Μέτρα για τις αγορές των Ελλήνων από την Τουρκία ζητά η ΕΕΒΟΠ

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Νοέμβριος 7, 2018 12:49

Μέτρα για τις αγορές των Ελλήνων από την Τουρκία ζητά η ΕΕΒΟΠ

 

Την μείωση του ποσού της ατέλειας για εισαγωγές εμπορευμάτων από τρίτες χώρες και την ενίσχυση των μεθοριακών τελωνειακών σταθμών με σκοπό την άμεση διεκπεραίωση και εκτελωνισμό των εμπορευμάτων που εισάγονται, πέραν του ορίου  της ατέλειας ζητά η ΕΕΒΟΠ από τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Την παρέμβαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης ζητά η Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν. Ορεστιάδας και Περιφέρειας μέσω επιστολής που υπογράφει ο Πρόεδρος της Χρήστος  Τσομπανίδης με αφορμή την μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας Ελλήνων πολιτών για αγορές στην γειτονική Τουρκία.
Όπως εξηγείται στην επιστολή, η αιτία αυτής της μεγάλης αύξησης είναι η σημερινή ισοτιμία της Τουρκικής λίρας με το ευρώ (κυμαίνεται στις 6,5 λίρες ανά ευρώ), αυξημένη υπέρμετρα τους τελευταίους μήνες και με τάσεις που δεν υποδηλώνουν  αποκλιμάκωση της πτώσης του τουρκικού νομίσματος έναντι του ευρώ. “Σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή φορολογία (άμεσων και έμμεσων φόρων) που βιώνουν οι Έλληνες έμποροι και επαγγελματίες, καθιστούν αδύνατη την όποια προσπάθεια απορρόφησης  μέρους της τεράστιας αυτής  συναλλαγματικής διαφοράς που επιβαρύνει υπέρμετρα τα κοστολόγια τους, ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους” επεξηγείται στην επιστολή.

Για αυτούς τους λόγους ζητείται αρχικά από τον Υπουργό η μείωση του ποσού της ατέλειας για εισαγωγές εμπορευμάτων από τρίτες χώρες. «Τελωνειακή ατέλεια» ονομάζεται η απαλλαγή από εισαγωγικούς δασµούς κατά τη θέση εµπορευµάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία και όπως σημειώνεται και στην επιστολή “σύμφωνα με τον  επικαιροποιημένο ‘’Οδηγό Ενημέρωσης Ταξιδιωτών ‘’ του Ιουνίου 2018, που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων  (ΑΑΔΕ), το ύψος της ατέλειας για εισαγωγή εμπορευμάτων προς την χώρα μας, από Έλληνες πολίτες  που ταξίδεψαν σε  τρίτες χώρες  (π.χ. Τουρκία ), ανέρχεται στα 175 ευρώ για κατοίκους παραμεθορίων περιοχών και 300 ευρώ για κατοίκους μη παραμεθορίων”. Ακόμη η ΕΕΒΟΠ ζητά την ενίσχυση των μεθοριακών τελωνειακών σταθμών με σκοπό την άμεση διεκπεραίωση και εκτελωνισμό των εμπορευμάτων που εισάγονται πέραν του  ορίου  της ατέλειας.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κύριε Υπουργέ

Σύμφωνα με τον  επικαιροποιημένο ‘’Οδηγό Ενημέρωσης Ταξιδιωτών ‘’ του Ιουνίου 2018, που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων  (ΑΑΔΕ), το ύψος της ατέλειας για εισαγωγή εμπορευμάτων  προς την χώρα μας ,από Έλληνες πολίτες  που ταξίδεψαν σε  τρίτες χώρες  (π.χ. Τουρκία ), ανέρχεται στα 175 ευρώ για κατοίκους παραμεθορίων περιοχών και 300 ευρώ για κατοίκους μη παραμεθορίων .

  • Όπως γνωρίζετε η ισοτιμία της Τουρκικής λίρας με το ευρώ κυμαίνεται σήμερα στις 6,5 λίρες ανά ευρώ , αυξημένη υπέρμετρα τους τελευταίους μήνες  και  με τάσεις που δεν υποδηλώνουν  αποκλιμάκωση  της πτώσης του τουρκικού νομίσματος έναντι του ευρώ . Το γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει μια άνευ προηγουμένου αύξηση της επισκεψιμότητας Ελλήνων πολιτών για αγορές στη γείτονα χώρα , με συνέπεια την εκροή πόρων από την Ελληνική αγορά και στέρηση  αυτών από την εγχώρια  ζήτηση  , που τόσο σημαντική είναι για την επιχειρούμενη ανάπτυξη που δρομολογείται .
  • Σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή φορολογία (άμεσων και έμμεσων  φόρων ) που  βιώνουν  οι Έλληνες έμποροι και επαγγελματίες  ,καθιστούν αδύνατη την όποια προσπάθεια   απορρόφησης  μέρους της τεράστιας αυτής  συναλλαγματικής διαφοράς που επιβαρύνει υπέρμετρα τα κοστολόγια τους  , ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους

Γι αυτούς τους πολύ σοβαρούς λόγους , κρίνεται επιτακτικό και   ζητούμε  :

1.Την μείωση  του ποσού της ατέλειας για εισαγωγές εμπορευμάτων από τρίτες χώρες (Τουρκία ) στα 30 ευρώ ,  ενώ για  τις ημερήσιες επισκέψεις να είναι μηδενικό .   

2.Την ενίσχυση των μεθοριακών τελωνειακών σταθμών  με τεχνολογικές υποδομές , έμψυχο υλικό και νομοθετικά  εργαλεία , προκείμενου να γίνεται  άμεση διεκπεραίωση   και  εκτελωνισμός   των   εμπορευμάτων  που εισάγονται  , πέραν του  ορίου  της ατέλειας..

Η προστασία   της εγχώριας ζήτησης , προστατεύει τους Έλληνες Επαγγελματίες και Εμπόρους  φορολογούμενους  , άρα και την φορολογητέα ύλη.

Με Εκτίμηση

Τσομπανίδης Χρήστος, Πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν. Ορεστιάδας και Περιφέρειας


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Νοέμβριος 7, 2018 12:49

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200
NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV