Πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στην ΠΑΜ-Θ

Συντάκτης Νewsroom 26 Αυγούστου, 2019 11:57

Πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στην ΠΑΜ-Θ

Ανανεώθηκε για τρία χρόνια το πρόγραμμα περισυλλογής και αποτέφρωσης νεκρών ζώων, καθώς και κατασχεθέντων προϊόντων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με αφετηρία την 5η Ιουλίου 2019. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2022 και διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ. Το πρώτο πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά το 2013 και, μάλιστα, η ΠΑΜ-Θ ήταν η πρώτη περιφέρεια που το υλοποίησε. Σύμφωνα με τον Νίκο Φωτεινιά, προϊστάμενο υγείας ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ, το πρώτο πρόγραμμα είχε χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, ενώ τώρα περιλαμβάνονται και κοινοτικά κονδύλια.

Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) και στη βελτίωση του υγειονομικού καθεστώτος της χώρας, καθώς και στην προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας των ζώων και του περιβάλλοντος. Να σημειωθεί ότι στα βοοειδή άνω των 24 ή 48 μηνών και στα αιγοπρόβατα άνω των 18 μηνών διενεργείται δειγματοληψία εγκεφαλικού ιστού για ΜΣΕ. Η περισυλλογή γίνεται όλες τις ημέρες της εβδομάδας εντός 24 ωρών για ζώα από τα οποία πρέπει να ληφθεί δείγμα και εντός 48 ωρών το μέγιστο στις υπόλοιπες περιπτώσεις. Ο κ. Φωτεινιάς, μιλώντας για το φυσικό αντικείμενο του έργου, σημειώνει πως το πρόγραμμα αφορά συγκεκριμένα ζώα.


«Αφορά και στα μη δεσποζόμενα ζώα που ενδεχομένως έχουν πατηθεί, θανατωθεί ή δηλητηριαστεί». Η περισυλλογή περιλαμβάνει κάθε είδους και όλων των ηλικιών ζώα που δεν έχουν ιδιοκτήτη και βρίσκονται νεκρά στο εθνικό οδικό δίκτυο, σε δημόσιες ή δημοτικές εκτάσεις. Εξηγεί πως με ένα τηλεφώνημα γίνεται η περισυλλογή του ζώου, το οποίο οδηγείται προς αποτέφρωση χωρίς να προκαλεί πρόβλημα μόλυνσης στο περιβάλλον.

 Οι κτηνοτρόφοι που έχουν νεκρά βοοειδή ή αιγοπρόβατα μπορούν να επικοινωνούν με την υπεύθυνη εταιρεία μέσω του τηλεφωνικού κέντρου ή τη ΔΑΟΚ όπου υπάγονται. Η αρμόδια εταιρεία για τους νομούς Δράμας – Καβάλας και Έβρου είναι η KAFSIS-ΚΡΕΚΑ: τηλ. 2108960100. Για τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, ανάδοχος είναι η Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε: τηλ. 2541600500 (εσωτ. 5). Η εταιρεία, που παραλαμβάνει το ζώο, ανάλογα με την αιτία θανάτου, θα το μεταφέρει στο αρμόδιο τμήμα της περιφέρειας ή θα το αποτεφρώσει.

Υποχρεώσεις κτηνοτρόφων

Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να δημιουργήσουν στην εγκατάστασή τους χώρο παραλαβής νεκρών ζώων για να διευκολύνουν το όχημα της εταιρείας περισυλλογής. Τα νεκρά βοοειδή και αιγοπρόβατα πρέπει να φέρουν ενώτιο ή βώλο. Επίσης, τα βοοειδή πρέπει να είναι καταγεγραμμένα στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων του ΥΠΑΑΤ. Η υπόνοια ύπαρξης σοβαρού μεταδοτικού νοσήματος επιτάσσει να ειδοποιείται άμεσα η Κτηνιατρική Αρχή.

Σημειώνεται ότι οι κτηνοτρόφοι δεν επιβαρύνονται με καμία δαπάνη μεταφοράς ή αποτέφρωσης. Η περισυλλογή και η μεταφορά νεκρών ζώων, που αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, θα γίνεται μετά την επίσκεψη των αρμόδιων ελεγκτών. Κατά την περισυλλογή, ο κτηνοτρόφος παραδίδει στον ανάδοχο το διαβατήριο του ζώου ή συμπληρωμένο απόσπασμα του μητρώου της εκμετάλλευσης στην περίπτωση περισυλλογής αιγοπροβάτων.


Συντάκτης Νewsroom 26 Αυγούστου, 2019 11:57

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV