Η εξατομικευμένη Ιατρική είναι το μέλλον – Ένα “στοίχημα” που πέτυχε ο Φάρος Πνευμονολογίας

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 14 Οκτωβρίου, 2021 20:13

Η εξατομικευμένη Ιατρική είναι το μέλλον – Ένα “στοίχημα” που πέτυχε ο Φάρος Πνευμονολογίας

Ο κ. Πασχάλης Στειρόπουλος, Αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας του Δ.Π.Θ. και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, ήταν καλεσμένος το πρωί της Πέμπτης (14/10) στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο, με αφορμή το -εξαιρετικής σημασίας- Συνέδριο με τίτλο “Φάρος Πνευμονολογίας” που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, 8-10 Οκτωβρίου, διαρκούσης της πανδημίας Covid-19. Διακεκριμένοι επιστήμονες παρουσίασαν με τον πλέον εμπεριστατωμένο τρόπο όλες τις νεότερες εξελίξεις στην Πνευμονολογία, στη δεύτερη διοργάνωση του “Φάρου Πνευμονολογίας” που τείνει να γίνει θεσμός. Ο κ. Στειρόπουλος αναφέρθηκε στους στόχους της διοργάνωσης αλλά και στα συμπεράσματα του συνεδρίου, ενώ ιδιαίτερα σημαντικά όσα περιέγραψε ο καθηγητής για την πανδημία, τον εμβολιασμό και τα εμμένοντα συμπτώματα σε όσους νόσησαν και ανάρρωσαν από την covid-19.

Ένα στοίχημα που πέτυχε ο “Φάρος Πνευμονολογίας”

“Ο Φάρος Πνευμονολογίας ήταν ένα στοίχημα που ξεκίνησε από πέρσι ουσιαστικά, συνεχίστηκε και ελπίζω να καθιερωθεί ως θεσμός, να έχουμε ένα επίσημο συνέδριο με τόσο μεγάλη συμμετοχή και πανελλαδική εμβέλεια κάθε χρόνο στην Αλεξανδρούπολη“, είπε σχετικά με τη διοργάνωση ο κ. Στειρόπουλος. Ανέφερε πως ακούστηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που αφορούν, όχι μόνο την πανδημία της covid-19, αλλά και για νοσήματα που έχουν ξεχαστεί, “που έχουνε μείνει στο παρασκήνιο αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν και να ταλαιπωρούν τους συνανθρώπους μας”, όπως επισήμανε.


Ο σκοπός του Συνεδρίου

“Ο σκοπός του συνεδρίου είναι να καλύψει όλες τις νεότερες εξελίξεις που προκύπτουν με βάση τη βιβλιογραφία, τον τελευταίο χρόνο, σε όλα τα νοσήματα της πνευμονολογίας”, σημείωσε ο κ. Στειρόπουλος, εξηγώντας περαιτέρω πως επιθυμούν “να καλύψουμε όλο το φάσμα των νοσημάτων της πνευμονολογίας. Αυτό είναι μέσα στο πλαίσιο της διαρκούς ιατρικής εκπαίδευσης, αλλά και πέρα απ’ αυτό τονίζουμε κάθε φορά θέματα της επικαιρότητας, όπως αυτό της covid-19. Ήταν ένα στοίχημα να καταφέρουμε, μέσα σε δύσκολους καιρούς, να δημιουργούμε“.

“Παράλληλα, ένας από τους στόχους του συνεδρίου είναι και να καταφέρουμε να δώσουμε σε όσους συμμετέχουν μία νότα από τις ομορφιές του τόπου”, ανέφερε ο κ. Στειρόπουλος “και στα επόμενα χρόνια που θα είναι καλύτερα τα πράγματα να μπορούν να γνωρίσουν τις ομορφιές του Έβρου και της Θράκης γενικότερα”.

Το συμπέρασμα: Η ιατρική ακριβείας, η εξατομικευμένη ιατρική είναι η τάση για το μέλλον

Όσον αφορά στα συμπεράσματα που προέκυψαν από τον “Φάρο Πνευμονολογίας”, ο Καθηγητής περιέγραψε συνοπτικά πως “Γενικότερα η τάση είναι πλέον η εξατομικευμένη ιατρική. Δηλαδή να μπορούμε να δίνουμε φάρμακα σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών για να έχουν τα καλύτερα οφέλη. Αυτό εφαρμόζεται ήδη με γονιδιακό έλεγχο στον καρκίνο του πνεύμονα και η εξέλιξη θα είναι, αν τα καταφέρουμε στα επόμενα χρόνια με βάση τις έρευνες, να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση και στα υπόλοιπα νοσήματα στις σοβαρές μορφές τους, έτσι ώστε να πετυχαίνουμε τα μεγαλύτερα οφέλη για τον ασθενή με τις λιγότερες παρενέργειες. Αυτό είναι το μήνυμα, ότι η ιατρική ακριβείας, η εξατομικευμένη ιατρική, δηλαδή μια προσέγγιση συγκεκριμένη για τον ασθενή, αυτό θα είναι το μέλλον γενικότερα της ιατρικής. Το ίδιο πιθανόν θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε και στον covid”.

Εμβολιασμός: Ένα επιπλέον εφόδιο στην αντιμετώπιση της μόλυνσης

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα και ειδικότερα στον Έβρο, ο κ. Στειρόπουλος απάντησε πως “οφείλουμε να πείσουμε τους συνανθρώπους μας που – δυστυχώς – ακόμα δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Και είναι πρακτικά μια ευκαιρία που μας δόθηκε από το Φάρο Πνευμονολογίας να ακούσουμε τα τελευταία δεδομένα που αφορούν στον εμβολιασμό και κυρίως στον εμβολιασμό των νεώτερων ηλικιακών ομάδων, όσο και στις νεότερες εξελίξεις για τα αντισώματα που θα έρθουν κάποια στιγμή και στη χώρα, αυτό που ακολουθεί και την υπόλοιπη ευρωπαϊκή τακτική”.

Το Ειδικό Εξωτερικό Ιατρείο για όσους νόσησαν με covid-19 συνεχίζει τη λειτουργία του στο ΠΓΝΑ

Κάθε Πέμπτη συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης το Ειδικό Εξωτερικό Ιατρείο για όσους νόσησαν με covid-19. Σχετικά με αυτό, ο κ. Στειρόπουλος ανέφερε πως “δυστυχώς οι συνάνθρωποί μας είναι πάρα πολλοί και δεν είναι πάντα εύκολο να εξυπηρετηθούν άμεσα, αλλά με ένα προγραμματισμένο ραντεβού μπορούν να προσέλθουν στην κλινική. Η εμπειρία όλων αυτών των μηνών του ιατρείου, μας δείχνει ότι ουσιαστικά οι επιπλοκές από τη νόσηση καλύπτουν μια πλειάδα συμπτωμάτων και συστημάτων του οργανισμού και δεν έχει να κάνει μόνο με σοβαρή νόσηση, δηλαδή νοσηλεία στο νοσοκομείο ή σε ΜΕΘ. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίστηκαν στο σπίτι αλλά συνεχίζουν να έχουν εμμένοντα συμπτώματα. Καλό είναι να αναζητήσουμε βοήθεια στο Ιατρείο, όπου γίνεται μια διεπιστημονική προσέγγιση, δεν αφορά μόνο στην πνευμονολογία αλλά αφορά και στις διαταραχές ύπνου ή και διαταραχές μνήμης που μπορεί να προκύψουν, αλλά και σε άλλες επιπλοκές. Φυσικά ο εμβολιασμός μας δίνει ένα επιπλέον εφόδιο στην αντιμετώπιση της μόλυνσης“.

Ακούστε αναλυτικά >>ΕΔΩ<<


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 14 Οκτωβρίου, 2021 20:13

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV