Φ. Μάρης: Θα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας το Τμήμα Ψυχολογίας – Ιστορική στιγμή για το ΔΠΘ το νέο νομοσχέδιο

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 10 Φεβρουαρίου, 2024 08:55
Swiss Approval

Φ. Μάρης: Θα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας το Τμήμα Ψυχολογίας – Ιστορική στιγμή για το ΔΠΘ το νέο νομοσχέδιο

Είναι μια ιστορική στιγμή, είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Το Πανεπιστήμιό μας επιτυγχάνει το στόχο του: “Ένα Πανεπιστήμιο – Μια Περιφέρεια“, τόνισε το πρωί της Παρασκευής 09.02.2024 στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτης Μάρης, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την έναρξη της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης που ξεκίνησε το βράδυ της προηγούμενης μέρας (βλ. σχετικά >ΕΔΩ) η οποία περιλαμβάνει τις “ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΠΘ“. Υποστήριξε πως το ΔΠΘ “ενισχύεται σημαντικά και κατέκτησε σήμερα να είναι το 2ο στη χώρα σε πληρότητα σπουδών μετά το Αριστοτέλειο, όπως και μεταξύ της 3ης με 5ης θέσης σε διάφορους δείκτες, ενώ θα ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο, ώστε να γίνει ένα από τα πιο ισχυρά δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας“.

Παράλληλα, σχολιάζοντας το θέμα των ημερών και τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, ο κ. Μάρης σημείωσε πως η λειτουργίας τους “σίγουρα θα επηρεαστεί και το ΔΠΘ όπως και το σύνολο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας“. Υποστήριξε όμως πως “η πρώτη απειλή που υπάρχει γενικά είναι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και πάνω σε αυτό δημιουργούνται τα επιπλέον προβλήματα. Αν η χώρα δεν είχε αυτό το πρόβλημα, που περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των υποψήφιων φοιτητών, νομίζω πως οι συνθήκες θα ήταν πολύ καλύτερες“.

Swiss Approval

Για μεταφορά της Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη: “Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η επιλογή είναι σωστή”

Το Πανεπιστήμιο από την πρώτη στιγμή, εδώ και χρόνια, έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του για το Τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου“, θύμισε ο κ. Μάρης σχετικά με το θέμα που απασχολεί – και έχει απογοητεύσει – τους κατοίκους αλλά και το δημοτικό συμβούλιο του Διδυμοτείχου. Όμως, είπε: “Αν δείτε τη μεγάλη εικόνα, συνολικά, νομίζω πως ο Έβρος κερδίζει απ’ αυτό. Και το Πανεπιστήμιο κερδίζει. Οπότε δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η επιλογή είναι σωστή“.

“Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας το Τμήμα Ψυχολογίας”

Στην επισήμανση πως μπορεί μεν να κερδίζει όλος ο Έβρος, αλλά οι Διδυμοτειχίτες ίσως νιώθουν άβολα με αυτή τη δήλωση αφού βλέπουν την πόλη τους να χάνει ένα Τμήμα, ο κ. Μάρης ήταν κατηγορηματικός: “Δεν χάνει το Διδυμότειχο. Το Δημοκρίτειο έχει υπεύθυνη στάση απέναντι στην πόλη του Διδυμοτείχου. Το Σεπτέμβριο που έρχεται, θα ξεκινήσει το Τμήμα Ψυχολογίας. Ένα γνωστικό αντικείμενο περιζήτητο, ένα αντικείμενο το οποίο πάρα πολλοί υποψήφιοι φοιτητές θέλουν να πάνε να σπουδάσουν∙ και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε αυτό το Τμήμα με όλες μας τις δυνάμεις – και εκεί ακριβώς θα χρειαστούμε τη βοήθεια και της τοπικής κοινωνίας – για να είναι πετυχημένο το εγχείρημα. Είναι ο σίγουρος δρόμος της επιτυχούς λειτουργίας αυτού του Τμήματος, μιας και είμαστε σίγουροι ότι το γνωστικό αντικείμενο του συγκεκριμένου Τμήματος Ψυχολογίας είναι από τα καλύτερα της χώρας αυτή τη στιγμή, και ένα από τα αντικείμενα που θέλουν οι νέοι μας”. Σε ερώτηση αν θα είναι όλα έτοιμα το Σεπτέμβριο για την υποδοχή των πρωτοετών, ο Πρύτανης του ΔΠΘ τόνισε: “Θα είμαστε έτοιμοι και θα συνεχίσουμε και μετά απ΄το Σεπτέμβριο συστηματικά να βελιτώνουμε την κατάσταση στο Τμήμα Ψυχολογίας, όσο και στις υποδομές“. Καθόσον το Δημαρχείο ακόμα παραμένει σε λειτουργία, δεν έχει γίνει καμία κτιριακή παρέμβαση και οι υπηρεσίες του Δήμου δεν έχουν ακόμα μεταφερθεί, εξήγησε πως “τώρα δημοπρατείται η χρηματοδότηση από την ΠΑΜΘ για ένα έργο που θα κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ώστε το Σεπτέμβριο όλα να είναι έτοιμα∙ και με τη μέριμνα όλων θα τα καταφέρουμε“.

Δεν πρόκειται να αλλάξει το όνομα του Πανεπιστημίου

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μετά από 50 χρόνια λειτουργίας, έχει ένα όνομα το οποίο είναι αναγνωρίσιμο και μ’ αυτό συμμετέχει σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις“, απάντησε ο κ. Μάρης σε όσους προτείνουν να αλλάξει το όνομα αφού πλέον δεν είναι μόνον “Θράκης”, αλλά και “Αν. Μακεδονίας”, με την επέκταση γεωγραφικά έως Δράμα και Καβάλα. Υποστήριξε πως “δεν είναι η ώρα να συζητάμε σε καμία περίπτωση την αλλαγή ονόματος, καθώς αντικειμενικοί λόγοι δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή τέτοιου είδους αλλαγές“.

Η Παγκόσμια Κοινότητα μας γνωρίζει με αυτό το όνομα“, τόνισε χαρακτηριστικά κλείνοντας το θέμα, καθώς “αυτή τη στιγμή έχουμε να υλοποιήσουμε ένα γιγάντιο έργο όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο θα χρειαστεί η ενεργοποίηση του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και συνολικά της κοινωνίας της Αν. Μακεδονίας και Θράκης“.

Η Σχολή Γεωπονίας και Δασολογίας Ορεστιάδας θα λειτουργεί πλέον με δύο νέα Τμήματα

Επιπλέον, τέθηκε στον κ. Μάρη και το θέμα της ένταξης δύο ακόμη Τμημάτων στη Σχολή Γεωπονίας και Δασολογίας της Ορεστιάδας, αυτών της Δράμας, έτσι όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, διότι πρόκειται για το ίδιο γνωστικό αντικείμενο, χωρίς όμως μεταβολή της έδρας. Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποτε το ενδεχόμενο να μεταφερθούν και πρακτικά στην Ορεστιάδα, όχι μόνο θεωρητικά, ο Πρύτανης ξεκαθάρισε: “Το νομοσχέδιο είναι ξεκάθαρο. Δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού μεταξύ των πόλεων. Το Πανεπιστήμιο ήρθε για να ενώσει, δεν ήρθε για να διχάσει“.

Βασικός σύμμαχος στην ενδυνάμωση του ΔΠΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τέλος, καθώς η σημερινή εξέλιξη ήταν και ένα προσωπικό στοίχημα του κ. Μάρη, αφού αποτελούσε μέρος των υποσχέσεών του από την υποβολή ακόμα της υποψηφιότητάς του ως νέος Πρύτανης του ΔΠΘ, δήλωσε: “το σχέδιο που ανακοίνωσα όταν ήμουν υποψήφιος ήταν ο στόχος Ένα Πανεπιστήμιο – Μια Περιφέρεια. Αυτός ο στόχος με αυτό το νομοσχέδιο υλοποιείται ακριβώς όπως τον είχαμε στο μυαλό μας ως ομάδα στη διοίκηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Πραγματικά αυτό σήμερα γίνεται διότι στην προσπάθεια αυτή είχαμε έναν πολύ μεγάλο σύμμαχο ο οποίος το πίστεψε από την πρώτη στιγμή, και αυτός δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη“.

Ακούστε αναλυτικά:

Δείτε το σχετικό:

—–


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 10 Φεβρουαρίου, 2024 08:55

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV