Ο Ντόλιος, τα ημιυπαίθρια και η “παραλίγο” επιβολή αναδρομικών δημοτικών τελών

Συντάκτης Νewsroom 18 Φεβρουαρίου, 2011 10:15

«Λήξαν» χαρακτηρίζεται από κυβερνητικούς κύκλους το θέμα που δημιουργήθηκε με τον Γιώργο Ντόλιο μετά τη δήλωση συγγνώμης, στην οποία προχώρησε ο υφυπουργός Εσωτερικών.


Παρά την έντονη ενόχληση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δεν ενημερώνεται για εγκύκλιο του υφυπουργού του εκτιμήθηκε ότι η παραίτηση μέλους της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση θα έκανε  μεγαλύτερη επικοινωνιακή ζημιά από την παραμονή του, μετά και το επικοινωνιακό «βατερλώ» με την υπόθεση της δημόσιας περιουσίας.

Πόσο μάλλον που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης στην Θράκη, όπου εκλέγεται και ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Για το λόγο αυτό ο κ. Ντόλιος κλήθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες για την αναστάτωση που προκάλεσε η εγκύκλιός του, προκειμένου να κλείσει άρον – άρον η υπόθεση.

Αν όμως το θέμα του υφυπουργού έκλεισε, τουλάχιστον επί του παρόντος, αυτό που έμεινε ορθάνοιχτο είναι το θέμα των δημοτικών τελών.

Σύμφωνα με πληροφορίες  αυτό που φαίνεται να «κερδίζουν» οι πολίτες μετά το θόρυβο που προκλήθηκε είναι ότι δεν θα πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη για τους ημιυπαίθριους χώρους  που δεν είχαν δηλώσει. Δεν θα γλιτώσουν όμως την καταβολή τους από εδώ και πέρα. Τα δημοτικά τέλη υπολογίζονταν μέχρι σήμερα στα “καθαρά” τετραγωνικά χωρίς, δηλαδή, τους ημιυπαίθριους, καθώς αυτά ήταν τα δηλωμένα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στο νόμο 3843/10 του υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και με δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες χρεώσεις για τους ιδιοκτήτες πλην του προστίμου για την τακτοποιήσή τους.

Και το ερώτημα είναι δεν ήξεραν τότε ότι οι πολίτες θα πρέπει να καταβάλουν τα αυξημένα δημοτικά τέλη για τους ημιυπαίθριους; Κι αν ήξεραν γιατί δεν περιέλαβαν ρύθμιση με την οποία να απαγορεύεται ρητά η αυξησή τους λόγω ημιυπαίθριων; Αν δεν ήξεραν, πως τώρα ξαφνικά το θυμήθηκαν τόσο στο ΥΠΕΚΑ (εγκύκλιος 28.1.2011, με την οποία υποστήριζαν ότι δεν πρέπει να αυξηθούν λόγω ημιυπαίθριων) όσο και στο ΥΠΕΣ (εγκύκλιος Ντόλιου με το οποίο υποστήριζαν το αντίθετο).

Το από πότε θα κληθούν να πληρώσουν τα αυξημένα δημοτικά τέλη (δηλαδή, αν θα είναι από το Μάιο του 2010  που ψηφίστηκε ο νόμος 3843 ή από τότε που η υπουργός Περιβάλλοντος θα φέρει τη νέα ρύθμιση η οποία θα αφαιρεί με σαφή τρόπο το δικαίωμα των δήμων να ζητήσουν αναδρομική καταβολή δημοτικών τελών για χώρους που δεν είχαν δηλωθεί ή και να επιβάλουν πρόστιμα) μένει να το δούμε….

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

Διαβάστε τη συγγνώμη του υφυπουργού:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Αθήνα, 17 – 02- 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά την δήλωσή μου στην Βουλή με την οποία αποσύραμε την εγκύκλιο η οποία δημιούργησε θέμα και εν’ όψη της αναμενόμενης νομοθετικής αντιμετώπισης του ζητήματος, νομίζω ότι οφείλω να ζητήσω συγγνώμη από τους πολίτες για την αναστάτωση η οποία προκλήθηκε.

Γεώργιος Π. Ντόλιος


Συντάκτης Νewsroom 18 Φεβρουαρίου, 2011 10:15

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV