Πασχαλινά Κουλουράκια
Τα κουλουράκια που φτιάχνουμε το Πάσχα είναι μία παράδοση που διατηρούμε ακόμη στις μέρες μας. Έχει σημασία λοιπόν να κρατάμε αυτές τις παραδοσιακές και αυθεντικές συνταγές, που θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια και να τις μεταφέρουμε στις νεότερες γενιές. Κάπως έτσι πήρα και εγώ τη συνταγή της γιαγιάς Θάλειας από το Καρπενήσι και μύρισε το σπίτι κάτι ξεχωριστό, κάτι αγνό και με μεγάλη ιστορία.
Υλικά Συνταγής
– 250 γρ βούτυρο αγελάδος
– 220 γρ λευκή ζάχαρη
– 10 γρ αμμωνία σκόνη
– 75 γρ πλήρες γάλα
– 2 αυγά βιολογικά
– 1 βανίλια
– 5 γρ μπέικιν πάουντερ (1 κουταλάκι γεμάτο)
– ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1/2 λεμόνι
– 650 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής
Αφήνουμε το βούτυρο να μαλακώσει εκτός ψυγείου για αρκετή ώρα και στη συνέχεια το χτυπάμε μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί όλη και να γίνει ένα αφράτο μείγμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας παράλληλα το χτύπημα.
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα, χωρίς να κάψει και διαλύουμε μέσα του την αμμωνία. Προσοχή γιατί φουσκώνει και μπορεί να χυθεί, οπότε αδειάζουμε γρήγορα το μείγμα στον κάδο ή καλύτερα τα αναμειγνύουμε πάνω από τον κάδο.

Προσθέτουμε στον κάδο την μπεϊκιν πάουντερ, την βανίλια, το αλάτι και το ξύσμα από το πορτοκάλι και το λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο.
Το αποτέλεσμα είναι μία πολύ απαλή και λεία κρέμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι κοσκινισμένο και ζυμώνουμε.
Η ζύμη για τα πασχαλινά κουλουράκια είναι μαλακή αλλά θα πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να πλάθεται στα χέρια.
Πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που επιθυμούμε και τα αλείφουμε με ένα μείγμα από κρόκο αυγού με λίγο γάλα.



Μόλις ψηθούν τα αφήνουμε σε μία σχάρα να κρυώσουν καλά και μετά απολαμβάνουμε τα πιο νόστιμα Πασχαλινά κουλουράκια!



