Συνεχίζουν να διεκδικούν την επαναφορά της δωρεάν μετακίνησης οι φοιτητές στην Αλεξανδρούπολη

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 17 Ιανουαρίου, 2023 11:40

Συνεχίζουν να διεκδικούν την επαναφορά της δωρεάν μετακίνησης οι φοιτητές στην Αλεξανδρούπολη

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι φοιτητές στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζοντας να διεκδικούν την επαναφορά της δωρεάν αστικής μετακίνησης

Η δωρεάν μετακίνηση με αστική συγκοινωνία ήταν μία παροχή του ΔΠΘ προς τους φοιτητές σε πόλεις που υπάρχουν τμήματά του – στον νομό Έβρου συγκεκριμένα η δωρεάν μετακίνηση φοιτητών αφορούσε την Αλεξανδρούπολη – για να μετακινούνται οι φοιτητές από και προς τις σχολές.

Η παροχή αυτή έπαψε με το νέο έτος όπως ενημέρωσε πολλαπλά η Διοίκηση του Δημοκριτείου εξηγώντας πως αυτό συνέβη καθώς οι αρμόδιες εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν (αναλυτικά δείτε και ΕΔΩ). Το γεγονός ξεσήκωσε αντιδράσεις από διάφορες πλευρές αλλά και την κινητοποίηση των φοιτητών.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου ΠΤΔΕ “Δημήτριος Γληνός” για το θέμα:

Οι φοιτητές συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την επαναφορά της δωρεάν μετακίνηση μας στις σχολές μας!!

Ενημερωθήκαμε από τον υπεύθυνο της φοιτητικής μέριμνας πως από τη νέα χρονιά δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις με την εταιρία των λεωφορείων και θα επιβληθεί αντίτιμο για την μεταφορά μας από και προς τις σχολές. Μάλιστα οι εργολάβοι των αστικών ΚΤΕΛ μας καλούν να επιλέξουμε το μηνιαίο «οικονομικό» φοιτητικό πακέτο των 25 ευρώ γιατί είναι γνωστό ότι μας περίσσευαν αυτά τα λεφτά. Λες και δεν έφταναν τα αυξημένα ενοίκια, οι πανάκριβοι λογαριασμοί ρεύματος και η ακρίβεια στο super-market.

Κανένας φοιτητής να μην επιτρέψει στη πράξη αυτή τη κοροϊδία και να μην δεχτεί να βάλει κι άλλο το χέρι στη τσέπη!!

Κυβέρνηση και ΔΠΘ να αναλάβουν τις ευθύνες τους!!!

Η τραγική αυτή κατάσταση έχει υπεύθυνο. Είναι μια πολιτική που αφήνει τις σχολές μας να ρημάζουν από υποχρηματοδότηση, που δεν παίρνει κανένα μέτρο για να έχουμε δωρεάν αναλώσιμα, καθηγητές, θέρμανση στα αμφιθέατρα, εστίες δωρεάν για τους φοιτητές, αλλά αντιμετωπίζει τις ανάγκες μας ως κόστος την ίδια στιγμή που βρίσκει δισεκατομμύρια για να χαρίσει σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, βρίσκει εκατομμύρια για πανεπιστημιακή αστυνομία, κάνει φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές, όταν οι οικογένειες μας τσακίζονται από φόρους και ακρίβεια. Είναι η πολιτική που ακολουθεί πιστά και η σημερινή κυβέρνηση χέρι χέρι με την προηγούμενη που χαρίζει τη φοιτητική μέριμνα σε εργολαβικές εταιρείες για να κερδοφορούν στις πλάτες των αναγκών μας. Τα αποτελέσματα της εισόδου των εργολάβων στη μέριμνα τα ξέρουμε καλά και από τις εστίες που λένε στους εστιακούς φοιτητές να μην ανάβουν θέρμανση αν δεν το κάνουν εκείνοι, δε τους παρέχουν στα περισσότερα όλες τις ώρες ζεστό νερό, δε τους αφήνουν να έχουν ηλεκτρικές συσκευές για να μη κάψουν και άλλο ρεύμα, είπαν σε ένα ξενοδοχείο στις φοιτήτριες να χρησιμοποιούν μόνο 3-5 λεπτά το πιστολάκι και τους πετάνε έξω τις τουριστικές περιόδους.

Οι ευθύνες του ΔΠΘ είναι τεράστιες. Και ξέρανε για τη λήξη της σύμβασης και δε πήρανε κανένα μέτρο για την ανανέωσή της. Μάλιστα έφτανε η διοίκηση του ΔΠΘ τον Σεπτέμβρη να βάζει το εκβιαστικό δίλλημα θέρμανση ή μεταφορές και φτάνουμε τον χειμώνα να μην έχουμε τίποτα από τα δυο. Έχουν τεράστιες ευθύνες που δεν ζήτησαν έκτακτο κονδύλι για να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση και πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα λέγοντάς μας πως «ευθύνεται μόνο ο εργολάβος που δεν πήρε μέρος στο καινούργιο διαγωνισμό». Αλήθεια; Μήπως οι φοιτητές ζήτησαν εργολάβους στη φοιτητική μέριμνα; Η διοίκηση του ΔΠΘ δεν ήταν που υλοποιούσε πιστά την κατεύθυνση των κυβερνήσεων για να κερδίζουν οι εταιρείες στη πλάτη των δικών μας αναγκών;

Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της δωρεάν μετακίνησής μας, με ευθύνη του ΔΠΘ!

ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ!!

Όλοι οι φοιτητές με τον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους να μην τους επιτρέψουμε να δυσκολέψουν και άλλο τη ζωή και τις σπουδές μας.

ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

Διεκδικούμε:

  • Άμεσο κονδύλι για την πλήρη κάλυψη της δωρεάν μετακίνησής μας στις σχολές.
  • Να παρθεί πίσω η πληρωμή αντιτίμου στα λεωφορεία

Καλούμε όλους τους φοιτητές της πόλης να ακυρώσουν στην πράξη τα σχέδια τους.

Κανείς να μη βάλει το χέρι στη τσέπη!

Προχωράμε σε:

  • Παρέμβαση στις στάσεις των λεωφορείων για πλατιά ενημέρωση των φοιτητών.
  • Κινητοποίηση στη Κοσμητεία της Σχολής την Τετάρτη 18/1 στις 12μμ.
  • Ανακοίνωση στα τοπικά μέσα και συνέντευξη μέλους του Φοιτητικού Συλλόγου του ΠΤΔΕ.

Φοιτητικός Σύλλογος ΠΤΔΕ Αλεξανδρούπολης «Δημήτρης Γληνός»


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 17 Ιανουαρίου, 2023 11:40

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV