Η εξέλιξη της διευρυμένης τηλεδιάσκεψης για το ΚΥΤ Φυλακίου

Συντάκτης Νewsroom 21 Ιανουαρίου, 2021 17:58

Η εξέλιξη της διευρυμένης τηλεδιάσκεψης για το ΚΥΤ Φυλακίου

Διαβάστε πως εξελίχθηκε η διευρυμένη τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου με τους φορείς του Έβρου.

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του Ράδιο Έβρος η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε λίγο μετά τις 15:30 με τον κ. Μηταράκη να είναι ο αρχικός εισηγητής.

Ο Υπουργός στην εισήγηση του επανέλαβε όσα έχει πει τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με την επέκταση της δομής μεταξύ των οποίων, ότι θα είναι κλειστή και δεν θα μεταφέρονται μετανάστες από άλλες περιοχές της ενδοχώρας για ταυτοποίηση.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης επισημαίνοντας τις ιδιαιτερότητες του Έβρου.Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Δερμεντζόπουλου.

Ο τρίτος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος κ. Κελέτσης μετά από μια σύντομη αναφορά για τις κινήσεις που έκανε το 2020 η κυβέρνηση προκειμένου να θωρακίσει τον Έβρο, επανέλαβε την πρόταση που είπε το πρωί στο Ράδιο Έβρος και την εκπομπή Πρωινή Περιπολία αναφορικά με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην υπάρχουσα δομή επισπεύδοντας με αυτόν τον τρόπο την εξέταση των αιτήσεων ασύλου.Μάλιστα πρότεινε να ληφθούν κριτήρια εντοπιότητας στην πρόσληψη του εν λόγω προσωπικού.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γκαρά η οποία σε αυστηρό τόνο αναφερόμενη στον κ. Μηταράκη είπε πως το σχέδιο επέκτασης του ΚΥΤ η κυβέρνηση το επεξεργάζεται καιρό δίχως να το φέρει σε διαβούλευση ενώ διερωτήθηκε εάν υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης Ε.Ε.Η κ. Γκαρά μεταξύ άλλων κατέθεσε τα παρακάτω ερωτήματα.

  • Γιατί αλλάζει ο σχεδιασμός στο μεταναστευτικό;
  • Τι κρύβει ο ισχυρισμός ότι μπορεί να έχουμε έκτακτο συμβάν;
  • Πως θα διαχειριστούν θρησκευτικές εντάσεις μεταξύ των φιλοξενούμενων εντός της δομής και τι επιπτώσει μπορούν αυτές να έχουν στην τοπική κοινωνία;

Ο κ. Μηταράκης απαντώντας στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν υπάρχει προς στιγμήν εργολάβος για την επέκταση του ΚΥΤ καθώς ακόμα βρίσκεται σε διαβούλευση σημειώνοντας ότι η ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν αποτελεί το τελικό σχέδιο της δομής.Στη συνέχεια επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς δέχτηκε να γίνεται η διαδικασία της ταυτοποίησης στα νησιά με αποτέλεσμα αυτά να γεμίσουν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Πέτροβιτς κατά τη δική του τοποθέτηση τόνισε πως είναι θέμα εθνικής ασφάλειας η μη επέκταση, αλλά και η αναβάθμιση της ποιότητας των υπαρχουσών εγκαταστάσεων ενώ τάχθηκε υπέρ των νέων προσλήψεων για ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών απονομής ασύλου.

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας με τη σειρά του τόνισε με αυστηρό τρόπο “Δε θα μας σταματήσει καμία ανταποδοτική ωφέλεια, αν η απόφαση είναι επιζήμια, όπως ισχύει και το αντίθετο”,στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συνέντευξη του κ. Μηταράκη στη Χιο όπου είχε μιλήσει για αναγκαιότητα ύπαρξης δομής στον Έβρο και είχε πει πως δεν είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης το μεταναστευτικό.

Ένταση σημειώθηκε μεταξύ του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Βενετίδη όταν ο τελευταίος μίλησε σε υψηλούς τόνους απευθυνόμενος στον κ. Μηταράκη λέγοντας του ότι ο χειρισμός του ήταν λανθασμένος και του ζήτησε να πάρει πίσω την απόφαση του.Ο κ. Μηταράκης απαντώντας στον κ. Βενετίδη είπε ότι μιλάει μηδενιστικά.

Τον λόγο μετά την αντιπαράθεση Μηταράκη-Βενετίδη πήρε ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος ο οποίος ανέφερε ότι οι δυνάμεις της περιοχής έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν μια ξαφνική ροή μεταναστών.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης τόνισε στις κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει κάτοικοι και φορείς του Έβρου και αυτές τοποθετούνται στην μη αύξηση της χωρητικότητας του ΚΥΤ.Ο κ. Τοψίδης μάλιστα πρότεινε οι φιλοξενούμενοι στο ΚΥΤ να φεύγουν πριν καταγραφούν στις 12 και όχι στις 24 ημέρες.

Η κ. Μεμετζη πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου.Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας ζήτησε να μάθει τις προθέσεις του Υπουργείου μετά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “Δεν ήρθαμε να σας δώσουμε το άλλοθι του διαλόγου”

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου κ. Παπανδρούδης εξέφρασε και αυτός με την σειρά του την αντίθεση του στην επέκταση της δομής ενώ αναφερόμενος στον κ. Μηταράκη είπε ότι δεν είδε αντίστοιχη ευαισθησία της κυβέρνησης για την πληθυσμιακή συρρίκνωση της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης μετέφερε την απόψη του Δημοτικού Συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης για απόσυρση της πρότασης για μεγέθυνση της δομής ενώ απευθυνόμενος στον κ. Μηταράκη ζήτησε τον λόγο για τον οποίο δεν ενημερώθηκε θεσμικά για το κλείσιμο της υπηρεσία ασύλου στην Αλεξανδρούπολη.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φυλακίου κ. Τυρμπάκης εξέφρασε την έκπληξη του στην επιμονή του κ. Μηταράκη για την επέκταση της δομής.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς ο οποίος αναφέρθηκε στα επεισόδια του Μαρτίου αναγνωρίζοντας όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση αναφορικά με τη θωράκιση του Έβρου.Στη συνέχεια ο κ. Γιαλαμάς είπε ότι εφόσον η υπάρχουσα δομή του Φυλακίου είναι καλά στελεχωμένη η καταγραφή και η ταυτοποίηση μπορεί να ολοκληρωθεί σε 48 ώρες εννοώντας ότι δεν υπάρχει λόγος για παραμονή των μεταναστών 24 ημέρες.Ο κ. Γιαλαμάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν θα μπορούσαν να χειριστούν μία εξέγερση 1000 ατόμων.

Τον λόγο στην συνέχεια πήραν οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Ορεστιάδας.

Πρώτη πήρε τον λόγο η κ. Γκουγκουσκίδου η οποία μίλησε για έλλειμμα δημοκρατίας η μη διαβούλευση της κυβέρνησης με την τοπική κοινωνία.Όπως σημείωσε ο τόπος είναι υπό πληθυσμιακή κατάρευση και τόνισε πως πρέπει να υπάρξουν πολιτικές στήριξης και όχι δομές.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Επαναφοράς Χρήστος Καζαλτζής στην τοποθέτηση του είπε ότι η τηλεδιάσκεψη έπρεπε να είχε γίνει πριν την ανάρτηση στη Διάυγεια. Τόνισε την ομοψυχία των κατοίκων της και αναφέρθηκε σε κάποιους χαρακτηρισμούς του κ. Μηταράκη λέγοντας του ότι εάν επιμείνει σε αυτή την απόφαση τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα αναφορικά με τις αντιδράσεις τις τοπικής κοινωνίας.Ο κ. Καζαλτζής κατέθεσε κάποια επιχειρήματα για την μη επέκταση ενώ έκανε αναφορά και στην Συνθήκη της Λωζάνης, ρώτησε τον κ. Μηταράκη αν βλέπει την ολική αντίδραση της κοινωνίας και έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας πως είναι εθνικά επικίνδυνη μια δομή στην πλάτη της γραμμής άμυνας του στρατού και κάλεσε τον Υπουργό να απαντήσει σε όσους από άλλες περιοχές αντιδρούν στην ανάπτυξη δομών ότι αν δεν ήταν ο Έβρος τα σύνορα θα ήταν έξω από την πόρτα τους.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ορεστιάδας Κώστας Ζαλουφλής τάχθηκε υπέρ στις προσλήψεις, στην βελτίωση συνθηκών διαβίωσης,στην δημιουργία βιολογικού καθαρισμού αλλά κατά στην αύξηση της δυναμικότητας.

Ο κ. Παπανδρέου από την αυτόνομη κίνηση πολιτών Δήμου Ορεστιάδας “Είναι στο χέρι μας” είπε απευθυνόμενος στον κ. Μηταράκη ότι απαξιώνει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας όταν υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορα.Απαξιώνει όμως και την διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης.Η παράταξη του έχει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην επέκταση και υπέρ των συνθηκών εργαζόμενων και φιλοξενούμενων.Κάλεσε τον κ. Μηταράκη να μην επιμένει στο σχέδιο του αλλά να πάρει η κυβέρνηση πρωτοβουλίες ώστε οι μετανάστες να φεύγουν προς τις χώρες επιλογής τους.Μάλιστα για το τελευταίο θέμα ο κ. Μηταράκης απάντησε στον κ. Παπανδρέου ότι είναι Ευρωπαϊκός νόμος η παραμονή των μεταναστών στην χώρα εισόδου.

Εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους τους ΚΥΤ η κ. Ελένη Αντωνίου μίλησε για τις υπάρχουσες δυνατότητες της δομής στο Φυλάκιο σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι αδυνατούν να προσφέρουν κατάλληλη αγωγή στους φιλοξενούμενους και είναι απαραίτητες οι εργασίες βελτίωσης.Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας παρενέβη στην τοποθέτηση της κ. Αντωνίου υπερθεματίζοντας για άλλη μία φορά πως όλοι ειναι υπέρ της βελτίωσης των συνθηκών.Από την πλευρά του έτερος εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Άνθης Δημήτρης τόνισε τα προβλήματα συνθηκών υγιεινής που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι του.

Τον λόγο πήραν και οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων της περιοχής.Συγκεκριμένα τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Βιομηχάνων Βορείου Έβρου κ. Δημητριάδης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας κ. Μυλώνα η οποία είπε χαρακτηριστικά “Δεν έπρεπε να μιλάμε για νέες δομές αλλά για ανάπτυξη. Απορώ γιατί προχωράτε!” αλλά και ο πρόεδρος της ΕΕΒΟΠ Χρήστος Τσομπανίδης ο οποίος στην εισήγηση του είπε μεταξύ άλλων “Δε μπορούμε να δεχτούμε τη νέα δομή. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε το Σάββατο δεν είναι ακραίος”

Στην δευτερολογία του ο κ.Μηταράκης ανέφερε ότι από την τηλεδιάσκεψη έχει συμπεράνει ότι υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση ,το σχέδιο του Υπουργείου είναι να έχει δυνατότητα η δομή του Φυλακίου να ανταπεξέλθει σε περίπτωση πίεσης. Συμπληρωματικά είπε “Δέχομαι την κριτική αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε, δεν υπάρχει πρόθεση να γίνει μόνιμη δομή”.Μάλιστα σε μία αποστροφή του λόγου ο Υπουργός είπε απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη “Μιλάτε σαν να είναι εθνική καταστροφή, τότε ας το κλείσουμε εντελώς“(σ.σ. το ΚΥΤ Φυλακίου).Κλείνοντας ο υπουργός δήλωσε πως κατανοεί την αγωνία όλων και δε θα αποφασίσει τίποτα πριν ξαναμιλήσει με την τοπική κοινωνία


Συντάκτης Νewsroom 21 Ιανουαρίου, 2021 17:58

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV