Συγκλονίζει ο Νίκος Νικολαΐδης: “Ακούει κανείς από τους βουλευτές, δημάρχους, περιφερειακούς ταγούς;”

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 1 Μαρτίου, 2024 15:02

Συγκλονίζει ο Νίκος Νικολαΐδης: “Ακούει κανείς από τους βουλευτές, δημάρχους, περιφερειακούς ταγούς;”

Ο παρακάτω χαιρετισμός αναγνώστηκε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας και Διευθυντή του 4ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης Νίκο Νικολαϊδη, κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης στην Πλατεία Δασίου την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024. Από κείνη τη στιγμή άνοιξε μεγάλη συζήτηση ο κ. Νικολαΐδης με όσα συγκλονιστικά αναφέρει για τη ζοφερή κατάσταση στα σχολεία Δικαίων και Κυπρίνου, αλλά και γενικότερα στο Βόρειο Έβρο∙ όμως αναρωτιέται: “Ακούει κανείς;“…. Αναλυτικά:

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών. Μια σειρά επιλογών και παραλείψεων της κυβέρνησης, συστηματική εγκατάλειψη του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και ένας συνδυασμός «μικρής» και μεγάλης διαφθοράς οδήγησαν στο τρομερό δυστύχημα και στον θάνατο 57 ανθρώπων. Οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά, αφήνοντας μία διαρκή – ανοιχτή πληγή σε δεκάδες οικογένειες. Τα δάκρυα έχουν γίνει οργή. Δίνουμε το παρών στον αγώνα ώστε τίποτε να μην ξεχαστεί, τίποτε να μην συγκαλυφθεί, για να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.


Στις 28 Φεβρουαρίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για όλους τους λόγους του κόσμου!

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να περιγράψουμε την κατάσταση που βιώνουμε ως εργαζόμενοι καθημερινά. Πυρήνας των δυσκολιών για κάθε εργαζόμενη/ο είναι οι πολύ χαμηλοί μισθοί σε συνδυασμό με την ακρίβεια και τη μεγάλη φορολογία, τον πληθωρισμό και τη γενική αντιλαϊκή πολιτική περικοπής των κοινωνικών παροχών και των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων αγαθών.

Οι μισθοί φτώχειας συνεχίζουν να υπάρχουν καθώς αποδείχτηκε περίτρανα η κοροϊδία της κυβέρνησης με τις υποτιθέμενες «αυξήσεις» των 35 και 40 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2024. Η ακρίβεια εξαντλεί τους εργαζομένους πολύ πριν τελειώσει ο μήνας. Δεν είναι τυχαίο ότι στους επίσημους δείκτες σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε μισθούς και στις πρώτες θέσεις στην ακρίβεια σε καύσιμα, τροφή και στέγη.

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης (η εκπαίδευση δεν είναι εμπόρευμα!), ο αγώνας των αγροτών για να μπορέσουν να ζήσουν στα χωριά τους και να καλλιεργούν, αλλά και μιας σειράς κλάδων εργαζoμένων δείχνουν τον δρόμο και τις διαθέσεις. 

Η μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία στέλνει μήνυμα αντίστασης, μήνυμα κοινωνικής δυσαρέσκειας και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων ενάντια στη βαρβαρότητα που ζούμε.

Η κυβέρνηση, απροκάλυπτα, επιτελικά και κατασταλτικά, διαλύει τη δημόσια δωρεάν παιδεία, την υγεία, τη λαϊκή κατοικία, την αγροτική παραγωγή, τον πολιτισμό, την αντικειμενική ενημέρωση, το δικαίωμα στους αγώνες, την ύπαρξη των σωματείων και τελικά την ίδια τη δημοκρατία, χτίζοντας την κοινωνία του άκρατου ατομικού ανταγωνισμού, της ανεξέλεγκτης αθέμιτης κερδοφορίας των «συμφερόντων», στηριγμένη στον φόβο και την επιβολή.

Οι εκπαιδευτικοί δίνουμε τον αγώνα για παιδεία δημόσια και δωρεάν, με σχολεία σύγχρονα και ασφαλή όπου θα μορφώνονται ολόπλευρα τα παιδιά μας. Παλεύουμε για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση», την κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών. Υπερασπιζόμαστε τον παιδαγωγικό μας ρόλο και τη συλλογική, δημοκρατική λειτουργία των συλλόγων διδασκόντων. Διεκδικούμε πλήρη δικαιώματα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, έχουμε, προ πολλού, ξεπεράσει τα όρια των αντοχών μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη της ικανοποίησης του αιτήματος  να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας.

Αποτελεί άμεση ανάγκη η αλλαγή αυτής της  πολιτικής. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας ως εργαζόμενοι, δίνοντας ταυτόχρονα τον δίκαιο αγώνα της υπεράσπισης της δημόσιας  εκπαίδευσης.

Στην περιοχή μας, την Ορεστιάδα και τον Βόρειο Έβρο, η κατάσταση είναι απελπιστική. Η πληθυσμιακή συρρίκνωση-κατάρρευση που καταγράφηκε στην πρόσφατη απογραφή ως απόρροια της ανεργίας, των αδιεξόδων, της αδιαφορίας από την πολιτεία που βιώνουν οι κάτοικοι, κυρίως οι νέοι, συνεχίζεται και η ερήμωση του τόπου είναι το προδιαγεγραμμένο σενάριο του πολύ κοντινού μέλλοντος.

Στα δύο σχολικά κέντρα, το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων και το Δημοτικό Σχολείο Κυπρίνου, δεν θα υπάρχει κανένα πρωτάκι το επόμενο σχολικό έτος.

Ακούει κανείς από τους βουλευτές, δημάρχους, περιφερειακούς ταγούς;

Η εξαίρεση του κάθετου άξονα, που δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και 30 χρόνια, από τον σχεδιασμό των συντηρήσεων, η αποκλεισμός από την ηλεκτροκίνηση των σιδηροδρόμων, η μετακίνηση νοτιότερα πανεπιστημιακών σχολών, η με διάφορα μέτρα υπονόμευση της λειτουργίας και των προοπτικών των πανεπιστημιακών σχολών της πόλης, η αδιαφορία της πολιτείας για την οικονομική ασφυξία που υφίστανται οι επαγγελματίες και όλοι οι κάτοικοι θα πρέπει να μας αφυπνίσουν και να μας κινητοποιήσουν.    

Αναγκαία η δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου

Ο Σύλλογος Εκπ/κών Π/θμιας Εκπ/σης Ορεστιάδας μαζί με δεκάδες άλλους φορείς και πρόσωπα που αποτελούμε την Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου καταθέσαμε εδώ και αρκετό καιρό μια πρόταση που εκτιμούμε ως αναγκαία συνθήκη προκειμένου να διεκδικήσει η περιοχή μας τις τοπικές πολιτικές που απαιτούνται για να σταματήσει το κόστος διαβίωσης να αποτελεί τιμωρία των κατοίκων, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις εγκατάστασης επιχειρήσεων που θα απολαμβάνουν ίσους όρους με τις αντίστοιχες άλλων περιοχών και θα αντιστραφεί η πορεία συρρίκνωσης και ερήμωσης του τόπου μας.

Οι τοπικές πολιτικές, φορολογικά και άλλα οικονομικά κίνητρα, που περιγράφονται στην τεκμηρίωση του αιτήματος είναι δυνατό να διεκδικηθούν με αξιώσεις μετά την οριοθέτηση αυτής της περιοχής με τα τόσο ιδιαίτερα προβλήματα, με τις κλιματικές συνθήκες που γνωρίζουμε, με τρεις εξόδους σε διπλανές χώρες, με ανθρώπινο δυναμικό αλλά κι επιχειρήσεις που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια.

Το αίτημα αποτελεί φυσική απόρροια της γεωγραφικής και διοικητικής ιδιαιτερότητας του Νομού Έβρου και πρέπει να επισκοπηθεί υπό το πρίσμα της αναζήτησης λύσης εξόδου του Βόρειου Έβρου από την οικονομική και όχι μόνο απομόνωση.

Είναι εφικτό, ενωμένοι και συνεπώς πιο δυνατοί, να επιτύχουμε η έναρξη του νέου αιώνα ζωής της πόλης μας να συνδυαστεί με την ίδρυση της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου, ως χρέος της πολιτείας έναντι της περιοχής αλλά και όλων μας έναντι των νέων γενεών.

Ο αγώνας μας είναι πολύπλευρος και θα είναι συνεχής μέχρι τη δικαίωση!


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 1 Μαρτίου, 2024 15:02
Swiss Approval

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV