Ορεστιάδα: Δήμαρχος και νομικός σύμβουλος εξηγούν γιατί προσέφυγαν στο ΣτΕ για τις ανεμογεννήτριες

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 24 Μαΐου, 2024 15:29

Ορεστιάδα: Δήμαρχος και νομικός σύμβουλος εξηγούν γιατί προσέφυγαν στο ΣτΕ για τις ανεμογεννήτριες

Με την Αίτηση Ακύρωσης της απόφασης του Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην “Μαύρη Πέτρα” του Δήμου Ορεστιάδας να έχει ήδη κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Διαμαντής Παπαδόπουλος και ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Βασίλης Παραπαγκίδης κλήθηκαν σήμερα στο Ράδιο Έβρος για περισσότερες λεπτομέρειες στο θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ αγνόησε την Ιεραρχική Προσφυγή και δεν απάντησε στο Δήμο Ορεστιάδας. Aυτό εκλαμβάνεται ως “σιωπηρή απόρριψη“, κι έτσι ο Δήμος προσέφυγε πλέον στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ασκώντας Αίτηση Ακύρωσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το έργο “Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) “ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ” Ισχύος 45MW στη θέση “ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ” στο Δήμο Ορεστιάδας – Π.Ε. Έβρου“ που περιλαμβάνει συνολικά 8 ανεμογεννήτριες ύψους 200 μέτρων η κάθε μία. Έχει γίνει γνωστό όμως ότι έχει εκδοθεί άλλη μια Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την περιοχή “Αετοκορφή με 19 ανεμογεννήτριες, ενώ επίκειται και τρίτη έγκριση το επόμενο διάστημα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ανεμογεννητριών στις 49 στο ίδιο δασικό σύμπλεγμα Τριγώνου του Δήμου Ορεστιάδας∙ το μοναδικό δάσος που έμεινε ανέπαφο από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.


Δ. Παπαδόπουλος: “Θα το πάμε ως το τέλος” – Ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή

Μιλώντας τηλεφωνικά στην εκπομπή “Εβροσκόπιο” ο δήμαρχος Ορεστιάδας Διαμαντής Παπαδόπουλος επανέλαβε μία ακόμη φορά ότι δεν είναι αντίθετος στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά η διαφωνία αφορά μόνο στη συγκεκριμένη χωροθέτηση, στο συγκεκριμένο δάσος. “Δεν είμαστε εναντίον αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να εξεταστούν με διαφορετικό πρίσμα” δήλωσε, καθώς το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο “μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε αλλού“.

Εντύπωση προκαλεί και ο ισχυρισμός του κ. Παπαδόπουλου ότι για τη δεύτερη περίπτωση της “Αετοκορφής” η μελέτη έχει κατατεθεί από το 2022 προς γνωμοδότηση στο Δήμο, κάτι όμως που δεν έφερε προς συζήτηση η προηγούμενη δημοτική αρχή του Βασίλη Μαυρίδη. Αυτό προκαλεί ερωτηματικά, διότι στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Μαυρίδης δήλωσε επίσης άγνοια επί του θέματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Κοιτάξετε μήπως έγινε κατά τη διάρκεια της δικής σας θητείας και δεν το πήρατε χαμπάρι“, κατηγορώντας παράλληλα τον κ. Παπαδόπουλο ότι σε πολιτικό επίπεδο δεν έχει κάνει τίποτα. Αντιθέτως, ο δήμαρχος Ορεστιάδας υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης πως “με ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής” δεν τέθηκε το θέμα προς γνωμοδότηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόσο για την “Αετοκορφή” – για την οποία αποκάλυψε ότι από τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες υπάρχουν θετικές γνωμοδοτήσεις – όσο και για μία τρίτη μελέτη. Υποστήριξε δε πως και το προηγούμενο διάστημα αλλά και εχθές επισκέφθηκε το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το θέμα, ενώ ειδικότερα στη χθεσινή του συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα του υπουργού κ. Σκυλακάκη είπε: “χθες ήμουν στο Υπουργείο Ενέργειας για να τους ενημερώσω για τις προθέσεις μας και να τους ζητήσω για μία ακόμη φορά να αποσύρουν αυτήν την ΑΕΠΟ όπως έχουν δικαίωμα να κάνουν, εξηγώντας ακριβώς όλες τις αιτιάσεις“. Φτάνοντας πλέον στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε πως το θέμα “θα το πάμε ως στο τέλος“.

Β. Παραπαγκίδης: “Έχει υποχρέωση το Υπουργείο να δώσει απαντήσεις”

Καλεσμένος στο studio ο δικηγόρος από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Ορεστιάδας Βασίλης Παραπαγκίδης περιέγραψε λεπτομερώς το ιστορικό της υπόθεσης, από τη στιγμή που δημοσιεύθηκε η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του Υπουργείου μέχρι και σήμερα που ο Δήμος προσέφυγε τελικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έχουν ενδιαφέρον τα ισχυρά επιχειρήματα στα οποία βασίζεται ο Δήμος Ορεστιάδας ζητώντας την ακύρωση της Απόφασης, τα οποία έχουν πρωτίστως να κάνουν με επιστημονικά δεδομένα. “Το Υπουργείο αγνόησε επιδεικτικά τις απόψεις και τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων φορέων” δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παραπαγκίδης, εκφράζοντας τον “νομικό εκνευρισμό” του γιατί μέσα σε μια απόφαση (ΑΕΠΟ) 45 σελίδων δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση, παρά μόνο η παράθεση ενός άρθρου του νόμου. Βασικό επιχείρημα για την ακύρωση της Απόφασης είναι πως “τα επιστημονικά δεδομένα λένε ότι η περιοχή επέμβασης δεν είναι περιοχή αιολικής προτεραιότητας“, όπως αποδεικνύεται και από τα επιστημονικά δεδομένα του Γεωπληροφοριακού Χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Αναλυτικά:

Ο Γεωπληροφοριακός Χάρτης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας όπου φαίνεται με ανοιχτό κυανό χρώμα πως η περιοχή του δάσους στο Τρίγωνο βρίσκεται στο χαμηλότατο αιολικό δυναμικό:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 24 Μαΐου, 2024 15:29

Ράδιο Έβρος TV