Θα ζήσουμε καταστροφές από πλημμύρες στον Έβρο με τις πρώτες βροχές; – Οι απαντήσεις από τον Δρ. Γ. Παπαϊωάννου του ΔΠΘ

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 8 Σεπτεμβρίου, 2023 13:19

Θα ζήσουμε καταστροφές από πλημμύρες στον Έβρο με τις πρώτες βροχές; – Οι απαντήσεις από τον Δρ. Γ. Παπαϊωάννου του ΔΠΘ

Πόσο πιθανό είναι να δούμε καταστροφικές πλημμύρες και στον Έβρο με τις πρώτες βροχές; Στο ερώτημα αυτό που ανησυχεί τους κατοίκους του Έβρου, μετά το αφανισμό των δασών στο νομό και τη μεταβολή του 25% στο έδαφος και τη γεωγραφία της περιοχής, απαντά στο Ράδιο Έβρος, καλεσμένος στο Εβροσκόπιο, ο Δρ. Γεώργιος Παπαϊωάννου. Ο κ. Παπαϊωάννου είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του ΔΠΘ με γνωστικό αντικείμενο «Διευθέτηση Ορεινών Υδάτων – Δασική Υδρολογία», συνεπώς έχει βαρύνουσα αξία ο λόγος του, προϊόν επισταμένων μελετών και επιστημονικής γνώσης.

Αγώνας δρόμου να προλάβουμε τις βροχές

Είναι ένας αγώνας δρόμου με το χρόνο, πριν ξεκινήσουν οι έντονες βροχοπτώσεις”, προειδοποιεί ο Καθηγητής, “γι’ αυτό πρέπει να γίνει σωστά η χωροθέτηση”, αναφερόμενος στις άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στα σωστά σημεία.


Όπως εξηγεί ο κ. Παπαϊωάννου, τα συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που πρέπει άμεσα να γίνουν είναι κατ’ αρχάς τα κορμοφράγματα μέσα στην κοίτη. Στη συνέχεια, στην περιοχή που κάηκε και ανάλογα την κλίση του εδάφους θα μπορούσαμε να έχουμε συρματοκιβώτια με λίθους και όσο κατεβαίνουμε πιο χαμηλά σε μεγαλύτερα ανοίγματα των χειμάρρων, να γίνουν και τα κανονικά φράγματα “στερέωσης κοίτης”, που γίνονται κυρίως για να συγκρατήσουν τα φερτά υλικά που κατεβαίνουν από τον ορεινό όγκο. Παράλληλα, όπως ανεβαίνει το βουνό, γίνονται και άλλες μικρότερες παρεμβάσεις, όπως κλαδοπλέγματα ή τα κορμοδέματα.

Η Δασική Υπηρεσία είναι αρμόδια για τη μελέτη αυτών των έργων και σε συνεργασία με τους υλοτόμους προχωράει στη συνέχεια στην εφαρμογή. Επειδή όμως η Δασική Υπηρεσία, ως γνωστόν, είναι υποστελεχωμένη, σίγουρα θα χρειαστεί ενίσχυση και υποστήριξη άμεσα.

Τι γίνεται με το πόσιμο νερό;

Ο κ. Παπαϊωάννου περιέγραψε, επίσης, την υφιστάμενη κατάσταση με το πόσιμο νερό στον Έβρο, κυρίως στο Σουφλί και την Αλεξανδρούπολη, προειδοποιώντας πως αν δεν προλάβουμε παρεμβάσεις πριν ξεκινήσουν οι βροχές και μεταφέρουν βλαβερά υλικά στους υδροταμιευτήρες, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. “Μας ανησυχεί να μην έρθουν τα φθαρτά υλικά στους υδροταμιευτήρες και μην κατέβουν βλαβερά υλικά για την υγεία, που θα μεταφερθούν στο πόσιμο νερό”, αναφέρει ο Καθηγητής, περιγράφοντας και το περιεχόμενο των συσκέψεων που έγιναν στην έδρα του ΔΠΘ υπό τον πρύτανη Φώτη Μάρη με τους δημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου γι’ αυτό το θέμα (σχετικά: ΕΔΩ).

Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση με τα ρέματα, τους χειμάρρους, τους ποταμούς Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου, αλλά και τη διαχείριση αυτών προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα το επόμενο διάστημα.

Ακούστε (και δείτε) αναλυτικά, όσα πολύ χρήσιμα και κατατοπιστικά ανέφερε ο Δρ. Παπαϊωάννου:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 8 Σεπτεμβρίου, 2023 13:19

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV