ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Στο Σουφλί η Σχολή Ψυχολογίας ;

Συντάκτης Σταύρος Παπαδόπουλος 16 Νοεμβρίου, 2021 12:36
Swiss Approval

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Στο Σουφλί η Σχολή Ψυχολογίας ;

«Ουδέν νεώτερον από το Βορειοανατολικόν Μέτωπον», είναι εν ολίγοις η απάντησή μας στην αγωνιώδη προσπάθεια του Υφυπουργού Άγγελου Συρίγου να προωθήσει την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο.  Πριν λίγες ημέρες, ο υφυπουργός, ενδιαφέρθηκε για τα νεότερα δεδομένα στο ζήτημα της στέγασης του τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο καιρώτησε σχετικά σε κάποιον δικό μας, γνώστη του ζητήματος. Ο διάλογος ολοκληρώθηκε σε 30 δευτερόλεπτα, καθώς ο ερωτηθείς έσκυψε το κεφάλι του και ψιθύρισε, «προσπαθούμε να συνεννοηθούμε κύριε Υπουργέ»…

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής συνοψίζονται στο εξής: Δεν έχουμε κτίριο (λόγω διαφωνιών) να φιλοξενήσουμε για λίγα χρόνια το τμήμα ψυχολογίας μέχρι να κατασκευαστούν οι υποδομές για τη στέγαση της 5ης Έδρας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Αυτό περιμένει μήνες τώρα ο υφυπουργός, για να προωθήσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, για την ίδρυση της Σχολής.


Δηλαδή έχουμε. Εγκαταλειμμένα καμιά 20αριά δημοτικά σχολεία σε ισάριθμα χωριά της επαρχίας Διδυμοτείχου, ένα πρώην Σ/Μ της ΕΑΣ που δε μας κάνει, μια πρώην Αγροτική Τράπεζα, αχρείαστη να΄ναι, έναν κινηματογράφο που δεν εξυπηρετεί, αποθήκες στο Ισαάκιο, (επ αυτού ο υπουργός ρώτησε κι έμαθε και τι λέμε στον Έβρο… «γκιόλα») και κάποια δημοτικά σχολεία και γυμνάσια στο Διδυμότειχο για τα οποία, αγανακτισμένοι γονείς δεν επιτρέπουν την οποιαδήποτε προσωρινή αλλαγή χρήσης του σχολείου τους (!). 

Τόσο το καλύτερο για τους απανταχού μελλοντικούς φοιτητές της Ψυχολογίας που του χρόνου τον Αύγουστο, δε θα ψάχνουν στο χάρτη που βρίσκεται το Διδυμότειχο και δε θα ανησυχούν οι μανάδες τους «που θα πας παιδάκι μου κει πάνω!»

Τρεις λύσεις υπάρχουν για να δώσουν οι μόνοι αρμόδιοι -Δημοτικό Συμβούλιο και ΔΠΘ- στον Υφυπουργό το ok να προτείνει την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.  Α, να μην ξεχάσω. Σήμερα είναι υφυπουργός Παιδείας, απ΄ τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να αναλάβει καθήκοντα -λέω τώρα- υπουργού Εξωτερικών, οπότε πάει το πουλάκι, πέταξε.

  1. Η προσωρινή στέγαση του τμήματος στην Ορεστιάδα, ή στο Σουφλί, ή στην Αλεξανδρούπολη, μέχρι να συνεννοηθούμε στο Διδυμότειχο. Παρεμπιπτόντως, το Σουφλί είναι η μόνη έτοιμη πόλη από πλευράς υποδομών, καλών προθέσεων και συνεννόησης, να στεγάσει ένα τμήμα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
  1. Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να παραχωρηθεί το δημαρχείο για να φιλοξενήσει τις εκπαιδευτικές και διοικητικές ανάγκες του νέου τμήματος. Προφανώς και θα πρέπει να πιεστεί να συμφωνήσει το Δημοκρίτειο. Να σπεύσουν οι μηχανικοί του να σχεδιάσουν τις αναγκαίες τροποποιήσεις και να βρεθούν τα χρήματα για την ολοκλήρωση των εργασιών ανακατασκευής του κτιρίου, το οποίο ναι, διαθέτει και ένα άρτια εξοπλισμένο αμφιθέατρο !  Οι λιγοστοί υπάλληλοι του δημαρχείου και ο δήμαρχος αδιαμαρτύρητα θα στεγαστούν, στο Σ/Μ της ΕΑΣ, στην πρώην Αγροτική, στον πρώην Ορφέα, στις αποθήκες στο Ισαάκιο. Προσωρινά. Η είδηση θα γίνει viral, ως ρηξικέλευθη, πρωτοποριακή απόφαση που ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο με γνώμονα την ανάπτυξη του Διδυμοτείχου. 
  1. ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Εξαντλήθηκαν όλες σε ατέρμονες συζητήσεις, μικροσυμφέροντα και μικροεγωισμούς.

ΥΣ1: Ακούγεται πως κάποιοι θέτουν εμπόδια γιατί δε θέλουν να αποτελέσει «επιτυχία» του Ρωμύλου η λειτουργία του Τμήματος Ψυχολογίας.  Καμία σχέση. Η Σχολή, αν τελικά λειτουργήσει, θα αποτελέσει επιτυχία της προσπάθειας του ΔΠΘ και της κοινωνίας του Διδυμοτείχου και μόνον. Είναι γνωστό άλλωστε ότι «εκλάπη» από την Κομοτηνή και προτάθηκε να ιδρυθεί -δικαίως- στο Διδυμότειχο με απόφαση της Πρυτανικής αρχής. 

ΥΣ2: Θέμα προς συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο: Ποιος θα πληρώσει την ανυπολόγιστη ζημιά, καθώς χάθηκε ήδη μια χρονιά ;

Σταύρος Παπαδόπουλος
Ελεύθερη Θράκη


Συντάκτης Σταύρος Παπαδόπουλος 16 Νοεμβρίου, 2021 12:36

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV