Ορεστιάδα: Εκδήλωση για την 96η επέτειο από την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 7 Νοεμβρίου, 2018 11:35

Ορεστιάδα: Εκδήλωση για την 96η επέτειο από την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας διοργανώνει εκδήλωση για την 96η επέτειο από την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας υπό την αιγίδα του Δήμου Ορεστιάδας σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει με τίτλο: “Η θλιβερή εκκένωση της Ανατολικής Θράκης, μία αφήγηση, ένας λυγμός, μία διεθνής ατιμία” και θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τη συμπλήρωση 96 χρόνων, από τον Οκτώβριο του 1922, από την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της ΔΗ..Κ.Ε.Π.Α.Ο..

Κεντρικός παρουσιαστής και ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Εβρίτης δημοσιογράφος και συγγραφέας με καταγωγή από το Διδυμότειχο, Παντελής Αθανασιάδης.

Στην εκδήλωση θα χρησιμοποιηθούν ψηφιακά μέσα και θα προβληθούν σχετικές ιστορικά έγγραφα και ντοκουμέντα από την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης, που θα μας μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα και στο κλίμα των τραγικών εκείνων ημερών που αφορούν την ιστορία του τόπου μας.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Ενόργανη Θρακική Χορωδία του μουσείου με σχετικά τραγούδια της προσφυγιάς.

Λίγα λόγια για τον Παντελή Αθανασιάδη…

Ο Παντελής Αθανασιάδης είναι απόφοιτος της σχολής Πολιτικών Επιστημών της Παντείου, μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α.,  έχει εργαστεί σε εφημερίδες και περιοδικά και έχει υπάρξει η δημοσιογράφος του ραδιοφώνου της ΕΡΤ “Η φωνή της Ελλάδας” για 15 χρόνια και κοινοβουλευτικός συντάκτης της ΕΡΤ1 και ΕΡΤ2 από το 1989 έως το 2000. 

Έχει συγγράψει πέντε βιβλία ενώ στο ιστολόγιό του δημοσιεύει ιστορικά άρθρα με ανέκδοτα στοιχεία από την ιστορία της Θράκης.

Έχει τιμηθεί για το έργο του από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, από την Ελληνική γλωσσική εταιρεία και από το ίδρυμα “Αθ. Μπότση”.

Λίγα λόγια για την εκκένωση της Αν. Θράκης…

Την περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής οι δυτικές δυνάμεις έδωσαν την Ανατολική Θράκη στην Τουρκία. Αρχικά η Ελλάδα με την Τουρκία είχαν ως σύνορο τον ποταμό Έβρο.

Όμως, με την Συνθήκη της Λωζάνης παραχωρήθηκε στην Τουρκία εκτός από την Αδριανούπολη και η γύρω περιοχή. Από το Καραγάτς μέχρι τα χωριά Ντεμερντές και Μπόσνα.

Με αυτό το τρόπο οι Έλληνες κάτοικοι ξεριζώθηκαν και μεταφέρθηκαν νότια της Αδριανούπολης, σε μια ακατοίκητη αγροτική περιοχή, στο Κουμ Τσιφλίκι.  Σε αυτό το μέρος οι κάτοικοι ίδρυσαν τη Νέα Ορεστιάδα.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

96η επέτειος εκκένωσης Ανατολικής Θράκης


Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 7 Νοεμβρίου, 2018 11:35

Συνεντεύξεις

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV