Απάντηση της Κυβέρνησης στην πρόκληση της Τουρκίας για την βραχονησίδα Ζουράφα ζητά ο Μ. Κατρίνης

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 3 Νοεμβρίου, 2023 10:32

Απάντηση της Κυβέρνησης στην πρόκληση της Τουρκίας για την βραχονησίδα Ζουράφα ζητά ο Μ. Κατρίνης

Για προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, η οποία συμπεριέλαβε την βραχονησίδα Ζουράφα, πλησίον της Σαμοθράκης, σε τουρκική στρατιωτική άσκηση, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης

Στη σχετική ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη βραχονησίδα ανήκει στον χώρο κυριαρχίας της, ανέφερε ο κ. Κατρίνης, και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εξέδωσε ΑΝΤΙΝΟΤΑΜ η άσκηση εκτελείται κανονικά.

Ο κ. Κατρίνης απευθύνει ερωτήματα αν θα απαντήσει η κυβέρνηση για όλα αυτά, αν θα προσφύγει, όπως έχει κάθε δικαίωμα, σε διεθνείς οργανισμούς για αυτή την πρόκληση, αν θα αναδείξει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αν τέλος θα ενημερώσει ο Πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που διεξάγει με την Τουρκία “ή θα συνεχίσει να μιλά για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την ίδια στιγμή που η τουρκική πλευρά επιμένει στην προκλητική ρητορική και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις;


Αναλυτικά η τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη για την βραχονησίδα Ζουράφα στην Ολομέλεια της Βουλής:

Θέλω να ρωτήσω την κυβέρνηση γιατί σιωπά σε τουρκικές προκλήσεις, και αυτό είναι η πιο επιεικής εκδοχή.

Αναφέρομαι στην συμπερίληψη της βραχονησίδας Ζουράφα, κοντά στη Σαμοθράκη, σε τουρκική στρατιωτική άσκηση.

Στη σχετική ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη βραχονησίδα ανήκει στον χώρο κυριαρχίας της.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία με διεθνή ανακοίνωση με αριθμό A7847/23, τόνισε ότι η περιοχή ασκήσεων έχει σίγουρα τα αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, βρίσκεται εντός των συνόρων του FIR Κωνσταντινούπολης και ότι η νησίδα είναι τουρκικό έδαφος και ως εκ τούτου θα πραγματοποιηθεί η άσκηση.

Η συγκεκριμένη βραχονησίδα, όμως, ανήκει στην Ελλάδα και συνδέεται με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, που σχετίζονται με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, αλλά ταυτόχρονα και με τα ελληνικά δικαιώματα στον εναέριο χώρο. Η Ελλάδα εξέδωσε ΑΝΤΙΝΟΤΑΜ, κατά την πάγια ελληνική πρακτική.

Παρ’ όλα αυτά, η άσκηση εκτελείται κανονικά. Θα απαντήσει η κυβέρνηση για όλα αυτά;

Θα προσφύγει, όπως έχει κάθε δικαίωμα, σε διεθνείς οργανισμούς για αυτή την πρόκληση;

Θα αναδείξει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Θα ενημερώσει επιτέλους ο κ. Πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που διεξάγει με την Τουρκία ή θα συνεχίσει να μιλά για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την ίδια στιγμή που η τουρκική πλευρά επιμένει στην προκλητική ρητορική και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις;

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι είναι θετικοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά μόνο εφόσον η Τουρκία εγκαταλείψει την αναθεωρητική στρατηγική της.

Το ΠΑΣΟΚ, το μεγάλο πατριωτικό κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, έχει φωνή και δεν σιωπά όπως κάνουν άλλοι, δε διαπραγματεύεται εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 3 Νοεμβρίου, 2023 10:32

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV