Αυτό το Σαββατοκύριακο: Ταξίδι στη Σαμοθράκη

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 8 Απριλίου, 2017 09:30

Αυτό το Σαββατοκύριακο: Ταξίδι στη Σαμοθράκη

Το radioevros.gr σας προτείνει έναν προορισμό για αυτό το Σαββατοκύριακο με σκοπό να δείτε και να γνωρίσετε τα πιο ωραία, αξιόλογα, γνωστά αλλά και άγνωστα μέρη του νομού Έβρου! Ακόμη σας κρατάει ενημερωμένους για εκδηλώσεις και δράσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο:

Σαμοθράκη


Το μοναδικό νησί του Έβρου και στολίδι του Βόρειου Αιγαίου. Κουβαλάει την Θράκη στο ίδιο του το όνομα, μην αφήνοντας αμφιβολίες για την ταυτότητά του. Βουνά και δάση, θάλασσα και καταρράκτες, τεράστια ιστορία, μοναδική παράδοση. Η Σαμοθράκη, το «νησί των Μεγάλων Θεών» είναι μοναδική. Και το αποδεικνύει στους επισκέπτες της και με το παραπάνω.

Σαμοθράκη
Η Σαμοθράκη είναι παγκοσμίως γνωστή λόγω του διάσημου αρχαιοελληνικού αγάλματος της Νίκης, το οποίο βρέθηκε το 1863 στο νησί. Το άγαλμα, ύψους 2,75 μέτρων, εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Επιπλέον, στην αρχαιότητα, στο νησί λάμβαναν χώρα τα Καβείρια Μυστήρια, αποκρυφιστικές τελετές που το περιεχόμενο τους δεν έχει διαλευκανθεί απόλυτα μέχρι σήμερα.

Η ιδιαιτερότητα του νησιού οφείλεται στην άγρια παρθένα φύση με τα απότομα βουνά, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τα δάση με πλατάνια, πεύκα, καστανιές, κέδρους και άλλα δέντρα, τις πηγές, τους καταρράκτες, τις μικρές λίμνες κατά μήκος των ρεμάτων στις πλαγιές του βουνού – οι ντόπιοι τις ονομάζουν «βάθρες» – και τις παραλίες. Τα πλατανοδάση κατεβαίνουν ως τις παραλίες της Σαμοθράκης και σχεδόν φτάνουν στην θάλασσα.

Η επιφάνεια του νησιού είναι 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η υψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.611 μέτρα. Με αυτό το ύψος, η Σαμοθράκη είναι το ψηλότερο ελληνικό νησί στο Αιγαίο -με την εξαίρεση των δύο μεγαλονήσων, της Κρήτης και της Εύβοιας. Το όνομα του βουνού είναι Σάος, αλλά οι ντόπιοι το ονομάζουν «Φεγγάρι» (όπως και την υψηλότερη κορυφή του), καθώς είναι «τόσο ψηλό που κρύβει το φεγγάρι». Εξάλλου, το όνομα του νησιού σημαίνει «ψηλή Θράκη» -από το αρχαιοελληνικό σάμος = υψηλή.Σαμοθράκη

 

Γιατί να επισκεφθείτε την Σαμοθράκη;

Την καλύτερη απάντηση σας δίνει το μήνυμα του Δήμου Σαμοθράκης, που σας καλεί να προτιμήσετε την Σαμοθράκη αυτό το Πάσχα:

Σαμοθράκη το νησί με την απίστευτη φυσική ομορφιά, το άπλετο πράσινο και τα πλούσια νερά. Το νησί του Αιόλου, τη φτερωτής Νίκης, των Καβείριων Μυστηρίων, το νησί της Φύσης.

Για τους φυσιολάτρες η Σαμοθράκη είναι το ιδανικό μέρος διακοπών! Είναι ο επίγειος παράδεισος και ο τόπος που η διάχυτη φύση του θα μείνει βαθιά ριζωμένη στο μυαλό σας.
Η οργιώδης βλάστηση και η πλούσια θάλασσα δεν είναι όμως τα μόνα χαρακτηριστικά αυτού του νησιού. Η Σαμοθράκη έχει πίσω της πολύ πλούσιο παρελθόν, έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και πολλά μνημεία να επισκεφθείτε.

Η Σαμοθράκη πανέμορφη κατά την περίοδο του Πάσχα στα ανοιξιάτικα της θα σας αποζημιώσει αν επιλέξετε να βρεθείτε εδώ. Μαγευτικό το ηλιοβασίλεμα από την Καμαριώτισσα με θέα το Άγιο Όρος που νιώθεις να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, ενώ ένας περίπατος ανάμεσα στα καθαρά τρεχούμενα νερά στα μύρια ρυάκια του νησιού θα σας κάνει σίγουρα να αφήσετε πίσω για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Σαμοθράκη

Διάσημη η Σαμοθράκη και για το εξαιρετικό ντόπιο κατσικάκι που το Πάσχα σερβίρεται ως “αρνί ή κατσίκι φουρνιστό γεμιστό με γόμο’’ παραδοσιακά θα το συναντήσετε ψημένο σε ξυλόφουρνο, όπως επίσης μπορείτε να το δοκιμάσετε αν προτιμάτε και στη σούβλα!

Η Σαμοθράκη προσφέρει εξαιρετικές γαστρονομικές προτάσεις, προσιτές τιμές και ένα ανοιξιάτικο μοναδικό τοπίο που στολίζει τα πασχαλινά έθιμα του τόπου μας μαγευτικά!

Αν περάσετε το Πάσχα στη Σαμοθράκη, αξίζει να παρακολουθήσετε τις ακολουθίες τις ακολουθίες της Μ. Βδομάδας σε όποια εκκλησία των οικισμών της και αν επιλέξετε, την περιφορά του επιταφίου στα καλντερίμια του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας, να ακούσετε το Μοιρολόι της Παναγιάς τη Μ. Πέμπτη το βράδυς και να κάνετε Ανάσταση στην Πλατεία της Χώρας με φόντο το Βυζαντινό Κάστρο!

Το ίδιο κατανυκτικά, νησιωτικά και όμορφα θα αισθανθείτε σε όποια από τις εκκλησίες του νησιού και αν παρευρεθείτε τη Μ. Βδομάδα ενώ το βράδυ της Ανάστασης μπορείτε να γευτείτε τον παραδοσιακό μας αρνί με γόμο στις διάφορες ταβέρνες του νησιού που ανοίγουν πρώιμα ειδικά για την περίσταση!

Επισκεφθείτε τη Σαμοθράκη!

Τι άλλο συμβαίνει στον Έβρο αυτό το Σαββατοκύριακο:

Σάββατο 8 Απριλίου:

Κυριακή 9 Απριλίου

Για εκδηλώσεις, δράσεις αλλά και για ό,τι συμβαίνει στον Έβρο όλες τις μέρες της εβδομάδας δείτε την Ατζέντα του radioevros.gr!


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 8 Απριλίου, 2017 09:30

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV