Διάρρηξη στο 9ο Νηπιαγωγείο Ορεστιάδας – Ε. Μπαράκου: Πήραν από χαρτιά κουζίνας μέχρι τηλεοράσεις

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 11 Απριλίου, 2022 17:02

Διάρρηξη στο 9ο Νηπιαγωγείο Ορεστιάδας – Ε. Μπαράκου: Πήραν από χαρτιά κουζίνας μέχρι τηλεοράσεις

Υπό εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρχών για τις διαρρήξεις που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο 2 Απριλίου στο 9ο Νηπιαγωγείο αλλά και στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας. Για τις σημαντικές απώλειες σε υλικοτεχνικά μέσα αλλά και το γενικότερο πρόβλημα που δημιουργείται στη συγκεκριμένη περιοχή, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο η προϊσταμένη του 9ου Νηπιαγωγείου κ. Ευαγγελία Μπαράκου.

Η κ. Μπαράκου επισήμανε πως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, αν και είχε αρκετά χρόνια να αντιμετωπίσει παρόμοιο περιστατικό. Σύμφωνα με την ίδια, η διάρρηξη πρέπει να έγινε ξημερώματα Σαββάτου και το ανακάλυψε απόγευμα Κυριακής όταν βρέθηκε στο νηπιαγωγείο για άλλη δουλειά. “Έγινε παραβίαση από το παραθυράκι του μπάνιου όπου είχαμε σήτα και το είχαμε σε ανάκληση, το ρίξανε κάτω, δεν σπάσαν το τζάμι, και μπήκαν από την πόρτα του μπάνιου μέσα στην τραπεζαρία, από κει στο χώρο της αποθήκης, στις αίθουσες… Αφαίρεσαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό μεγάλης αξίας, πάνω από 2000 ευρώ“, είπε, ενώ δεν θέλησε να αναφερθεί αναλυτικά σε όσα εκλάπησαν. “Ειδοποιήθηκε η Ασφάλεια και είναι πλέον θέμα της αστυνομίας“, τόνισε, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη όπως επισήμανε. “Ελπίζουμε να διαλευκανθεί η υπόθεση και να μας επιστραφούν τα πράγματα“, σημείωσε, ενώ χαρακτηριστικά είπε πως “μετά από τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό ο,τι μπορούσαν μαζεύανε. Από κουβάδες, από τρόφιμα, από χαρτιά κουζίνας… απ’ τη βιασύνη τους στο τέλος ό,τι μπορούσαν παίρνανε“. Επισήμανε πως δεν υπάρχει συναγερμός για περιπτώσεις διάρρηξης, παρά μόνο για θέματα πυρασφάλειας ή σεισμού, επομένως παραμένει άγνωστο γιατί τράπηκαν σε βιαστική φυγή περιμαζεύοντας ό,τι βρουν.


Επανειλημμένα έχουμε κάνει αιτήματα από παλιά να μπουν κάγκελα γύρω γύρω σε κάποια σημεία στο σχολείο, στα παράθυρα και ό,τι άλλο μπορεί να γίνει άμεσα“, υπογράμμισε η κ. Μπαράκου, σημειώνοντας πως “όλοι οι αρμόδιοι πρέπει να σκύψουν στο θέμα και να δουν τα σχολεία σε κείνη την περιοχή“.

Σημειώνεται πως την ίδια ημέρα διαρρήχθηκε και το 8ο Δημοτικό Σχολείο που γειτνιάζει με το 9ο Νηπιαγωγείο. Σε επικοινωνία που είχαμε με τη διευθύντρια κ. Ζωή Καραβοκύρη, μας ενημέρωσε πως από το σχολείο αφαιρέθηκε μόνο έναν προτζέκτορας και δύο ηχεία από τον 2ο όροφο του κτηρίου. Γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά, γιατί δεν πήραν άλλα αντικείμενα μεγαλύτερης αξίας, αφού προσπέρασαν τον 1ο όροφο με τις αίθουσες των υπολογιστών και τις άφησαν άθικτες.

Σχετικά δε με τη φύλαξη του νηπιαγωγείου, η κ. Μπακάκου υποστήριξε πως “η ασφάλεια του χώρου είναι αρμοδιότητας του Δήμου, τα σχολεία είναι αρμοδιότητας του Δήμου, της Σχολικής Επιτροπής σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, αλλά το τελικό έναυσμα το έχει ο Δήμος“. Παράλληλα, σε ερώτηση για πιθανή τοποθέτηση καμερών, “ακόμα και κάμερες να υπάρξουν”, είπε, “όταν κάποια άτομα μπαίνουν γι’ αυτό το σκοπό, είναι προϊδεασμένα για πολλά πράγματα“.

Πάντως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τις ώρες λειτουργίας του νηπιαγωγείου, όπως επισήμανε η προϊσταμένη του 9ου Νηπιαγωγείου Ορεστιάδας, συνεπώς δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τα παιδιά και καμία ανασφάλεια. “Ό,τι γίνεται γίνεται το βράδυ, απλά πρέπει λίγο να δοθεί περισσότερη προσοχή στη συγκεκριμένη περιοχή“, επανέλαβε. Επιπρόσθετα υποστήριξε πως λόγω άλλων θεμάτων “που κύλησαν μέσα στην εβδομάδα και ήταν επείγοντα“, δεν ήλθε σε επικοινωνία ακόμα άμεσα με το δήμαρχο Ορεστιάδας, γι’ αυτό “σε συνεργασία με το Δήμο δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει“, όπως είπε.

Ακούστε αναλυτικά:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 11 Απριλίου, 2022 17:02

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV