Συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη

Συντάκτης Νewsroom 19 Απριλίου, 2010 13:35
Swiss Approval

Συνεδρίασαν το Σάββατο, 17 Απριλίου 2010, τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Έβρου με μόνο θέμα ημερήσιας διάταξης “Διατύπωση απόψεων επί του Σχεδίου Νόμου που αφορά στη ?Διαδρομή και εγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και συναφή θέματα”.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν οι βουλευτές του νομού Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα Ρενταρή Όλγα και κα Τσιαούση Ελένη και της Ν.Δ. κος Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος, ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου κος Μηνόπουλος Γιώργος, ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης – καθηγητής κος Τουρασής Βασίλης, υπηρεσιακοί παράγοντες.


Swiss Approval

Κατά την εισήγηση του ο Νομάρχης Έβρου και Πρόεδρος της Επιτροπής Νομού Έβρου για το έργο “Αγωγός Πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη” κ. Ζαμπουνίδης Νικόλαος τόνισε εφτά σημεία που αποτελούν την αταλάντευτη στάση του Νομαρχιακού Συμβουλίου αναφορικά με το θέμα του αγωγού πετρελαίου.
“Βασιζόμαστε στη σταθερή και φερέγγυα στάση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Έβρου, σταθερά προσηλωμένοι στην αρχή, ότι “το έργο δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς”, σταθερά προσηλωμένοι στην προάσπιση και διεκδίκηση των συμφερόντων του Νομού Έβρου, ενισχύοντας τις τοπικές δυνάμεις και την Επιτροπή Νομού Έβρου για τον αγωγό.
ΖΗΤΑΜΕ, ως Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου, η Κυβέρνηση να αναγνωρίσει και να σεβαστεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για το έργο του αγωγού πετρελαίου και συγκεκριμένα:
1. Την τήρηση των όρων προηγούμενης διαβούλευσης με την θεσμοθετημένη Επιτροπή Νομού Έβρου, κατά τις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν. 3734/09 και την σχετική ΚΥΑ
2. Την τήρηση του άρθρου 4 του Νόμου 3558/07 (περί Διακρατικής Συμφωνίας), όπως και με τη διαδικασία που προβλέπεται σ’ αυτό η Συμφωνία Διέλευσης, ώστε να συμπεριληφθούν σ’ αυτήν και τα προβλεπόμενα ζητήματα περί διάθεσης στη Διεθνή Εταιρεία χώρων διέλευσης – διαδρομής και εγκατάστασης, σε συνδυασμό με τα επίσης προβλεπόμενα στις ίδιες διατάξεις περί “επίλυσης θεμάτων προστασίας περιβάλλοντος”
3. Την ενεργοποίηση των κατά νόμο Επιτροπών του Υπουργικού Συμβουλίου, για:
α) Τη σχεδίαση και τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην προβλεπόμενη Συμφωνία Διέλευσης του αγωγού
β) Την παρακολούθηση όλων των φάσεων σχεδίασης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου
(Στις εν λόγω Επιτροπές που έχουν συσταθεί με την Πράξη 11/2008 του Υπουργικού Συμβουλίου, που τροποποιήθηκε με την νεότερη υπ’ αριθ. 7/2010, επιβάλλεται η κατά νόμο συμμετοχή και έκφραση γνώμης της Επιτροπής Νομού Έβρου, πριν από κάθε σχετική με το έργο απόφαση ή πρωτοβουλία)
4. Πριν από κάθε άλλη πρωτοβουλία ή νομοθετική παρέμβαση, ακόμα και αυτής της Συμφωνίας Διέλευσης, να υπάρξει, όπως επιβάλλεται από τον νόμο, η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων)
5. Σε κάθε περίπτωση να ληφθούν υπόψη οι ήδη υποβληθείσες παρατηρήσεις των Νομαρχιακών Υπηρεσιών Έβρου και όποιων άλλων υπηρεσιών ή φορέων υποβληθούν, για κάθε θέμα του αγωγού
6. Με βάση την πρόβλεψη του άρθρου 4 του Ν. 3558/07, περί “επίλυσης θεμάτων προστασίας του περιβάλλοντος”, διεκδικούμε (ως επιβάλλεται) ένταξη στη Συμφωνία Διέλευσης και των όρων περιβαλλοντικής διασφάλισης και πολιτικής προστασίας της περιοχής, με ειδική αναφορά σε Ολοκληρωμένο Σύστημα Συμμετοχής, Διαχείρισης- Αξιοποίησης Ανταποδοτικών Τελών* Έργου: “ΑΓΩΓΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ”, για την έρευνα, το περιβάλλον, την πολιτική προστασία και την ανάπτυξη, στο Νομό Έβρου
*Αντισταθμιστικών οφελών ή περιβαλλοντικών τελών, όπως τελικά θα ονομαστούν
7. Οριστική αναθεώρηση – ανάκληση του εμφανισθέντος σχεδίου νόμου για τη διαδρομή και εγκατάσταση του αγωγού (κατά το υπ’ αριθ. πρωτ: 51/26.3.2010 έγγραφο της Επιτροπής Ν. Έβρου), τήρηση των προβλεπόμενων κατά νόμο διαδικασιών ως προς την προώθηση του περιεχομένου του (βλ. προηγούμενα 1, 2, 3, 4, 5) και εν συνεχεία ένταξή του στο συνολικό πλαίσιο της προβλεπόμενης της Συμφωνίας Διέλευσης (κατ’ άρθρο 4 του Ν. 3558/07)”
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ομόφωνα υιοθέτησε την πρόταση του Νομάρχη Έβρου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ζαμπουνίδης ανέφερε σχετικά “Ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση να μην κατατεθεί το σχέδιο νόμου που χαρακτηρίζει το έργο του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη εθνικής σημασίας, αλλά να ενταχθεί αυτό στο σχέδιο νόμου για τη συμφωνία διέλευσης. Στη συμφωνία διέλευσης θα αναφέρεται η κάθε λεπτομέρεια για την κατασκευή του αγωγού, για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα, θα υπάρχει μέριμνα για θέματα όπως η πολιτική προστασία, που είναι μεγάλο ζήτημα, και για τα αντισταθμιστικά οφέλη. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να χαρακτηριστεί το έργο εθνικής σημασίας, αλλά να είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση, συμφωνία διέλευσης, περιβαλλοντικά, πολιτική προστασία, αντισταθμιστικά, και τότε να συμφωνήσουμε. Πρέπει να διατηρήσουμε τη μέχρι σήμερα αξιόπιστη σχέση των τριών μερών, κυβέρνησης, διεθνούς εταιρείας και τοπικής κοινωνίας. Δε θα δεχθούμε αιφνιδιασμούς.”

Και συνέχισε “Είναι ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Διαβούλευσης όλων των φορέων, ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, και έχουμε και τη δέσμευση των τριών βουλευτών που ήταν σήμερα εδώ ότι θα υποστηρίξουν την άποψή μας. Πιστεύω ότι το ίδιο πράγμα θα κάνει και ο Υπουργός. Έχουμε ήδη στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό και στην κα Μπιρμπίλη, θα σταλεί και η σημερινή απόφαση, και ευελπιστώ ότι τελικά δεν θα κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο. Στην αντίθετη περίπτωση, όμως, έχουμε πάρει απόφαση να προσφύγουμε στο Συμβούλιο Επικρατείας και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Και η τελευταία μας προσφυγή θα είναι στην κοινωνία. Θα βγούμε και θα πούμε ότι δεν μπορούμε να σας προστατεύσουμε, κάποιοι αποφασίζουν ερήμην σας. Από εκεί πέρα νομίζω θα καταλάβουν με ποιους έχουν να κάνουν.”


Συντάκτης Νewsroom 19 Απριλίου, 2010 13:35

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV