Δαμασκηνός: Η μεγαλύτερη αμαρτία είναι η αδιαφορία – Αδιακρίτως αγαπούμε, είτε είναι μουσουλμάνος, είτε βουδιστής…

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 7 Φεβρουαρίου, 2023 13:23

Δαμασκηνός: Η μεγαλύτερη αμαρτία είναι η αδιαφορία – Αδιακρίτως αγαπούμε, είτε είναι μουσουλμάνος, είτε βουδιστής…

Για την πρωτοβουλία των τεσσάρων Μητροπολιτών της Θράκης να αναλάβουν άμεσα δράση προκειμένου να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες της Τουρκίας και της Συρίας (δείτε αναλυτικά >> Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμοπαθείς της Τουρκίας από τους Μητροπολίτες της Θράκης: “Η αγάπη σύνορα δεν γνωρίζει”), κλήθηκε σήμερα στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνός. Ο κ. Δαμασκηνός ξεκίνησε το λόγο του με την Παραβολή του Καλού Σαμαρείτη, απευθυνόμενος στους Χριστιανούς και μεταφέροντας το μήνυμα της αλληλοβοηθείας, ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας ή άλλων διαφορών.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Δαμασκηνός: “Η αγάπη δεν έχει σύνορα, όπως μας τη δίδαξε ο Χριστός. Ξεπερνώντας τις θρησκευτικές και τις εθνικές διακρίσεις, δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι σ’ αυτό που συμβαίνει στους γείτονές μας” (…) “Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τον αδερφό μας, το γείτονά μας, τον άνθρωπο που υποφέρει, γιατί για εμάς είναι εικόνα Θεού. Γι΄αυτό αισθανόμαστε όλοι την ανάγκη να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους πονεμένους αυτούς ανθρώπους, τους δυστυχισμένους. Το πρώτο απ’ όλα που πρέπει να κάνουμε είναι να τους συνοδεύσουμε με την προσευχή μας και το δεύτερο η έμπρακτη συμπαράστασή μας. Γι’ αυτό είπαμε ν’ ανοίξουμε τις εκκλησίες, όποιος θέλει να φέρει τρόφιμα, ξηρά τροφή, κλινοσκεπάσματα, ρουχισμό, φάρμακα, είδη καθαριότητας προσωπικής χρήσης”….

Swiss Approval

Μέχρι την επόμενη Κυριακή 19.02 επεκτείνεται χρονικά η συγκέντρωση αγαθών σε όλους τους ναούς

Διευκρίνισε πάντως ο κ. Δαμασκηνός πως, επειδή τελικά “δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν όλα αυτά μέσα σε 2-3 μέρες ως την Κυριακή”, επεκτείνεται χρονικά η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας έως την άλλη Κυριακή 19 Φεβρουαρίου. Για να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, αυτή την Κυριακή θα αναγνωστεί η παραίνεση προς τους πιστούς και θα στηθούν καλάθια σε όλους τους ναούς, σε κάθε χωριό και ενορία της Θράκης, ώστε μέχρι την άλλη Κυριακή να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αγαθά. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν στις έδρες των Μητροπόλεων στους τρεις νομούς της Θράκης και θα οργανωθεί η αποστολή στις πληγείσες περιοχές της νότιας Τουρκίας και τη βόρειας Συρίας.

“Αδιακρίτως αγαπούμε, είτε είναι μουσουλμάνος, είτε είναι βουδιστής”…

Για όλα τα θέματα που αφορούν γενικά τη Θράκη έχουμε μια κοινή πορεία“, απάντησε ο κ. Δαμασκηνός σχετικά με τη συνεργασία των τεσσάρων Μητροπολιτών της περιοχής. “Συνεννοούμαστε μεταξύ μας γιατί τα προβλήματά μας είναι κοινά“, είπε “και αυτό είναι πολύ καλό, καταλαβαίνει ο κόσμος πως είμαστε ενωμένοι, η Εκκλησία είναι μία”. Από την άλλη, “υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στην περιοχή και μία συσπείρωση των ιεραρχών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα καυτά προβλήματα που υπάρχουν εδώ στη Θράκη”. Υπογραμμίστηκε η ειρηνική συμβίωση σ’ αυτή την ιδιαίτερη γεωγραφική περιοχή: “δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, εμείς ζήσαμε και ζούμε οι δυο θρησκείες και οι τρεις πολιτισμοί μαζί, αυτό δεν μπορούμε να το αρνηθούμε”. Συμπλήρωσε δε πως “αδιακρίτως αγαπούμε, είτε είναι μουσουλμάνος, είτε είναι βουδιστής… Η μεγαλύτερη αμαρτία είναι η αδιαφορία. Το να είμαστε εγκλωβισμένοι στην αυτάρκεια του εαυτού μας και να μην ενδιαφερόμαστε για το συνάνθρωπό μας. Είναι ο εγωισμός. Όταν λέμε ότι είμαστε πιστοί, Πίστη δεν είναι μια ιδεολογία. Η Πίστη είναι τρόπος και στάση ζωής, είναι εμπειρία”…

“Να έχουμε εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού. Εκείνος ξέρει καλύτερα από μας το γιατί έγινε”

Τέλος, στο αέναο ερώτημα “ΓΙΑΤΙ”, το οποίο προκύπτει κάθε φορά που ο άνθρωπος νιώθει τόσο αδύναμος μπροστά στις μεγάλες τραγωδίες που βιώνει, ο κ. Δαμασκηνός τόνισε πως “Εμείς πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού. Εκείνος ξέρει καλύτερα από μας το γιατί έγινε. Εμείς δεν μπορούμε να το ερμηνεύσουμε. Εκείνος έχει το δικό Του το σχέδιο, γιατί επέτρεψε να συμβεί κάτι τέτοιο. Ασφαλώς όχι για να τιμωρηθούν κάποιοι άνθρωποι. Ασφαλώς για να μας δοκιμάσει, να δοκιμάσει τις αντοχές εκείνων αλλά και την αγάπη τη δική μας“… “Ο Χριστός είναι Θεός της Αγάπης, ποτέ μα ποτέ, μα ποτέ, δεν πρόκειται να τιμωρήσει. Εμείς αυτοτιμωρούμαστε με τις δικές μας επιλογές”.

Ακούστε αναλυτικά:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 7 Φεβρουαρίου, 2023 13:23

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV