Τι θα γίνει με τη σχολική χρονιά

Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης 13 Μαρτίου, 2020 15:34

Τι θα γίνει με τη σχολική χρονιά

Διευκρινίσεις για την εξέλιξη της σχολικής χρονιάς ,τις πανελλήνιες και την τηλεκπαίδευση έδωσε στο Ράδιο Έβρος Διευθυντής Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, Στέργιος Αποστολακούδης.

Την απαγόρευση λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων μέχρι τις 24 Μαρτίου και τα σενάρια που θα ακολουθήσουν για τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών αλλά και την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στους τελειόφοιτους λυκείου για την διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων αποσαφήνισε ο κ. Αποστολακούδης τονίζοντας πρός όλες τις κατευθύνσεις την ανάγκη αποφυγής συνθηκών εξάπλωσης του κορονοϊου καθώς ,όπως είπε, σε αυτές τις συνθήκες δοκιμάζεται η ατομική ευθύνη του καθενός αλλα και του συνόλου της κοινωνίας.

Όπως είπε ο κ. Αποστολακούδης στην παρούσα φάση οι διευθυντές,το διοικητικό και το βοηθητικό προσωπικό των σχολείων παραμένει στην θέση του προκειμένου να ενημερώσουν γονείς και μαθητές για τις οδηγίες του Υπουργείου αλλα και να βοηθήσουν όσο μπορούν να εξομαλυνθεί η κατάσταση με οποιοδήποτε τρόπο.

Αναφορικά με την τηλεκπαιδευση που σκεφτεται να υλοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας ο κ. Αποστολακούδης είπε ότι ήδη από σήμερα υπάρχει μια πιλοτική εφαρμογή σε κάποια σχολεία όπου δοκιμάζονται 3 διαφορετικές πλατφόρμες ιδιωτών ώστε να επιλεγεί η ιδανικότερη ενώ υπάρχει ήδη στα σκαριά η e-τάξη από το Υπουργείο ,η κατασκευή της οποίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.Βέβαια όπως σημείωσε ο κ. Αποστολακούδης για να γίνουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως θα πρέπει να εξεταστεί εάν έχουν όλοι οι μαθητές πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα και εάν έχουν το απαραίτητο εξοπλισμό και τι θα γίνει με αυτούς που δεν έχουν.

Αποκλείεται να χαθεί η χρονιά, θα αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες!

Ο κ. Αποστολακούδης απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο να χαθεί η χρονιά καθώς κάτι τέτοιο είναι μια απόφαση που ακούστηκε και από τα χείλη της Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως

Οι ώρες θα αναπληρωθούν είτε με την προσθήκη 1ή2 διδακτικών ωρών στο ημερήσιο πρόγραμμα ενώ το σενάριο συμπλήρωσης περιέχει και το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα και τις αργίες,τέλος οι εκδρομές φαίνεται να έχουν τελειώσει για την φετινή χρονιά.

Πάντως ο κ. Αποστολακούδης γνωστοποίησε ότι το σενάριο της επιμήκυνσης του σχολικού έτους είναι το τελευταίο που κρατάει στο συρτάρι του το Υπουργείο Παιδείας και θα εξεταστεί μόνο αν τα σχολεία παραμείνουν κλειστά και μετά τις 24/3 καθώς κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την αναπλήρωση του χαμένου χρόνου.Σε αντίθετη περίπτωση οι μαθητές της 3ης Λυκείου ,που σε αυτούς πέφτει το μεγαλύτερο βάρος, θα οδηγηθούν στις αίθουσες για να εξεταστούν στις πανελλήνιες εξετάσεις περίπου στις 8 με 10 Ιουνίου, όπως κάθε χρόνο.

Άμεση ενεργοποίηση των ψηφιακών εργαλείων για την εξ αποστάσεως διδασκαλία ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας:

Σε πλήρη εφαρμογή τέθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων τα ψηφιακά εργαλεία που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία προκειμένου να διαταραχθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η σχολική χρονιά λόγω των έκτακτων συνθηκών που βιώνει και η χώρα μας.

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία αποτελεί το πλέον πρόσφορο μέσο για να διατηρήσουν οι μαθητές, οι σπουδαστές και οι φοιτητές την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία χωρίς να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκε για πρώτη φορά πιλοτικά σε λειτουργία η εφαρμογή παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος συνομίλησε με τους μαθητές αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

«Η χρονιά δεν χάνεται. Η τεχνολογία είναι σύμμαχός μας»

Ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους μαθητές ανέφερε ότι «οι Πανελλήνιες θα γίνουν, έχουμε δεσμευτεί, ελπίζουμε όλα να πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάλογα με το πόσο θα κρατήσει αυτή η περιπέτεια. Ο κόπος σας δεν πάει χαμένος, η χρονιά δεν χάνεται και θα πρέπει να συνεχίσετε και να προσαρμοστείτε όπως και όλοι μας σε αυτές τις ειδικές αντιξοότητες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και βέβαια με καλή διάθεση όλοι να συμμετέχουμε όσο πιο πολύ μπορούμε με τα καινούργια ψηφιακά εργαλεία τα οποίας μας δίνει το Υπουργείο και τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας πως η τεχνολογία μπορεί να καταστεί σύμμαχός μας στην περίπτωση αυτή.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να ευχαριστήσει όλους τους παράγοντες της εκπαίδευσης για τη συμβολή τους στο εγχείρημα αυτό. Το καλάθι των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα περιλαμβάνει όλες τις υφιστάμενες ψηφιακές δομές του Υπουργείου, καθώς και τις δικτυακές συνδέσεις και υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, αλλά και τρεις ψηφιακές πλατφόρμες που παρέχονται δωρεάν προς το Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του από τις εταιρείες CISCO, Google και Microsoft. Επιπλέον, ενημερωτικό υλικό για την αξιοποίηση των εργαλείων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα παρέχεται και μέσω της τηλεόρασης της ΕΡΤ.

Μαζί με τον Πρωθυπουργό την πρώτη πιλοτική εφαρμογή της διαδικασίας παρακολούθησαν η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης.


Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης 13 Μαρτίου, 2020 15:34

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Δημοφιλή άρθρα

Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV