Φ. Μάρης: Δεν αισιοδοξώ για την Ψυχολογία στο Διδυμότειχο – Τα ίδια συζητούσαμε και πέρσι και πρόπερσι – Δεν υπάρχει άλλος χρόνος

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 20 Σεπτεμβρίου, 2022 17:51

Φ. Μάρης: Δεν αισιοδοξώ για την Ψυχολογία στο Διδυμότειχο – Τα ίδια συζητούσαμε και πέρσι και πρόπερσι – Δεν υπάρχει άλλος χρόνος

Ο κ. Φώτης Μάρης, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης μίλησε σήμερα το πρωί στο Ράδιο Έβρος καλεσμένος στην εκπομπή Εβροσκόπιο σε μία συζήτηση από την οποία προέκυψαν πολύ σημαντικά ζητήματα σχετικά με την διεύρυνση του Δ.Π.Θ. και τη δημιουργία της 5ης έδρας του στο Διδυμότειχο. Ο κ. Μάρης αναφέρθηκε σε όσα συζητήθηκαν την Παρασκευή 16.09 κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου στην Κομοτηνή, τόσο για το Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, όσο και όλα όσα αφορούν στη νέα ακαδημαϊκή περίοδο που ξεκινάει τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.

Υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες

Προσωρινή στέγαση δεν έχουμε και θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σε περίπτωση που προχωρήσει η νομοθέτηση“, ήταν η απάντηση το κ. Μάρη σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται τώρα η υπόθεση με το Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, το οποίο, σημειωτέον, ακόμα δεν έχει ιδρυθεί είτε με ΦΕΚ είτε με Προεδρικό Διάταγμα. Μάλιστα ο αντιπρύτανης τόνισε πως αυτά τα δύο θέματα, στέγαση και χρηματοδότηση, αφορούν στην τοπική κοινωνία του Διδυμοτείχου και στο Υπουργείο Παιδείας αντίστοιχα “πάνω απ’ όλα”. “Εμείς ενισχύσαμε την άποψή μας ότι θέλουμε να το κάνουμε“, επανέλαβε ο κ. Μάρης, “αλλά για να υπάρχει ετοιμότητα πρέπει να υπάρχει και ο φυσικός χώρος, κάτι που δεν έχει λυθεί και είναι ξεκάθαρο, γνωστό“… επισήμανε.


“Δεν ξέρω γιατί δεν προχωράει το θέμα της προσωρινής στέγασης”

Ερωτηθείς αν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διδυμοτείχου για την παραχώρηση του 3ου Δημοτικού Σχολείου, ο κ. Μάρης απάντησε αφοπλιστικά: “Δεν ξέρω. Και γω μαζί με εσάς, πιστεύω πως πρέπει να αποσαφηνιστεί“. Μάλιστα υποστήριξε πως πριν τη νομοθέτηση πρέπει να γίνουν κάποια βήματα που οφείλουν να κάνουν οι συνεργαζόμενοι φορείς. Σε ό,τι αφορά στο ΔΠΘ έχει προχωρήσει στις δικές του διαδικασίες αρμοδιότητάς του, “έχει υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά εξαρτόμαστε από τις αποφάσεις άλλων“, σημείωσε, καταλήγοντας: “είμαι επιφυλακτικός γιατί ενώ ο καθ’ύλην αρμόδιος φορέας, το Υπουργείο Παιδείας και το Δημοκρίτειο έχουν ξεκαθαρίσει την άποψή τους, παρ’όλ΄αυτά δεν ολοκληρώνεται“…

Πότε αναμένεται να ιδρυθεί το Τμήμα Ψυχολογίας

Για να βγει μια νομοθετική ρύθμιση, είναι βασικότατο στοιχείο το πού θα εγκατασταθεί το Τμήμα και τουλάχιστον αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε πριν παρθούν οι οριστικές αποφάσεις“, υποστήριξε ο κ. Μάρης, σχετικά με το πότε αναμένεται να νομοθετηθεί το υπό ίδρυση Τμήμα Ψυχολογίας. “Το Δημοκρίτειο έχει τέσσερις έδρες αυτή τη στιγμή“, εξήγησε, “και πάμε να δημιουργήσουμε την πέμπτη. Πρέπει να γίνουν τα βήματα σωστά και με μία σειρά ξεκάθαρη. Και λογική και ξεκάθαρη. Εμείς έχουμε μια θέση ευθύνης. Από τη στιγμή που θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, έχουμε μια ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στον κάθε γονέα, τον επόμενο Σεπτέμβριο ΑΝ νομοθετηθεί, να μπορούν οι φοιτητές που θα ρθουν να έχουν την παροχή υπηρεσίας που τους πρέπει. Και αυτή η παροχή υπηρεσίας καθορίζεται απ’ το νόμο, δεν είναι αυθαίρετη”.

“Περιθώριο χρόνου βεβαίως και ΔΕΝ υπάρχει”

Υπάρχει τεράστια δουλειά να γίνει”, υπογράμμισε ο κ. Μάρης, αναφερόμενος στο χρόνο που απαιτείται προκειμένου να λειτουργήσει το Τμήμα Ψυχολογίας, αν ιδρυθεί, τον επόμενο Σεπτέμβριο. “Περιθώριο χρόνου βεβαίως και δεν υπάρχει. Είμαστε πάρα πολύ στενάχωρα από άποψη χρόνου. Και δεν με κάνει να αισιοδοξώ γιατί την ίδια συζήτηση κάναμε και πέρσι και πρόπερσι“. Ανέφερε πως “η προσωρινή έδρα είναι το μοναδικό το οποίο έχει αιτηθεί το Πανεπιστήμιο το συντομότερο δυνατό. Διότι πρέπει να γίνουν εργασίες και παρεμβάσεις για την αναβάθμιση, ψηφιακές υποδομές, δίκτυα… Αν ένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να κατανοήσει ότι ήδη ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι περιορισμένος για να ολοκληρώσουμε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και να είμαστε στο ύψος των απαιτήσεων του νόμου για τους φοιτητές που θα ρθουν στο Διδυμότειχο, ξεκινάμε στραβά“.

Συνέδεσε, παράλληλα τα στενά χρονικά περιθώρια με την ενεργειακή κρίση και το χειμώνα, ως εξής: “Ο χρόνος που έχουμε μπροστά μας πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και επειδή είμαστε σε περίοδο ενεργειακής κρίσης με ζητήματα χρηματοδοτήσεων, κάποιοι πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθούν“.

Ψυχολογία στο Διδυμότειχο, Εργοθεραπεία στην Κομοτηνή και μεταφορά της Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη, συνδέονται άμεσα

Εντωμεταξύ τα κωλύματα στο Διδυμότειχο με το Τμήμα Ψυχολογίας, παρασύρουν και επηρεάζουν αρνητικά και την ίδρυση του Τμήματος Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου, η διεύρυνση του ΔΠΘ συνδέεται άμεσα με τρία θέματα: Την ίδρυση των Τμημάτων Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή, παράλληλα με τη μεταφορά της Νοσηλευτικής από το ΔΙΠΑΕ στο ΔΠΘ, με έδρα όμως την Αλεξανδρούπολη, αντί του Διδυμοτείχου όπου λειτουργεί σήμερα. Για το θέμα της Νοσηλευτικής, μάλιστα, δήλωσε πως δεν έχει να προσθέσει κάτι νεότερο απ’ όσα ήδη έχουν γνωστοποιηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα σχετικά με το ΔΙΠΑΕ και το ΔΠΘ.

Συμπερασματικά, κατέληξε ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ: “Συζητάμε τόσον καιρό για το αυτονόητο και δεν υπάρχει εξέλιξη. Στην πραγματικότητα το θέμα δεν εξαρτάται ούτε από το Υπουργείο Παιδείας ούτε από το Δημοκρίτειο“. Αυτό υποστήριξε εκ νέου ο κ. Μάρης, τονίζοντας πως “πρέπει να ωριμάσουν επιτέλους οι συνθήκες“, προφανώς αναφερόμενος στην τοπική κοινωνία και τη δημοτική αρχή του Διδυμοτείχου, εφόσον κατά τη θέση που εξέφρασε, οι δύο άλλες εμπλεκόμενες πλευρές έχουν ήδη ξεκαθαρίσει όσα τους αφορούν.

Νούμερο ένα θέμα αυτή τη στιγμή για το ΔΠΘ η αύξηση της χρηματοδότησης

Η αύξηση της χρηματοδότησης για εμάς είναι το νούμερο ένα θέμα“, επισήμανε ο κ. Μάρης, ως αρμόδιος για θέματα οικονομικά, προγραμματισμού και ανάπτυξης του ΔΠΘ. “Έχουμε τόσες χιλιάδες φοιτητές και στελέχη του πανεπιστημίου που πρέπει να μπουν στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά ομαλά, ο χειμώνας είναι προ των πυλών, οι χρηματοδοτήσεις πρέπει να ρθουν έγκαιρα, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία“, ανέφερε, δίνοντας το στίγμα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς που ξεκινάει τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου και αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στη χώρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακούστε αναλυτικά:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 20 Σεπτεμβρίου, 2022 17:51

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV