Ιρφάν Μολλά: Περίπου 8-10.000 οι Εβρίτες μουσουλμάνοι – Γιορτάζουμε αυτές τις μέρες το Κουρμπάν Μπαϊράμ
Γιορτή ελεημοσύνης και αδελφοσύνης το Κουρμπάν Μπαϊράμ που γιορτάζει αυτές τις μέρες ο ισλαμικός κόσμος, από τις 15 έως τις 19 Ιουνίου 2024. Ομοίως και οι περίπου 10.000 Εβρίτες μουσουλμάνοι, όπως και οι ομόθρησκοί τους στην υπόλοιπη Θράκη.
Με αφορμή τη μεγάλη αυτή γιορτή, ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Διδυμοτείχου Ιρφάν Μολλά μίλησε στο Ράδιο Έβρος, καλεσμένος στο Εβροσκόπιο. Ο κ. Μολλά αναφέρθηκε στο ρόλο της Διαχειριστικής Επιτροπής, όπως και σε άλλα ενδιαφέροντα θέματα της θρησκευτικής μειονότητας του Έβρου. Συγκεκριμένα, η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Διδυμοτείχου (Δ.Ε.Μ.Π.Δ.) είναι η επιτροπή που διαχειρίζεται τη μουσουλμανική περιουσία, τα βακούφια δηλαδή του Διδυμοτείχου, για θρησκευτικό, ευσεβή και φιλανθρωπικό σκοπό προς δόξα και ευχαριστία του Αλλάχ. Αναλυτικά ο ρόλος και η δράση της: ΕΔΩ.
Ως θεολόγος της Ισλαμικής θρησκείας, καθηγητής στο Γυμνάσιο Σουφλίου, ο κ. Μολλά τόνισε πως οι δύο θρησκείες, Χριστιανισμός και Ισλαμισμός, έχουν πολλά κοινά στοιχεία, όπως και έθιμα. “Κουρμπάν Μπαϊράμ“, εξήγησε πως μεταφράζεται ως “Γιορτή της Θυσίας“. Αυτές τι μέρες οι πιστοί σβάζουν ένα ζώο και το μοιράζουν σε τρία ίσα μέρη: το ένα μέρος προορίζεται για τους φτωχούς, το άλλο για συγγενείς και το τρίτο μένει στο σπίτι.
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στις σχέσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην περιοχή, αλλά και με τη Χριστιανική θρησκευτική ηγεσία του τόπου – “στην προηγούμενη γιορτή ο κ. Δαμασκηνός μας επισκέφθηκε στο τέμενος και ήρθε να μας ευχηθεί, αυτά είναι όμορφα πράγματα“, ανέφερε. Επίσης ρωτήθηκε για τα μουσουλμανικά νεκροταφεία της Θράκης στα οποία ενταφιάζονται και μουσουλμάνοι από την υπόλοιπη Ελλάδα, ελλείψει αντίστοιχου στην Αττική∙ ένα θέμα που ανέδειξε πρόσφατα ως πρόβλημα η Μαρίνα Σάττι για την περίπτωση του πατέρα της, αλλά και ένα ζήτημα για το οποίο έχει γίνει πλέον κοινοβουλευτική παρέμβαση προς την κυβέρνηση.
Τέλος, σχετικά με τα αποτελέσματα των πρόσφατων Ευρωεκλογών και τη στάση του ΚΙΕΦ/DEB και της Προέδρου του κόμματος Τσιγδέμ Ασάφογλου, ο κ. Μολλά λόγω της φύσης της θεσμικής του ιδιότητας δεν θέλησε να επεκταθεί περισσότερο, σχολίασε όμως ότι, όσον αφορά σε πολιτικές παρεμβάσεις στη ζωή των ντόπιων Χριστιανών και Μουσουλμάνων, “πλέον αυτά έχουν αλλάξει, γιατί ο κόσμος έχει μόρφωση“.
Αναλυτικά: