Ψήφισμα Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων Διδυμοτείχου για το πράσινο σκουλήκι

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 31 Αυγούστου, 2018 12:22

Ψήφισμα Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων Διδυμοτείχου για το πράσινο σκουλήκι

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν σε καλλιέργειες οι αγρότες του Έβρου, που φέτος έχουν πληγεί ιδιαίτερα από καιρικά και φυσικά φαινόμενα ενώ πλέον το πράσινο σκουλήκι καταστρέφει πολλά στρέμματα βαμβακιού.

Η φετινή προβληματική καλλιεργητική χρονιά και η τελευταίες καταστροφές στο βαμβάκι ήταν η αφορμή για την κινητοποίηση Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων του Διδυμοτείχου, οι οποίοι συνέταξαν και συνυπέγραψαν ψήφισμα. Με αυτόν τον τρόπο ζητούν από τις αρμόδιες αρχές την λήψη μέτρων για την οικονομική ενίσχυση και αποζημίωση των παραγωγών που έχουν υποστεί καταστροφές στις καλλιέργειες βαμβακιού.

“Ο οικονομικός μαρασμός που θα επέλθει σε μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας θα επηρεάσει σημαντικά το σύνολο των δραστηριοτήτων στην περιοχή, γεγονός που πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί. Δηλώνουμε πως είμαστε στο πλευρό του αγροτικού κόσμου, πως θα συντελέσουμε με κάθε τρόπο προς την κατεύθυνση της έμπρακτης στήριξής του και καλούμε τους αρμόδιους φορείς να αντιμετωπίσουν με εξαιρετική σοβαρότητα το ζήτημα” καταλήγει το ψήφισμα των Προέδρων.

Σημειώνεται ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοκαλλιεργητές του Έβρου έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει ζητηθεί από φορείς και αρχές η λήψη μέτρων και η αποζημίωση των παραγωγών (δείτε περισσότερα και ΕΔΩ)

Αναλυτικά το ψήφισμα:

Θέμα : «ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ ».

Αξιότιμοι/ες Κύριοι/ες,

Το γεγονός πως η φετινή καλλιεργητική χρονιά αποδείχθηκε καταστροφική για το σύνολο του αγροτικού κόσμου της περιοχής, μας οδήγησε στο συντονισμό και στην άμεση συνεργασία με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε το εξαιρετικά σοβαρό αυτό ζήτημα, που τείνει να πλήξει οικονομικά το σύνολο των παραγωγών μας.

Αναφερόμενοι στην ρήση του «ενός κακού μύρια έπονται», την φετινή προβληματική καλλιεργητική χρονιά, αναφορικά με τις δυσμενέστατες για τις καλλιέργειες καιρικές συνθήκες, διαδέχθηκε μιά εντονότατη και καθολική εμφάνιση πράσινου σκουληκιού σε καλλιέργειες βάμβακος, σε ολόκληρη την περιοχή του Διδυμοτείχου και της Ορεστιάδος. Οι καταστροφές είναι τεράστιες σε ποτιστικά αλλά και ξηρικά αγροτεμάχια. Όπως γνωρίζετε, η δράση του πράσινου σκουληκιού έχει ως αποτέλεσμα την άμεση μείωση της ηρτημένης παραγωγής καθόσον προσβάλλει το «καρύδι», το οποίο μετά την προσβολή παύει να είναι παραγωγικό.

Όλοι εμείς οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του Διδυμοτείχου, υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου, προτείνουμε τα εξής:

–          Την μείωση της ελάχιστης παραδοτέας ποσότητας βάμβακος για το έτος 2018 (όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με αίτημα του ΕΛΓΑ προς τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.)

–          Την εξεύρεση κονδυλίων από Υπ.Α.Α.Τ. για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών

–          Την διατήρηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την καλλιέργεια βάμβακος

Δεδομένου ότι η εμφάνιση του πρασινου σκουληκιού, έχει παρατηρηθεί τόσο σε ξηρικές όσο και σε ποτιστικές καλλιέργειες, τονίζουμε πως η εξεύρεση λύσεων θα πρέπει να αφορά και να καλύπτει και τα δύο είδη αγροτεμαχίων.

Εκτός αυτού καλούμε όλους τους αρμόδιους σε ισχυρή κινητοποίηση ώστε η οικονομική ενίσχυση και αποζημίωση των παράγωγων να επιτευχθεί άμεσα και όχι μέσω χρονοβόρων διαδικασιών ενίσχυσης (π.χ. ΠΣΕΑ, De minimis κ.α.)

Ο οικονομικός μαρασμός που θα επέλθει σε μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας θα επηρεάσει σημαντικά το σύνολο των δραστηριοτήτων στην περιοχή, γεγονός που πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί.

Δηλώνουμε πως είμαστε στο πλευρό του αγροτικού κόσμου, πως θα συντελέσουμε με κάθε τρόπο προς την κατεύθυνση της έμπρακτης στήριξής του και καλούμε τους αρμόδιους φορείς να αντιμετωπίσουν με εξαιρετική σοβαρότητα το ζήτημα.

Με Τιμή,

Οι Συνυπογράφοντες Πρόεδροι TK
ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ ΑΣΒΕΣΤΑΔΩΝ ΑΣΠΡΟΝΕΡΙΟΥ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΥ ΚΑΡΩΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΧΩΡΙΟΥ ΙΣΑΑΚΙΟΥ ΚΟΥΦΟΒΟΥΝΟΥ ΜΕΤΑΞΑΔΩΝ ΚΥΑΝΗΣ ΜΑΝΗΣ


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 31 Αυγούστου, 2018 12:22

Συνεντεύξεις

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV