ΔΟΞΑ Ορεστιάδας: Θέλουμε να είμαστε σε αλληλεπίδραση με την κοινωνία

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 22 Νοεμβρίου, 2021 12:49
Swiss Approval

ΔΟΞΑ Ορεστιάδας: Θέλουμε να είμαστε σε αλληλεπίδραση με την κοινωνία

Με δύο δυνατά κοινωνικά μηνύματα στις φανέλες της αγωνίζεται φέτος η “Δόξα” Ορεστιάδας δίνοντας γερή γροθιά στα στερεότυπα: Αλληλεγγύη στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης από τη μία, ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και ρατσισμού, ιδιαίτερα του σεξουαλικού, από την άλλη. Για την έμπνευση, την ιδέα, την αποδοχή, τις αντιδράσεις και όλα όσα προκάλεσε αυτή η πρωτοφανής για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα – και δη τα τοπικά – κίνηση, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο ο τερματοφύλακας της ομάδας Αχιλλέας Σκερλετόπουλος.

Ο κ. Σκερλετόπουλος ανέπτυξε το σκεπτικό γύρω από την πρωτοβουλία της ομάδας, αναφέροντας πως “αυτό που θέλουμε είναι να βάλουμε στη δημόσια συζήτηση τα δύο αυτά ζητήματα και να προσπαθήσουμε να τα ανοίξουμε στην κοινωνία του Έβρου“. Σημείωσε πως “ο κόσμος αγκάλιασε το εγχείρημα” και πως “όταν κάναμε τις φανέλες δεν είχαμε στο μυαλό μας ότι ο κόσμος θα μας ζητάει τις φανέλες. Ήταν κάτι απρόσμενο και πολύ γρήγορα δεχτήκαμε έναν μεγάλο όγκο παραγγελιών“.


Με τα χρήματα από τις φανέλες θα ενισχυθούν οικογένειες που έχουν ανάγκη

Αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε σε αλληλεπίδραση με την κοινωνία“, είπε ο κ. Σκερλετόπουλος, ανακοινώνοντας πως όλα τα χρήματα από τη διάθεση των νέων φανέλων, θα διατεθούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη από την περιοχή, σε οικογένειες που θα υποδείξουν αρμόδιοι φορείς ώστε να ενισχυθούν αυτές οι οικογένειες. Μέσω της σελίδας της ομάδας στο facebook μπορεί όποιος θέλει να κάνει την παραγγελία του και να ενισχύσει το έργο της ομάδας. Για το θέμα η ομάδα σημειώνει χαρακτηριστικά: “Ευχαριστούμε πολύ όλους εσάς που με τα σχόλια σας (θετικά – αρνητικά), μας δίνετε κίνητρο να συνεχίσουμε. Η ανταπόκριση σας τεράστια, σε σημείο που δεν το περίμενε κανένας μας. Για τον λόγο αυτό όλοι μαζί, από κοινού, αποφασίσαμε λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης, μέρος των εσόδων από τις εμφανίσεις να δοθεί σε οικογένειες συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη. Δόξα Ορεστιάδας! It’s Not All About Football“.

Πρώτα είμαστε παρέα και μετά ομάδα

Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας αλλά και την πατρότητα της ιδέας με τα μηνύματα στις φανέλες, “οι παίκτες και οι οπαδοί της ομάδας αποφασίζουμε για όλα“, υπογράμμισε ο τερματοφύλακας της ΔΟΞΑΣ. “Η ομάδα είναι αυτοδιαχειριζόμενη, ουσιαστικά δεν έχουμε διοίκηση, υπάρχει αυτοοργάνωση και πρώτα απ’όλα είμαστε μια παρέα και μετά μια ομάδα. Ο αγώνας μας δεν σταματάει στα 90 λεπτά, ο αγώνας μας είναι καθημερινός σε αλληλεπίδραση με την κοινωνία, να γνωρίζουμε τα προβλήματα, να συμμετέχουμε σε αυτά, να προσπαθούμε να βοηθούμε όπου μπορούμε. Αυτό είναι κάτι παραπάνω απ’ το ποδόσφαιρο“…

Το 2022 δεν θα έπρεπε να συζητάμε για τέτοια θέματα

Ως επί το πλείστον οι αντιδράσεις είναι θετικές. Μας έχουν αγκαλιάσει, μας έχουν θωρακίσει, μας δίνουν δύναμη να προχωρήσουμε“, επισήμανε ο κ. Σκερλετόπουλος, ωστόσο υπάρχουν και αρνητικές κριτικές για τις οποίες ανέφερε πως: “Νομίζω πως το ζήτημα με τη σεξουαλική απελευθέρωση για τους περισσότερους είναι ακόμα ταμπού. Σε κοινωνίες όπως της Ορεστιάδας είναι ακόμα λίγο δύσκολο δημόσια να συζητιέται τόσο εύκολα ένα τέτοιο ζήτημα. Εμείς είμαστε εδώ να το φέρουμε στο δημόσιο διάλογο. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Για εμάς αυτό είναι τρόπος ζωής. Είναι κάτι φυσιολογικό και θέλουμε ο κόσμος να το δει από τη δικιά μας ματιά“.

Το τοπικό ποδόσφαιρο αργοπεθαίνει

Με αφορμή την πρωτοβουλία ανάδειξης των κοινωνικών μηνυμάτων στις φανέλες της ΔΟΞΑΣ Ορεστιάδας, η συζήτηση επεκτάθηκε και στα προβλήματα του τοπικού ποδοσφαίρου. Ο τερματοφύλακας της ομάδας υποστήριξε πως “το τοπικό ποδόσφαιρο αργοπεθαίνει“. Και εξήγησε ότι “τα έξοδα μεγαλώνουν συνεχώς, μεγάλες χρηματοδοτήσεις για να βοηθήσουν τις ομάδες δεν υπάρχουν, υπάρχει θέμα στελεχών από άποψη διαιτησίας, με αποτέλεσμα να γίνονται παιχνίδια καθημερινές ή σε ώρες κατά τις οποίες οι περισσότεροι είμαστε εργαζόμενοι. Οι ομάδες συρρικνώνονται και διαλύονται, με αποτέλεσμα να έχουμε μείνει λίγες ομάδες“… Όμως δίνοντας την άλλη διάσταση της παρουσίας τους στο χώρο, υπογράμμισε πως “Εμείς είμαστε εδώ πέρα να προσπαθήσουμε, να παλαίψουμε και να …παίξουμε τη μπάλα μας πέρα από τα στενά όρια του ποδοσφαίρου“… Εντωμεταξύ προβλήματα παρουσιάζονται και στη χρήση του γηπέδου του Χειμωνίου, “το γήπεδο αυτό το διαχειριζόμαστε και προσπαθούμε να το φροντίσουμε μόνοι μας“, ανέφερε ο κ. Σκερλετίδης, εκφράζοντας το παράπονο πως “όσες φορές απευθυνθήκαμε στους αρμόδιος από το Δήμο δεν πήραμε κάποια βοήθεια“. Ωστόσο “καταφέραμε να φτιάξουμε ένα πολύ ωραίο γήπεδο, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με χρήματα από την τσέπη μας και πολύ προσωπικό χρόνο και ψυχική κούραση, όλο αυτό μας γεμίζει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε“, υποστήριξε.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες δράσεις

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όπου μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με την κοινωνία και να θίξουμε ζητήματα θα το κάνουμε“, τόνισε ο κ. Σκερλετόπουλος. “Είμαστε μία ομάδα που βάζουμε το ποδόσφαιρο ως μέσον για να μεταφέρουμε αυτά τα μηνύματα στον Έβρο, μέχρι και στο τελευταίο χωριό“, κατέληξε.

Ακούστε αναλυτικά:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 22 Νοεμβρίου, 2021 12:49
Swiss Approval

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV