Αυτό το Σαββατοκύριακο: Επίσκεψη στο Μουσείο Μετάξης Σουφλίου

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Μάρτιος 18, 2017 08:56

Αυτό το Σαββατοκύριακο: Επίσκεψη στο Μουσείο Μετάξης Σουφλίου

Το radioevros.gr σας προτείνει έναν προορισμό για αυτό το Σαββατοκύριακο με σκοπό να δείτε και να γνωρίσετε τα πιο ωραία, αξιόλογα, γνωστά αλλά και άγνωστα μέρη του νομού Έβρου! Ακόμη σας κρατάει ενημερωμένους για εκδηλώσεις και δράσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο:

Το Μουσείο Μετάξης Σουφλίου

Μετάξι και Σουφλί είναι δυο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες: το Σουφλί, έχει συνδέσει το όνομα του αλλά και την ιστορία του με το υπέροχο αυτό υλικό που ονομάζεται μετάξι όσο καμία άλλη πόλη. Μια ιστορία και μια τέχνη που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα και ακόμα συνεχίζει. Για την τέχνη λοιπόν της μεταξουργίας και της σηροτροφίας αλλά και πώς το Σουφλί αναδείχτηκε σε σημαντικό κέντρο παραγωγής μεταξιού στα τέλη του 19ου αιώνα και έως τα μέσα του 20ού μπορείτε να μάθετε στο Μουσείο Μεταξιού!

GR PIOP 1121125_8957

Τι είναι και τι μπορείτε να δείτε στο Μουσείο Μεταξιού;

Το Μουσείο Μετάξης άνοιξε τις πύλες του το 1990. Στεγάζεται στο υπέροχο Αρχοντικό Κουρτίδη, το οποίο κτισμένο το 1883 από ντόπιους τεχνίτες, αποτελεί κτήριο ξεχωριστής αρχιτεκτονικής ομορφιάς και αξιόλογο δείγμα θρακιώτικης αστικής αρχιτεκτονικής ενώ υπήρξε κέντρο εθνικών αποφάσεων για τη Θράκη. Ανακαινίστηκε το 2007 και πλέον λειτουργεί υπό την ευθύνη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς προσφέροντας μια ζωντανή εμπειρία της παλαιάς θρακιώτικης παράδοσης της σηροτροφίας και μεταξουργίας.

Στο ισόγειο του Μουσείου Μετάξης, όπου βρισκόταν η παλαιά έκθεση, αναπτύσσεται η ενότητα της ιστορίας του μεταξιού. Παράλληλα, τα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται βοηθούν τον επισκέπτη να εντάξει τη σηροτροφία και τη μεταξουργία σε συγκεκριμένο χωρικό και χρονικό πλαίσιο: τοπική κοινωνία, οικονομία, αρχιτεκτονική, πολιτισμός. .

Στον όροφο αναπτύσσεται το σενάριο της έκθεσης, που αφορά τη σηροτροφία. Η πορεία του επισκέπτη ακολουθεί τον κύκλο της σηροτροφίας. Ξεκινά από την παραγωγή και εκκόλαψη του σπόρου, τη μουριά και τον μεταξοσκώληκα, συνεχίζεται με τα στάδια ανάπτυξης του μεταξοσκώληκα (ηλικίες) και την ύφανση του πολύτιμου κουκουλιού (κλάδωμα και ξεκλάδωμα). Ακολουθεί ο καθαρισμός και η διαλογή των κουκουλιών. Ο κύκλος ζωής του μεταξοσκώληκα κλείνει με την απόπνιξη. Οι επόμενες ενότητες είναι αφιερωμένες στη μεταξουργία (αναπήνιση ή το ξετύλιγμα της κλωστής του κουκουλιού, βαφή και ύφανση των μεταξωτών, με ιδιαίτερη μνεία στο Εργοστάσιο Μετάξης των Αδελφών Τζίβρε, «σήμα κατατεθέν» για το Σουφλί εκείνης της εποχής). Τα αυθεντικά εκθέματα υποστηρίζονται από οπτικοακουστικό υλικό. Τέλος, στην ενότητα «Φορεσιές στο Σουφλί» θα θαυμάσετε μοναδικά εξαρτήματα της σουφλιώτικης ενδυμασίας.GR PIOP 150019_MM18

Τι μπορείτε να κάνετε στο Μουσείο Μετάξης;

Το Μουσείο Μετάξης φιλοξενεί κατά διαστήματα διάφορες δραστηριότητες για παιδιά αλλά και για ενήλικες. Αυτό το Σάββατο 18 Μαρτίου υπάρχουν δύο εργαστήρια felting (αρχαία τεχνική κατασκευής υφάσματος) στο Μουσείο Μετάξης που απευθύνονται σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες (περισσότερες λεπτομέρειες για τα εργαστήρια felting του Μουσείου Μετάξης μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ).

Εκτός από τα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται για ενήλικες αλλά και παιδιά, οι μικροί επισκέπτες στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί έχουν την ευκαιρία να δουν αναπαραστάσεις όλων των σταδίων επεξεργασίας του μεταξιού.

Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 18:00GR PIOP 1121125_8860

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιά: http://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Metaxis/to-mouseio.aspx

Αυτό το Σαββατοκύριακο επισκεφθείτε το Μουσείο Μετάξης Σουφλίου!

Τι άλλο συμβαίνει στον Έβρο αυτό το Σαββατοκύριακο;

Σάββατο 18 Μαρτίου:

Κυριακή 19 Μαρτίου:

Για εκδηλώσεις, δράσεις αλλά και για  ό,τι συμβαίνει στον Έβρο όλες τις μέρες τις εβδομάδας δείτε την Ατζέντα του radioevros.gr!


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Μάρτιος 18, 2017 08:56

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200
Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV

upart300

Πρωτοσέλιδα

Εγγραφείτε στο Newsletter