Οδηγίες αστυνομίας για την αναγνώριση πλαστού χρήματος

Συντάκτης Νewsroom 29 Ιουνίου, 2011 15:30
Swiss Approval


Η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης στα πλαίσια συνεχούς προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες και προκειμένου αυτοί να αποφύγουν την πιθανότητα χρήσης στις καθημερινές εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές τους παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων θα ήθελε να σας ενημερώσει για εύκολους τρόπους διαπίστωσης αυτών. Επίσης συνιστούμε να αποφεύγετε τη συναλλαγή με άγνωστα άτομα που συναλλάσσονται με μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα (π.χ 100 ή 200 ευρώ) για ένα αντικείμενο μικρής αξίας και σε κάθε περίπτωση που υποψιάζεστε κυκλοφορία πλαστού (παραχαραγμένου) χαρτονομίσματος να ενημερώνετε άμεσα την Υπηρεσία μας στον τηλεφωνικό αριθμό 100 από οποιαδήποτε τηλεφωνική συσκευή.

Swiss Approval

Στα χαρτονομίσματα ευρώ έχουν ενσωματωθεί ποικίλα χαρακτηριστικά ασφαλείας, ώστε να είναι εύκολη η αναγνώριση της γνησιότητάς τους. Τα χαρτονομίσματα ευρώ εκτυπώνονται σε χαρτί από βαμβακερές ίνες, το οποίο τους προσδίδει μοναδική υφή. Ορισμένα μέρη στο έμπροσθεν τμήμα του χαρτονομίσματος εκτυπώνονται ανάγλυφα, ώστε το χαρτονόμισμα να είναι αναγνωρίσιμο με την αφή. Επίσης όλα τα χαρτονομίσματα ευρώ έχουν ταινία ασφαλείας και υδατογράφημα που διακρίνονται απέναντι στο φως.

Υπάρχουν όμως και ορισμένα πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Έτσι, τη διαπίστωση της γνησιότητας των χαρτονομισμάτων των 5, 10 και 20 ευρώ διευκολύνουν η λωρίδα ελάσματος και η ιριδίζουσα λωρίδα, ενώ τα χαρτονομίσματα των 50, 100, 200 και 500 ευρώ διαθέτουν μελάνη μεταβλητού χρωματισμού και τμήμα ελάσματος. Γενικά, είναι καλό να ελέγχουμε τα χαρτονιμίσματα που έρχονται στα χέρια μας. Ο έλεγχος γίνεται εύκολα, γρήγορα, έχει ενδιαφέρον και μπορεί να σας προφυλάξει από δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

-Αφορμή για την έκδοση του παραπάνω πληροφορικού δελτίου υπήρξε η παρακάτω σύλληψη-

 

Σύλληψη ημεδαπού για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων

Συνελήφθη την 24.06.2011, στα Μελίβοια Ξάνθης, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Εχίνου, ένας 39χρονος ημεδαπός για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Παρασκευής (24.06.2011), ο 39χρονος ημεδαπός πραγματοποίησε αγορές μικρής αξίας σε δύο καταστήματα στα Μελίβοια Ξάνθης, πληρώνοντας με δύο χαρτονομίσματα των εκατό (100) Ευρώ αμφιβόλου γνησιότητας.

Κατά τη σύλληψη του 39χρονου δράστη, βρέθηκαν στην κατοχή του, άλλα οκτώ (08) αμφιβόλου γνησιότητας χαρτονομίσματα των εκατό (100) Ευρώ τα οποία κατασχέθηκαν.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκε ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ξάνθης.

Προανάκριση ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Εχίνου.

 

 


Συντάκτης Νewsroom 29 Ιουνίου, 2011 15:30

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV