“Συμμαχία” των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων του Δήμου Ορεστιάδας με αφορμή την ίδρυση Κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου, Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Κέντρων Κράτησης Λαθρομεταναστών.

Συντάκτης Νewsroom 24 Φεβρουαρίου, 2011 21:32

“Συμμαχία” των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων του Δήμου Ορεστιάδας με αφορμή την ίδρυση Κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου, Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Κέντρων Κράτησης Λαθρομεταναστών.

nea arxihttp://4.bp.blogspot.com/_7EpgBRfoB4Q/TL_4soSikXI/AAAAAAAAACA/0AzCxwn3lrM/s320/logo_public_use_sindiasmos.png

“Συμμαχία” φαίνεται να συγκρότησαν οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις του Δήμου Ορεστιάδας προκειμένου να απαιτήσουν(με μορφή πρότασης) από τον Δήμαρχο εκ νέου διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα της ίδρυσης Κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου, Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Κέντρων Κράτησης Λαθρομεταναστών.Η πρόταση προσυπογράφεται από τους επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και από όλους τους συμβούλους που έχουν εκλεχθεί από αυτές.


Διαβάστε παρακάτω την πρόταση:

Κύριε Πρόεδρε.

Είναι γνωστό ότι στις 26-1-2011 δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. ο Ν.3907/2011 «Περί Ασύλου». Στο νόμο αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων η ίδρυση Κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου, Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Κέντρων Κράτησης Λαθρομεταναστών.

Μετά την δημοσιοποίηση του νόμου και τις φήμες, διαρροές στον Τύπο, περί ίδρυσης νέων κέντρων λαθρομεταναστών στο νομό Έβρου κι ιδιαίτερα στην περιοχή του δήμου Ορεστιάδας, ξεκίνησαν οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Στο δήμο μας, είχαμε μια χλιαρή αντίδραση από το δήμαρχο Ορεστιάδας κι αυτήν μετά από μεγάλο θόρυβο που προκλήθηκε στην κοινωνία. Μετά από οχλήσεις δημοτικών συμβούλων, έγινε σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17-2-2011. Στη συζήτηση παρευρέθησαν ένας βουλευτής του νομού, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, εκπρόσωποι φορέων που μίλησαν ή κατέθεσαν ψηφίσματα, εκπρόσωποι τοπικών κομματικών οργανώσεων, καθώς και πολίτες οι οποίοι αγωνιούσαν για τις φήμες. Μετά την συζήτηση του θέματος, εκδόθηκε ένα ψήφισμα από το Προεδρείο του Δ.Σ., προσπαθώντας να καταγράψει και να συγκεράσει τις απόψεις που κατατέθηκαν, δυστυχώς ανεπιτυχώς και χωρίς να καλύπτει το Σώμα στο σύνολό του.

Στις 18-2-2011 κατατέθηκε στην βουλή Σχέδιο Νόμου «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις». Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συμπεριλάμβανε Τροπολογία, η οποία αφορούσε στο Ν.3907/2011. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με την επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων την Τρίτη 22-2-2011 και απομένει η δημοσίευσή του στο Φ.Ε.Κ..

Σύμφωνα με την Τροπολογία αυτή, την οποία συνυπογράφουν τρεις (3) συναρμόδιοι Υπουργοί, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής χρήσης σε υφιστάμενα κτίρια και η ανέγερση προκατασκευασμένων εγκαταστάσεων σε δημόσια ή ιδιωτικά οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές, ώστε να λειτουργήσουν ως Κέντρα Πρώτης Υποδοχής για μετανάστες.

Στόχος, σύμφωνα με την τροπολογία, είναι αφενός η αντιμετώπιση των αναγκών υποδοχής των παράνομων μεταναστών και, αφετέρου, η κράτηση όσων υπόκεινται σε διαδικασία επιστροφής. Η λύση αυτή προκρίθηκε καθώς θεωρούνται χρονοβόρες οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την προσαρμογή των εγκαταστάσεων των στρατοπέδων στις ανάγκες των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, τη στιγμή που η εισροή λαθρομεταναστών είναι αθρόα. Επίσης στην περίπτωση της αλλαγής χρήσης των ακινήτων, η παρέκκλιση θα ισχύει όσο διαρκεί η χρήση ως κέντρο υποδοχής.

Για την αλλαγή χρήσης και αυτές τις κατασκευές, δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Οι ως άνω χώροι, όπως προβλέπεται στην Τροπολογία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι ως Κέντρα Κράτησης.

Η ανωτέρω Τροπολογία, μετά την ψήφιση του Ν. 3907/2011, ουσιαστικά «επιβεβαιώνει» τις φήμες και τις διαρροές στον Τύπο, που αφορούν στη μετατροπή διαφόρων ιδιωτικών κτιρίων (π.χ. εργοστασίων που υπολειτουργούν ή είναι σε αχρησία, μη λειτουργούντων γυμναστηρίων, αποθηκών, κτλ), σε χώρους που θα περιλαμβάνουν το Γραφείο Ασύλου και το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής. Ταυτόχρονα όλο αυτό το συγκρότημα, θα λειτουργεί κι ως Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών.

Επειδή:

 • Εκφράζοντας την βούληση τεράστιας μερίδας συμπολιτών μας, αντιδρούμε στο ενδεχόμενο αυτό.
 • Σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν.3852/2010, ο πρόεδρος του Δ.Σ. συγκαλεί το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από γραπτή αίτηση του 1/3 των μελών του.
 • Προτείνουμε:

  Διεξαγωγή συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας με θέμα «Καθορισμός ενεργειών αντίδρασης του Δήμου Ορεστιάδας στην επικείμενη ίδρυση νέων Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου και Κέντρων Πρώτης Υποδοχής ή κράτησης λαθρομεταναστών σύμφωνα με το Ν. 3907/2011 και τις τροπολογίες αυτού».

  Η εισήγηση θα γίνει από τον επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Νέα Αρχή» κ. Χαμαλίδη Ελευθέριο και οι προτάσεις θα κατατεθούν την ημέρα διεξαγωγής της συζήτησης.

  ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

  ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
  Χαμαλίδης Ελευθέριος Μαυρίδης Βασίλειος
  Παπαϊωάννου Ιωάννης Παπαμιχαήλ Βασίλειος
  Καραγιάννης Γεώργιος Ορμανλίδης Χρήστος
  Γραμματίκης Γεώργιος Τσελεμπής Δημήτριος
  Χατζής Ιωάννης
  Χάψαλη Ελένη
  Μητακίδης Γεώργιος
  Τυρμπάκης Χρήστος

  Συντάκτης Νewsroom 24 Φεβρουαρίου, 2011 21:32

  Δημοφιλή άρθρα

  Ράδιο Έβρος TV