Στον Δήμο το “μπαλάκι” για τους εργαζομένους της ΕΒΖ

Συντάκτης Νewsroom Φεβρουάριος 6, 2019 14:51

Στον Δήμο το “μπαλάκι” για τους εργαζομένους της ΕΒΖ

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε εχθές, Τρίτη 5 Φεβρουαρίου το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας

Το θέμα που απασχόλησε το Σώμα και “μονοπώλησε” το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης ήταν το ζήτημα που έχει προκύψει με το εργοστάσιο ζάχαρης της Ορεστιάδας, στο οποίο πλέον διακόπηκε και η ηλεκτροδότηση του, και το μέλλον των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται πως δύο τροπολογίες που γνωστοποιήθηκαν εντός του Δεκεμβρίου του 2018 προβλέπουν δύο ενδεχόμενα για το μέλλον του προσωπικού του εργοστασίου ζάχαρης: τη δυνατότητα μεταφοράς του ενεργού προσωπικού της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) σε φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και την έναρξη ισχύος προγράμματος ειδικής επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για όσους εργαζόμενους στην εταιρεία έχουν συμπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας τους και μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός πενταετίας.

Συγκεκριμένα για τους υπαλλήλους του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας στην χθεσινή συνεδρίαση ο κ. Μπιμπισίδης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας ανέφερε πως από τους 40 υπαλλήλους οι 4 είναι εκτός νομού, και από τους 36 που βρίσκονται στην περιοχή οι 21 επιθυμούν να ενταχθούν στο προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα και οι 15 είναι προς μετάταξη σε κάποιον φορέα.

Όπως έγινε γνωστό σε έγγραφο που αναρτήθηκε στη “Διαύγεια”, χωρίς όμως να κοινοποιηθεί και στον ίδιο τον Δήμο, ζητήθηκε από την Δημοτική Αρχή Ορεστιάδας να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους υπαλλήλους του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας μέχρι τις 31/1, ημερομηνία που παρατάθηκε έπειτα μέχρι τις 8/2.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Ορεστιάδας ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα σχετικά με το θέμα και επίσης αναφέρθηκε σε απαραίτητες διευκρινήσεις για το προσοντολόγιο των υπαλλήλων από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ένα ακόμη θέμα που έχει προκύψει είναι η μισθοδοσία των υπαλλήλων καθώς για τους υπαλλήλους που θα μεταταχθούν σε φορείς του δημοσίου θα καλυφθεί από το κράτος ενώ για αυτούς που θα μεταταχθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση η μισθοδοσία τους θα καλυφθεί από τους ίδιους τους δήμους. Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόβλημα και ο δήμος Ορεστιάδας αναζητάει λύση για την κάλυψη της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, τουλάχιστον για το τρέχον έτος.

Τέλος κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης συζητήθηκε και η δέσμευση των αποθεματικών των ταμείων όλων των Δήμων της χώρας από την κεντρική διοίκηση του κράτους όπου και αποφασίστηκε η σύμπλευση με την απόφαση της ΚΕΔΕ, η οποία χαρακτηρίζει “αντισυνταγματική” την απόφαση της δέσμευσης και πρόκειται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.


Συντάκτης Νewsroom Φεβρουάριος 6, 2019 14:51

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200
NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV

Εγγραφείτε στο Newsletter