“Τον πέταξε σαν τσουβάλι στην άσφαλτο και του πατούσε με την αρβύλα το κεφάλι”- Μαρτυρίες στο Ράδιο Έβρος για αναίτια βία συνοριοφυλάκων

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 20 Ιουνίου, 2023 08:22

“Τον πέταξε σαν τσουβάλι στην άσφαλτο και του πατούσε με την αρβύλα το κεφάλι”- Μαρτυρίες στο Ράδιο Έβρος για αναίτια βία συνοριοφυλάκων

Ένα περίεργο περιστατικό καταγγέλλεται στο Ράδιο Έβρος, το οποίο συνέβη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, την Παρασκευή το πρωί στον κάθετο άξονα Αρδανίου-Ορμενίου. Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 08:00 π.μ. της Παρασκευής 16 Ιουνίου 2023, οδηγοί και επιβάτες οχημάτων που περνούσαν από το σημείο, λίγο μετά το χωριό Λύρα και οδεύοντας προς Ορεστιάδα, έγιναν μάρτυρες υπερβολικής και αναίτιας βίας δύο συνοριακών φυλάκων, ενάντια ενός πρόσφυγα ή μετανάστη. Οι μαρτυρίες προέρχονται με τις ίδιες ακριβώς περιγραφές από δύο διαφορετικά άτομα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους και έτυχε να περνούν την ίδια στιγμή από το συγκεκριμένο σημείο. Υπάρχει παράλληλα και τρίτο άτομο που μαρτυρά μέρος των περιγραφών, συνεπώς αξιολογούνται ως διασταυρωμένες και αξιόπιστες.

Οι μαρτυρίες

Σήμερα στο δρόμο προς Δαδιά είδα συνοριοφύλακα να σέρνει από το χωράφι έναν άνθρωπο, να τον πετάει στην άσφαλτο και να του πατάει το κεφάλι με τις αρβύλες του“, αναφέρει η μία μαρτυρία. Πιο περιγραφική η άλλη: “Επέστρεφα από το αεροδρόμιο στην Ορεστιάδα και μετά τη Λύρα είδα τρία άτομα στην άκρη του δρόμου. Οι δύο νεαροί συνοριοφύλακες, ο τρίτος μάλλον πρόσφυγας, μεγαλύτερης ηλικίας. Τον άρπαξε ο ένας και τον πέταξε σαν τσουβάλι από το κάγκελο στην άσφαλτο και υπέθεσα πως γίνεται σύλληψη, πιθανόν διακινητή. Όμως όταν είδα να του πατάει με τη μπότα το κεφάλι σοκαρίστηκα. Δεν είδα επίσης να υπάρχει άλλο όχημα κοντά, παρά μόνο το αυτοκίνητο της αστυνομίας στην άκρη του δρόμου“, αναφέρει.


Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι ο μετανάστης ήταν ένας, ενώ συνήθως είναι σε ομάδες. Οι συνοριοφύλακες δύο. Νεαρός πολύ φαινόταν αλλά δεν πρόλαβα να διακρίνω άλλες λεπτομέρειες, παρόλο που με κοίταξε αφού του πάτησε το κεφάλι“, συνεχίζει η πρώτη μαρτυρία.

Οι μάρτυρες αναφέρουν πως ο συλληφθείς έμοιαζε ταλαιπωρημένος και ανήμπορος να αντιδράσει, ήταν άλλωστε ήδη με τα χέρια σηκωμένα πίσω απ’ το κεφάλι όταν τον έβγαλαν από το χωράφι και τον πέταξαν στην άσφαλτο. Αξιοσημείωτη δε η παρατήρηση πως “ο συνοριοφύλακας σίγουρα δεν φαινόταν να κινδυνεύει από τον αβοήθητο άνθρωπο για να του φερθεί έτσι“.

Σε ερώτηση και στους δύο, γιατί δεν σταμάτησαν να διαμαρτυρηθούν, η απάντηση παρόμοια: “Λυπάμαι που δεν σταμάτησα. Είχα σοκαριστεί. Έτρεμα ακόμα και στο γραφείο και δεν μπορούσα να δουλέψω. Μετάνιωσα που περιορίστηκα μόνο σε χειρονομία αγανάκτησης. Έπρεπε να σταματήσω να τον ρωτήσω ΓΙΑΤΙ; Μόνο αυτό“.

Διαψεύδουν ή αγνοούν το περιστατικό οι συνοριοφύλακες

Το Ράδιο Έβρος επιχείρησε να λάβει συγκεκριμένη και επίσημη τοποθέτηση από τις αρχές, ή και απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως αν έχει καταγραφεί περιστατικό απειλής ζωής συνοριοφύλακα από μετανάστη το πρωί της Παρασκευής στη συγκεκριμένη βάρδια, αν υπήρξε καταδίωξη και αντίσταση σε σύλληψη, αν κάποιο κακοποιό στοιχείο εντοπίστηκε στην περιοχή και άσκησε βία κατά των συνοριοφυλάκων και άλλα σχετικά. Επιδιώξαμε να λάβουμε απαντήσεις που ίσως και να δικαιολογούσαν κατά κάποιον τρόπο μια ένταση μεταξύ συνοριοφυλάκων και συλληφθέντος, τις οποίες όμως δεν λάβαμε.

Από κύκλους των συνοριοφυλάκων πάντως διαψεύδεται το γεγονός, ενώ μάς μεταφέρθηκε, επίσης, πως σε καμία των περιπτώσεων δεν δικαιολογείται αυτής της μορφής η βία, να πατάει ο αστυνομικός με την μπότα το κεφάλι του συλληφθέντα στο έδαφος. Από την άλλη, σε επικοινωνία που είχαμε με τον Διοικητή του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου, εδαφικής αρμοδιότητας του οποίου είναι το σημείο όπου οι μάρτυρες περιγράφουν το συμβάν, δηλώθηκε άγνοια του περιστατικού, πως δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά από τα στελέχη του Τμήματος και μάς διαβεβαίωσε πως θα διερευνήσει το θέμα υπηρεσιακά.

Πάντως, για την ιστορία, σε παρόμοιο περιστατικό στο πρόσφατο παρελθόν, οι κατηγορίες που βάρυναν τους εμπλεκόμενους συνοριοφύλακες βασίστηκαν στην παράβαση των άρθρων του Ποινικού Κώδικα:

139Α για βασανιστήρια και άλλες προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πράξεις
309 για επικίνδυνες σωματικές βλάβες
82Α για έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά

Εν κατακλείδι, αναμένουμε τις απαραίτητες ενέργειες από τον διοικητή του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη και να κατευναστούν τα πνεύματα, καθώς εις εκ των μαρτύρων υποστηρίζει πως προτίθεται να κινηθεί νομικά, αφού το περιστατικό επηρέασε έντονα τον ίδιο και την κόρη του που επέβαινε στο όχημα και είδε μέρος των γεγονότων.

____
* η ένθετη φωτογραφία του άρθρου είναι αρχειακό υλικό και δεν συνδέεται με το περιστατικό.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 20 Ιουνίου, 2023 08:22

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV