυτό πιστεύω ότι το Σουφλί πρέπει να είναι μαζί μας, είναι απαραίτητη η παρουσία τους. Και δεν είμαι σίγουρος ότι η Π.Ε. Βορείου Έβρου είναι η σωστότερη λύση. Ίσως η λύση του Επαρχείου είναι κάτι που θα μπορούσε να δώσει διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ίσως σε μια πιο εξελιγμένη μορφή, και ίσως η λύση του Επαρχείου πολύ γρήγορα εγκαταλείφθηκε”… Σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήταν και ο μόνος πιο επιφυλακτικός απέναντι στην πρωτοβουλία.


Δ. Πετράκογλου: Θα συζητήσω με τον κόσμο του Διδυμοτείχου για να μεταφέρω τις απόψεις του

Δημήτρης Πετράκογλου - Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Διδυμοτείχου

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Διδυμοτείχου Δημήτρης Πετράκογλου συμφώνησε κατ΄αρχήν με τη θέση του κ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με την επαναλειτουργία Επαρχείου και εξήγησε τους λόγους της παρουσίας του: “Ήρθα να ακούσω το σκεπτικό”, είπε, “μετά να συζητήσω με τον κόσμο έξω και στη συνέχεια να φέρουμε στο τραπέζι τις απόψεις που θα ακουστούν”.

Χρ. Τοκαμάνης: Η δημιουργία ΠΕ Βορείου Έβρου είναι προς συμφέρον και της Αλεξανδρούπολης

Πολύ πιο ένθερμος υποστηρικτής της πρότασης εμφανίστηκε ο πρώην δήμαρχος Διδυμοτείχου και νυν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστος Τοκαμάνης. Ο κ. Τοκαμάνης έκανε μια ιστορική αναδρομή περιγράφοντας τις θέσεις του από τη δεκαετία του ’90, λέγοντας πως από τότε “είναι μια θέση που υποστηρίζω πολύ”. Είπε πως το είχε προτείνει και το 2010, όταν συζητήθηκε η κατάργηση του Επαρχείου, να μετατραπεί αυτό σε Π.Ε. Βορείου Έβρου, κάτι που υπερψήφισε τότε και ο πρώην δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιώργος Αλεξανδρής. “Αν είχαμε εισακουστεί τότε, τώρα θα είχαμε σίγουρα αναπτυχθεί” είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τους νομούς Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, πως “αν αυτοί οι τρεις νομοί που έχουν σχεδόν ίδια γεωγραφική έκταση με τον Έβρο, ήταν ένας νομός, δεν θα είχαν ποτέ αναπτυχθεί”. Ο πρώην δήμαρχος Διδυμοτείχου υποστήριξε πως “πρέπει να αναζητήσουμε συμμάχους και από την Αλεξανδρούπολη, διότι είναι προς συμφέρον της Αλεξανδρούπολης, αντί να ερημώσει ο Βόρειος Έβρος, να τραβήξουμε ένα χειρόφρενο σ’ αυτήν την κατάσταση”. Συνέχισε με το παράδειγμα της Θάσου, που έγινε η 6η Περιφερειακή Ενότητα της ΠΑΜΘ, επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες στον τότε υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο που είχε αποφασίσει να μην προχωρήσει στη δημιουργία 6ης Π.Ε. στο Βόρειο Έβρο, αλλά τελικά στη Θάσο. Ο κ. Τοκαμάνης έθιξε και το ζήτημα της έδρας, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Εγώ υποστηρίζω η έδρα να είναι στο Διδυμότειχο. Όμως αν υπάρξει ενδεχόμενο να χαθεί η ευκαιρία, από το να μη γίνει καθόλου, θα στηρίξω ως έδρα την Ορεστιάδα”.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τον Διαμαντή Παπαδόπουλο να εξηγήσει επιγραμματικά τους λόγους για τους οποίους “πρέπει, μπορεί και δικαιούται η περιοχή τη δημιουργία αυτόνομης ΠΕ Βορείου Έβρου”, όπως είπε, και ανέπτυξε τα επιχειρήματα τα οποία είχε συμπεριλάβει και στην πρότασή του πριν ένα χρόνο προς τη Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης.

Φ. Μπαχαρίδου: Να ενημερωθούν και οι Σύλλογοι που αποτελούν τα ζωντανά κύτταρα στα χωριά μας

Στη συνάντηση παραβρέθηκε αυτοβούλως και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Νέας Βύσσας Φανή Μπαχαρίδου, η οποία υπενθύμισε την ιδιότητά της ως Επαρχιακής Συμβούλου (πρώτη σε ψήφους) έως το 2006. Επικαλούμενη την εμπειρία της από εκείνη τη θητεία, τοποθετήθηκε υπέρ της ίδρυσης ΠΕ Βορείου Έβρου, δίνοντας το παράδειγμα των πρώην δήμων που καταργήθηκαν, ενοποιήθηκαν σε έναν και έπειτα “άρχισε η κατάρρευση”, όπως είπε. Ζήτησε να ενημερωθούν και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, καθώς “αποτελούν τα ζωντανά κύτταρα των τοπικών κοινωνιών”. “Στα τόσα χρόνια που ζω εδώ, έχω καταλάβει πως έχετε δίκιο όλοι όσοι λέτε πως, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή”, κατέληξε.

Π. Φυδανάκης: Να αποτελούν την ΠΕ Βορείου Έβρου και οι τρεις δήμοι της περιοχής για να υπάρχει ισορροπία

Από το Διδυμότειχο και ως πρόεδρος των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Έβρου παραβρέθηκε και ο Παναγιώτης Φυδανάκης, ο οποίος υποστήριξε πως η ίδρυση ΠΕ Βορείου Έβρου είναι προς συμφέρον και των τριών δήμων της περιοχής, Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου. “Πιστεύω πως θα υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά αν γίνουν όλα στοχευμένα, με διαφάνεια, θα πειστεί ο κόσμος”, είπε. “Να απευθυνθούμε κυρίως στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί, να καταλάβουν πως είναι και προς συμφέρον δικό τους και όχι μόνον της Ορεστιάδας”, υποστήριξε, “για να υπάρχει ισορροπία”. Ζήτησε να γίνουν στοχευμένα βήματα προς την τοπική κοινωνία, μέχρι το αίτημα να φτάσει τελικά στην κυβέρνηση.

Χρ. Μουταφίδης: Μην περιμένουμε απ’τους άλλους να κινούν τις διαδικασίες

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΟΙΝΣΕΠ “Άρωμα Έβρου” Χρήστος Μουταφίδης μίλησε ως το νεαρότερο μέλος της πρωτοβουλίας, με θέρμη υπέρ της ίδρυσης ΠΕ Βορείου Έβρου, αλλά και με ένταση απέναντι σε όσους “ρίχνουν το μπαλάκι στους άλλους να κάνουν κινήσεις”. Ζήτησε από όλους να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι ίδιοι, εφόσον βρίσκονται στη συνάντηση ως εκπρόσωποι φορέων. “Θεωρώ πως πρέπει να το πιστέψουμε εμείς που είμαστε εδώ πρώτα, και στη συνέχεια να ενημερώσουμε αυτούς που εκπροσωπούμε. Να μην περιμένουμε να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα κινεί της διαδικασίες. Να αναλάβει ο καθένας από τους παρευρισκόμενους της δική του ευθύνη απέναντι σε όσους εκπροσωπεί”, είπε, καταλήγοντας να επικρίνει όσους μίλησαν για “δίπολα” και λειτουργούν διχαστικά.

Τα επόμενα βήματα

Ακολούθησε εκτενής διάλογος επί όλων των απόψεων, με τελική σύγκλιση ως προς την κοινή κατεύθυνση: Να ενημερωθούν άμεσα και οι φορείς που απουσίαζαν από τις περιοχές του Διδυμοτείχου αλλά και του Σουφλίου, ώστε να γίνουν γνωστές οι προθέσεις τους, και να συνεχιστεί η διεκδίκηση ακόμη δυναμικότερα με τη συμμετοχή όλων. “Κανείς δεν περισσεύει”, είναι το μήνυμα που μεταφέρεται διαρκώς, όπως και πως “τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή”.

Εν τέλει, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η τρίτη σύσκεψη στην πόλη του Διδυμοτείχου, ώστε να μπορούν να παραβρεθούν και όσοι ενδιαφέρονται από την ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα όλοι συμφώνησαν πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν χρονοτριβές, να επισπευσθούν οι διαδικασίες, γι’ αυτό η νέα συνάντηση προγραμματίζεται για τις αμέσως επόμενες μέρες, με προτεινόμενες την ερχόμενη Κυριακή ή Δευτέρα. Το θέμα το ανέλαβαν οι φορείς του Διδυμοτείχου που ήταν παρόντες, ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος και η ιδανικότερη μέρα και ώρα, προκειμένου να κληθούν εκ νέου όλοι, με τη συμμετοχή παραγωγικών, οικονομικών και επιστημονικών φορέων από Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί. Ήδη, μάλιστα, άρχισαν να συγκεντρώνονται υπογραφές στο έγγραφο που περιλαμβάνει όλα τα επιχειρήματα της πρωτοβουλίας, το οποίο το επόμενο διάστημα θα φτάσει σε όλους του Συλλόγους του Βορείου Έβρου, μέχρι να καταλήξει σταδιακά στην αυτοδιοίκηση και στην κεντρική κυβέρνηση προς ικανοποίηση του αιτήματος.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 23 Σεπτεμβρίου, 2021 08:05

Ράδιο Έβρος TV