Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σουφλίου για ίδρυση Κτηνιατρικής στο Σουφλί

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 4 Απριλίου, 2024 14:38

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σουφλίου για ίδρυση Κτηνιατρικής στο Σουφλί

Συνεχίζει τις δράσεις για την διεκδίκηση ίδρυσης Κτηνιατρικής Σχολής ο Δήμος Σουφλίου

Η ίδρυση Τμήματος Κτηνιατρικής Σχολής έχει υπάρξει ως ζητούμενο και διεκδίκηση για αρκετούς από τους Δήμους του Έβρου, που επιθυμούν την προσθήκη ενός πανεπιστημιακού τμήματος στην περιοχή τους.

Ο Δήμος Σουφλίου από πλευράς του γνωστοποίησε σήμερα, Πέμπτη, το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του για τη δημιουργία Τμήματος Κτηνιατρικής Σχολής στο Σουφλί.


Μεταξύ των επιχειρημάτων στο κείμενο του ψηφίσματος υπερ της ίδρυσης του τμήματος στο Σουφλί, αναφέρεται η ανάσχεση του δημογραφικού που πλήττει την περιοχή, η επίτευξη της ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της περιοχής μετά την πυρκαγιά στη Δαδιά αλλά και η ταυτόχρονη ισόρροπη ανάπτυξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου σε όλες τις πόλεις του Έβρου καθώς, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, “η περιοχή του Σουφλίου είναι η μοναδική σε κρίσιμη για την χώρα μας περιοχή, που μέχρι σήμερα εξαιρείται από το σχεδιασμό του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου“.

Αναλυτικά:

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σουφλίου για τη δημιουργία Τμήματος Κτηνιατρικής Σχολής στο Σουφλί.

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σουφλίου ενέκριναν ομόφωνα, δυνάμει της υπ’ αριθμ. 65/2024 απόφασης, το ψήφισμα για τη δημιουργία Τμήματος Κτηνιατρικής Σχολής στο Σουφλί με το εξής περιεχόμενο:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την περιοχή του Κεντρικού Έβρου, τον Δήμο Σουφλίου, να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις και να επιβεβαιώσουμε πως η Επιτροπή για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη του Έβρου, αλλά κυρίως η πρόσφατη σύσταση της δεύτερης Διακομματικής για την Ανάπτυξη της Θράκης, προσέφεραν στην περιοχή μας και δεν παρέμειναν απλά εγχειρίδια ιδεών τοποθετημένα στην βιβλιοθήκη μας.

Τα πρόσφατα στοιχεία της τελευταίας απογραφής καταγράφουν μείωση του πληθυσμού της περιοχής του Δήμου Σουφλίου που ξεπερνά σε ποσοστό το 21% γεγονός που μας καθιστά πρωταθλητές.

Για εμάς για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σουφλίου, είναι ξεκάθαρο πλέον ποια θα πρέπει να είναι η στόχευση ή καλύτερα οι επιλογές ανάπτυξης για την περιοχή μας.

Πρώτη και κρίσιμη επιλογή είναι η ανάπτυξη της εκπαίδευσης με την ταυτόχρονη ισόρροπη ανάπτυξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου σε όλες τις πόλεις του Έβρου.  Όταν μάλιστα τα επίσημα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που εγκαταλείπουν την περιοχή για την ενδοχώρα ή το εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών.

Αντιλαμβανόμενοι πως είναι η περίοδος των ιστορικών ευκαιριών, των μεγάλων πολιτικών αποφάσεων για την περιοχή μας, ζητάμε να μην υπάρξει άλλη χαμένη ευκαιρία.

Είναι άλλωστε τα λόγια επίσημων θεσμικών που ακούγονται στα αυτιά μας και επιβεβαιώνουν αυτό ακριβώς που και εμείς σύσσωμα ζητάμε. Είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας που σε επίσημες δηλώσεις του επεσήμανε την αναγκαιότητα της ισόρροπης ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου σε όλες τις  πόλεις του Έβρου, συμπεριλαμβανομένου και του Σουφλίου.

Είναι ταυτόχρονα η στιγμή, που η Πολιτεία πρέπει να αποδείξει πως ο θεσμός των Περιφερειακών Πανεπιστημίων παραμένει περιφερειακός και δεν συγκεντρώνεται απλά στις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας που διαθέτουν αεροδρόμια.

Η περιοχή του Σουφλίου είναι η μοναδική σε κρίσιμη για την χώρα μας περιοχή, που μέχρι σήμερα εξαιρείται από το σχεδιασμό του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Η έμπρακτη στήριξη μιας κοινωνίας που από το 2020 και έπειτα βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλών ειδών ακραία καιρικά φαινόμενα με αποκορύφωμα την μεγαπυρκαγιά στο Δάσος της Δαδιάς το περασμένο καλοκαίρι, θεωρούμε πως είναι μονόδρομος.

Η περιοχή μας διαθέτει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, καθώς εδώ βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Δαδιά-Λευκίμης-Σουφλίου με έκταση 428.000 στρεμμάτων και εντάσσεται στο Δίκτυο Προστασίας Natura 2000, ένα Εθνικό Πάρκο που περιλαμβάνει πευκοδάσος, αλλά και δρυοδάσος φιλοξενώντας την μοναδική πολυπληθή αναπαραγόμενη αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια και πλούσιο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Παράλληλα, στο μέσο του νομού συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο (βοοειδών, αιγοπροβάτων, χοίρων, μελισσών), καθώς επίσης η περιοχή μας δεν στερείται καμία υποδομή για την Δημιουργία Πανεπιστημιακού Τμήματος.

Ως εκ τούτου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σουφλίου αιτείται ομόφωνα την δημιουργία Πανεπιστημιακού Τμήματος Κτηνιατρικής Σχολής στο Σουφλί, καθώς θα συμβάλει στην ανάσχεση του δημογραφικού προβλήματος που αποτελεί το πρώτο μέτρο και βασικό στοιχείο ανάπτυξης της εθνικής πολιτικής στην περιοχή του Έβρου.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 4 Απριλίου, 2024 14:38

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV