Κάλεσμα φορέων του Β. Έβρου για ενημέρωση και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 17 Νοεμβρίου, 2023 11:02
Swiss Approval

Κάλεσμα φορέων του Β. Έβρου για ενημέρωση και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο

Ανοιχτό κάλεσμα απευθύνουν μαζικά οι φορείς και οι εκπρόσωποι κλάδων, συλλόγων και σωματείων της Ορεστιάδας και Βορείου Έβρου για ενημέρωση πολιτών και κινητοποιήσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Προηγήθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των φορέων το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης μετά από κάλεσμα του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας στη βιβλιοθήκη του, στο Δικαστικό Μέγαρο Ορεστιάδας.

Επισημαίνεται και στο κάλεσμα η απόφαση της συνάντησης, που όπως πρώτο έγραψε το radioevros.gr, θα γίνει αρχικά μια εκδήλωση παρουσίασης των νέων φορολογικών μέτρων από το Σύλλογο Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Βορείου Έβρου τη Δευτέρα 20/11 στις 18:30 στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας. Εκεί, παράλληλα, θα αποφασιστεί και το περιεχόμενο της μαζικής κινητοποίησης που θα γίνει την Τετάρτη 22/11 το μεσημέρι στη ΔΟΥ Ορεστιάδας, ταυτόχρονα με τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που οργανώνονται.

Swiss Approval

Το κάλεσμα έρχεται με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες και τους στόχους των κινητοποιήσεων που, όπως όλοι επισήμαναν στην συνάντηση, επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των κατοίκων στον ήδη βαθειά πληγωμένο Βόρειο Έβρο.

Αναλυτικά το κάλεσμα:

Οι κάτωθι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, μετά την κοινή συνεδρίασή μας, που έλαβε χώρα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, εκδίδουμε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Το πρόσφατο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ» , με  την εισαγωγή ελάχιστου τεκμαιρόμενου κέρδους (Άρθρο 13), πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις ατομικές επιχειρήσεις, αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα και υιοθετείται η πρακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους». 

Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει πραγματικά αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οδηγεί σε  αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη.  

Η Κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των ατομικών επιχειρήσεων,  μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού. 

Δείχνει να αγνοεί τα στοιχεία που η ίδια διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των ατομικών επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις και έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Δείχνει να αγνοεί ότι πολλοί εξ αυτών χάνουν τις ρυθμίσεις που έχουν υπαχθεί και βρίσκονται ενώπιον καταδιωκτικών μέτρων. Και αυτούς, αντί να τους στηρίξει με κάθε πρόσφορο τρόπο, έρχεται να τους δώσει τη χαριστική βολή.

Και το χειρότερο όλων είναι ότι όλους εμάς, αδιακρίτως, συλλήβδην, μας  χαρακτηρίζει φοροφυγάδες μεταφέροντας τη «λογική Κατρούγκαλου» από το ασφαλιστικό στο φορολογικό πεδίο, χωρίς να ξεχνάμε και την πρόσφατη υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την παρούσα κυβέρνηση. 

Και επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της  να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα,  επιχειρεί να ταυτίσει τους  ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις ατομικές επιχειρήσεις με τους μισθωτούς, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1880 και 1888/2019 όσο και το ότι δεν πρόκειται για συγκρίσιμα μεγέθη, δεδομένου ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες που διακρίνονται των μισθωτών, δεν έχουν  αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών. Σημειωτέον δε, ότι για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός  του μισθωτού αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, περαιτέρω το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαρτάται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ, το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται πραγματοποιηθέντα επαγγελματικά έξοδα των ελευθέρων επαγγελματιών, μέτρο βαθύτατα αντιαναπτυξιακό και ενισχυτικό της φοροδιαφυγής. Καταργείται ουσιαστικά ο λογιστικός προσδιορισμός κέρδους και η βασική παραδοχή ότι όλες οι επιχειρήσεις φορολογούνται έσοδα μείον έξοδα.

Η επίκληση δε, ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, είναι προσαρμοστική, δεν αντέχει σε κριτική,  αφού τυχόν προσπάθειες αμφισβήτησής τους, όπως αποδεικνύει η εμπειρία του παρελθόντος, καθίσταται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αλυσιτελής. 

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων με στόχο ένα  δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη  συνεισφορά εκάστου ανάλογα με τις δυνάμεις του. 

Η Κυβέρνηση επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει στο παρελθόν, την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της σύγχρονα εργαλεία ελέγχου (χρήση τεχνητής νοημοσύνης, έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με ΑΑΔΕ, εγκατάσταση POS κλπ).

Την ίδια στιγμή που εφαρμόζει αυτή τη φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, αφήνει στο απυρόβλητο εταιρίες και επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημιές επί σειρά ετών καθώς και τη μεγάλη φοροδιαφυγή στα καύσιμα, τα μερίσματα, τη συγκέντρωση κεφαλαίου κοκ.

Εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα και ζητούμε την άμεση απόσυρσή τους.

Για όλους εμάς, το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή μας και την αξιοπρέπειά μας. 

Έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάδελφο αλλά και σε κάθε πολίτη που πλήττεται από τις κυβερνητικές επιλογές, που κινδυνεύει με επαγγελματικό αφανισμό, που στοχοποιείται γενικά και αδιάκριτα και άδικα ως φοροφυγάς.

Έχουμε υποχρέωση να αντιδράσουμε ενωμένοι έντονα και μαζικά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς που συμμετέχουμε στην παρούσα συνάντηση αποφασίσαμε:

Για την ενημέρωση όλων των πολιτών, να γίνει στις 20/11 στις 18:30 στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας μια εκδήλωση παρουσίασης των νέων φορολογικών μέτρων από το Σύλλογο Λογιστών Φοροτεχνικών  Ελευθέρων Επαγγελματιών Βορείου Έβρου  και τον Δικηγορικό Σύλλογο Ορεστιάδας.

Εκεί, παράλληλα, θα αποφασιστεί και το περιεχόμενο της μαζικής κινητοποίησης που θα γίνει την Τετάρτη 22/11/2023 στην πόλη της Ορεστιάδας.

Επίσης αποφασίσαμε να προτείνουμε στα θεσμικά μας όργανα:

1.  Το συντονισμό της δράσης μας και τη διαμόρφωση ενιαίου μετώπου  κατά των νέων μέτρων, με σκοπό την απόσυρσή τους.

2. Τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22/11/2023 και ώρα 12:00 έξω από τη ΔΟΥ Ορεστιάδας.   

3. Τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας των μελών όλων των φορέων και την αποστολή τους στον Πρωθυπουργό.

4. Τη δημοσιοποίηση των θέσεών μας με κάθε πρόσφορο τρόπο.

5. Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και το συντονισμό εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε τοπικό επίπεδο, ανάλογα με την εξέλιξη του θέματος, με αποφάσεις των θεσμικών μας οργάνων.

Οι υπογράφοντες φορείς

 ο Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας

ο Σύλλογος Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Βορείου Έβρου

η Ένωση Βενζινοπωλών Βορείου Έβρου

ο Εμπορικός Σύλλογος Ορεστιάδας

ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ορεστιάδας

το Σωματείο Επισκευαστών Οχημάτων Ορεστιάδας και Βορείου Έβρου  


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 17 Νοεμβρίου, 2023 11:02

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV