Επίσκεψη της Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Γ.Νικολάου στα Δίκαια για την υπογραφή της σύμβασης του ζεολίθου

Συντάκτης Νewsroom 23 Μαΐου, 2011 09:19

Επίσκεψη της Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Γ.Νικολάου στα Δίκαια για την υπογραφή της σύμβασης του ζεολίθου

Νικολάου για ζεόλιθο

Στα Δίκαια παρέστη, την Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου – Μαυρανεζούλη για την υπογραφή, από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Θύμιο Σώκο και τον εκπρόσωπο της εταιρείας «GEOVET», της σύμβασης μίσθωσης δημόσιας λατομικής έκτασης 160 στρεμμάτων του βιομηχανικού ορυκτού ζεόλιθου στη θέση «Παλαιοχώραφα» του Δημοτικού Διαμερίσματος Πετρωτών του Δήμου Ορεστιάδας.


Η κ. Νικολάου σε δηλώσεις της τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή για την περιοχή καθώς μια επένδυση τέτοιου είδους θα λάβει χώρα. «Αυτός ο ακριτικός, πανέμορφος τόπος, τα Πετρωτά, έκρυβε στα σωθικά του πραγματικό «χρυσό» που για πολλά χρόνια παρέμενε αναξιοποίητος. Ο ζεόλιθος είναι ένα από τα σπουδαιότερα ορυκτά, με πολλές χρήσεις στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στο περιβάλλον. Το δικό μας μάλιστα κοίτασμα παρουσιάζει ιδιαίτερο παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς σημειώνει καθαρότητα που αγγίζει και το 94%. Δέσμευση όλων αποτελεί ο σεβασμός στο περιβάλλον. Θεματοφύλακες θα πρέπει να είναι οι κάτοικοι του χωριού, της περιοχής.»

Η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές κυρίως διαδικασίες, οι οποίες καθυστέρησαν το έργο τόσα χρόνια. «Είναι η ώρα να σκύψουμε και να βρούμε τι ακριβώς έχουμε στον τόπο μας, να το αναδείξουμε, για να μπορέσουμε έτσι να δώσουμε στο νομό μας, και σε ολόκληρη την Περιφέρεια, την τύχη που τους ταιριάζει. Σε αυτή την ιστορική στιγμή για τον Βόρειο Έβρο μεταφέρω την ικανοποίηση του ίδιου του Περιφερειάρχη, όπου και εκείνος από την πλευρά του με προσωπικές παρεμβάσεις συνέβαλε να αποτελέσει πραγματικότητα η σημερινή υπογραφή της σύμβασης. Η αιρετή Περιφέρεια σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης κάνει ό,τι μπορεί ούτως ώστε να γίνουν περισσότερα πράγματα στην περιοχή μας. Θέλουμε κι άλλες τέτοιες δράσεις για τον νομό μας. Το χρωστάμε όλοι μας.»

Στη συνέχεια η κ. Νικολάου μετέβη στο Διδυμότειχο όπου συμμετείχε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο για την κατάσταση που παρουσιάζουν τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία του Δήμου Διδυμοτείχου, τις διαδικασίες συντήρησης και ανάδειξής τους, παρουσία της Γενικής Γραμματέα Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Λίνας Μενδώνη και του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Θύμιου Σώκου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν πέραν του Δημάρχου Διδυμοτείχου κ. Παρασκευά Πατσουρίδη, αντιπροσωπεία από το Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Διδυμοτείχου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου συνόδεψε την κ. Μενδώνη στις επισκέψεις της για επιτόπιο έλεγχο στο τέμενος του Βαγιαζήτ, στο Κάστρο του Διδυμοτείχου και στις ανασκαφές στην Πλωτινόπολη. «Η παρουσία της κ. Μενδώνη στον Έβρο δείχνει την κινητικότητα της κυβέρνησης στον τομέα του πολιτισμού, τη βαρύτητα που δίνεται στη συντήρηση και ανάδειξη των ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων του τόπου μας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου, η διάσωση του τεμένους Βαγιαζήτ, η κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, ενώ επίσης έχουν διατεθεί πιστώσεις για τη συνέχιση των εργασιών στους αρχαιολογικούς χώρους στη Μικρή Δοξιπάρα – Ζώνη, στην αρχαία Μεσημβρία – Ζώνη, στη Σαμοθράκη. Δεν πρέπει, όμως, να τα περιμένουμε όλα από το Υπουργείο. Χρειάζεται ο καθένας από μας να συνειδητοποιήσει τη σπουδαιότητα και σημαντικότητα των μνημείων που βρίσκονται στο νομό μας, και να συνδράμει τις τοπικές αρχές στον αγώνα για τη συντήρηση και ανάδειξή τους.» είπε η κ. Νικολάου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Διδυμότειχο η κ. Μενδώνη συνοδευόμενη από την Αντιπεριφερειάρχη Έβρου και τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου πραγματοποίησαν εθιμοτυπική επίσκεψη στον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνό με τον οποίο συζήτησαν για τα εκκλησιαστικά μνημεία του Βορείου Έβρου.

 


Συντάκτης Νewsroom 23 Μαΐου, 2011 09:19

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV