Ρ. Χατζηγιάννογλου: Τους δίνουμε ό,τι καλύτερο έχουμε – Περιμένουμε την ίδρυση του Τμήματος Ψυχολογίας

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 21 Σεπτεμβρίου, 2022 13:58

Ρ. Χατζηγιάννογλου: Τους δίνουμε ό,τι καλύτερο έχουμε – Περιμένουμε την ίδρυση του Τμήματος Ψυχολογίας

Στις εξελίξεις περί του υπό ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας Διδυμοτείχου συνεχίζει να εστιάζει το Εβροσκόπιο στο Ράδιο Έβρος. Οι χθεσινές δηλώσεις στην εκπομπή του Αντιπρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτη Μάρη (βλ. ΕΔΩ) προκάλεσαν αντιδράσεις, με το δήμαρχο Διδυμοτείχου Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου να δίνει τις δικές του απαντήσεις για τις εξελίξεις που δείχνουν να καθυστερούν διαρκώς την ίδρυση του Τμήματος.

Όλοι έχουν δίκιο – Κολλάμε στα διαδικαστικά

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει το δίκιο με το μέρος του διότι θέλει να είναι σωστό και υπεύθυνο απέναντι στους φοιτητές του. Η κυβέρνηση έχει τα δίκια της διότι λέει πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι μαζί, γιατί εγώ είμαι κυβέρνηση και πρέπει να σας κοιτάξω όλους με το ίδιο μάτι. Ο Δήμος από την άλλη πλευρά έχει το δίκιο του διότι δίνει το καλύτερο που έχει αυτή τη στιγμή να διαθέσει και είναι έτοιμος να συζητήσει οποιαδήποτε άλλη πρόταση“, υποστήριξε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου. “Το διαδικαστικό είναι εκείνο που μας κολλά αυτή τη στιγμή“, συμπέρανε, σημειώνοντας πως από το Μάιο δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τη δέσμευση της κυβέρνησης να νομοθετήσει την ίδρυση του Τμήματος Ψυχολογίας.


Είναι θέμα ημερών η ίδρυση

Η ενημέρωσή μας από την Κυβέρνηση για το Τμήμα Ψυχολογίας είναι ότι το θέμα προχωρά και θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα. Είναι θέμα ημερών“, απάντησε ο κ. Χατζηγιάννογλου σχετικά με τα πιθανά κωλύματα και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση νομοθετικής πράξης, προκειμένου να ιδρυθεί το Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, καταστώντας την πόλη 5η έδρα του Δ.Π.Θ. Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου έκανε μια αναδρομή στα δύο τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας πως “δεν υπάρχει στασιμότητα“, αντίθετα έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου ο Δήμος Διδυμοτείχου να διαθέσει χώρο ως προσωρινή στέγη για το Τμήμα.

“Το 3ο Δημοτικό Σχολείο είναι η καλύτερη λύση. Αν δεν το θέλουν μπορούμε να διαθέσουμε έκταση για να στήσουν προκάτ”

“Όποια πρόταση και να κάνουμε θα υπάρχουν αντιδράσεις. Δεν θα σταματήσουμε όμως την εξέλιξη και την ανάπτυξη” δήλωσε ο κ. Χατζηγιάννογλου, υποστηρίζοντας πως η ενδεικτικότερη, η καταλληλότερη λύση είναι το 3ο Δημοτικό Σχολείο. “Δεν κολλάμε στο θέμα της στέγασης. Υπάρχουν τμήματα του Πανεπιστημίου αυτή τη στιγμή στην Κομοτηνή που λειτουργούν σε προκάτ κατασκευές μικρές, στενές. Όταν εμείς δίνουμε ένα σχολείο που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις και κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν έφερε αντίρρηση σ΄αυτό, δεν μπορούμε να λέμε ότι υπάρχει πρόβλημα στέγασης. Την ώρα που ήδη υπάρχουν στο Δημοκρίτειο τμήματα που λειτουργούν σε προκάτ κατασκευές. Δίνουμε έτοιμη σχολή”. Έμφαση έδωσε στη συνέχεια ο δήμαρχος στις μόνιμες εγκαταστάσεις, για τις οποίες οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και προχωρούν ως προς την προετοιμασία έναρξης των εργασιών στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών. “Η ουσία είναι πως η μόνιμη λύση είναι ήδη συμφωνημένη και οι διαδικασίες προχωρούν“, σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννογλου, τονίζοντας πως “όλα φαίνονται φυσιολογικά“, δηλαδή να ξεκινήσει η λειτουργία του Τμήματος στο 3ο Δημοτικό για λίγα χρόνια μέχρι να γίνουν οι μόνιμες εγκαταστάσεις, για τις οποίες όλα έχουν δρομολογηθεί.

Επιμένοντας πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα προσωρινής στέγασης, αφού η διάθεση του 3ου Δημοτικού Σχολείου είναι δεδομένη από πλευράς Δήμου, ο κ. Χατζηγιάννογλου κατέθεσε νέα πρόταση στο δημόσιο διάλογο ως μία εναλλακτική λύση, αυτήν της προκάτ κατασκευής. “Αν ψάξουμε το ιστορικό δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που να ξεκίνησε η συζήτηση για την ίδρυση ενός τμήματος και σε δύο χρόνια να το έχουμε ήδη. Η χρονική καθυστέρηση είναι λογική γιατί όλα πρέπει να γίνουν σωστά“, σημείωσε. “Μακάρι κάθε πανεπιστήμιο που ανοίγει ένα τμήμα να του δίνουν ένα έτοιμο λειτουργικό σχολείο” τόνισε, προτείνοντας όμως και τη λύση να διαθέσει ο Δήμος κάποια έκτασή του πάνω στην οποία να μπορέσει το Δημοκρίτειο να τοποθετήσει έναν προκάτ λειτουργικό χώρο, ως προσωρινή στέγη, πρόταση η οποία – όπως είπε – είχε κατατεθεί και στο παρελθόν.

Σε δύο χρόνια θα κλείσει σίγουρα ένα σχολείο στο Διδυμότειχο

Ο κ. Χατζηγιάννογλου υποστήριξε σθεναρά την άποψη πως σε λίγα χρόνια σίγουρα θα κλείσει κάποιο σχολείο στο Διδυμότειχο. “Σύμφωνα με τα στατιστικά μας σε 3 ή σε 4 χρόνια θα κλείσει ένα δημοτικό σχολείο. Σήμερα έχουμε αίθουσες άδειες σε σχολεία“, ανέφερε, σημειώνοντας πως τα παιδιά του 3ου Δημοτικού Σχολείου θα μεταφερθούν σε άλλα λειτουργικά σχολεία, ενισχύοντας έτσι το έμψυχο δυναμικό τους.

Να κάνουμε ένα βήμα πίσω όλοι για να προχωρήσουμε μπροστά

Καταλήγοντας ο κ. Χατζηγιάννογλου δήλωσε με μια διάθεση αυτοκριτικής: “Προσπαθούμε να αγγίξουμε την τελειότητα ενώ μπορούμε άμεσα, για τα πρώτα χρόνια που χρειάζονται οι προσωρινές λύσεις, να κάνουμε ένα βήμα πίσω ο καθένας μας, ώστε αύριο το Τμήμα Ψυχολογίας να είναι στο Διδυμότειχο και να λειτουργεί. Δεν μπορεί να δίνουμε ό,τι καλύτερο έχουμε, το εν λειτουργία σχολείο, και να είναι πρόβλημα αυτό. Το δικό μας ένα βήμα πίσω είναι να βρούμε και να διαθέσουμε μια έκταση για να γίνει προκάτ κατασκευή“. Δεν παρέλειψε δε στο τέλος να εκφράσει τις ευχαριστίες του στο Δημοκρίτειο και στην Πρυτανεία, διότι “δεν είναι εύκολο σήμερα με τη γραφειοκρατεία που απαιτείται, μέσα σε δύο χρόνια να έχεις φτάσει στο σημείο να περιμένεις προεδρικό διάταγμα. Αυτό γίνεται μόνο όταν το επιθυμούμε όλοι. Και πραγματικά και η κυβέρνηση και το Δημοκρίτειο και ο Δήμος επιθυμούν την 5η έδρα, γι΄αυτό και έχουμε φτάσει να συζητάμε τις τελευταίες λεπτομέρειες“.

Ακούστε αναλυτικά:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 21 Σεπτεμβρίου, 2022 13:58

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV