“Κόμαρα, στη ροή του χρόνου” – Το πρώτο βιβλίο για το χωριό των Κομάρων του Δ. Ορεστιάδας

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 1 Ιουλίου, 2021 18:51

“Κόμαρα, στη ροή του χρόνου” – Το πρώτο βιβλίο για το χωριό των Κομάρων του Δ. Ορεστιάδας

Ένα νέο βιβλίο προστίθεται στους τίτλους της τοπικής ιστορίας, το οποίο αφορά συγκεκριμένα στο χωριό των Κομάρων, στην περιοχή του Τριγώνου Δήμου Ορεστιάδας. Τίτλος του: “Κόμαρα, στη ροή του χρόνου” και ο συγγραφέας του Λευτέρης Χαμαλίδης έκανε το πρωί της Πέμπτης (1/7/2021) την πρώτη δημόσια παρουσιάσή του στο στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο.

Είναι το πρώτο βιβλίο για τα Κόμαρα, αφού διαπίστωσα ότι για το χωριό μου δεν πήρε κανένας μέχρι σήμερα την πρωτοβουλία. Τα χρόνια περνάνε, πολλοί άνθρωποι φεύγουν απ’ τη ζωή, δεν είναι εύκολο να έχεις μαρτυρίες… Γι’ αυτό πήρα την πρωτοβουλία και το πρότεινα στο Μορφωτικό Σύλλογο Κομάρων“, ανέφερε ο κ. Χαμαλίδης, εξηγώντας πως από τον Αύγουστο του 2020 ξεκίνησε η ιδέα, η οποία υλοποιήθηκε σήμερα σε 224 σελίδες με πάνω από 250 φωτογραφίες, μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία που συλλέχθηκαν με κόπο από “ό,τι κατάφερα να βρω“, όπως χαρακτηριστικά είπε, αφού πολλά στοιχεία έχουν καταστραφεί στο πέρασμα των χρόνων.

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, σκεφτήκαμε όλοι – και ελπίζουμε να μην είναι η τελευταία προσπάθεια. Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες γιατί υπάρχει πλούσια ιστορία για το χωριό“, ανέφερε, δίνοντας το παράδειγμα πως από τις 16 Μαρτίου 1713 υπάρχουν αναφορές για τα Κόμαρα, όταν ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος ο 12ος μαζί με 150 άτομα συνοδεία, διανυκτέρευσαν στην περιοχή. Γεγονός που έχει καταγραφεί στα βασιλικά ημερολόγια.

Η φθίνουσα πορεία των χωριών επιβάλει να καταγράφονται κάποια πράγματα για να μείνει κάτι στη μνήμη της ιστορίας. Μπορεί στο μέλλον το χωριό, για οποιονδήποτε λόγο, να μην υπάρχει. Θα μείνει όμως η ύπαρξή του στην Ιστορία“, επισημαίνει ο κ. Χαμαλίδης, διευκρινίζοντας παράλληλα πως η πρωτοβουλία δεν έχει κανέναν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αλλά τα έσοδα θα ενισχύσουν αποκλειστικά τις δράσεις του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κομάρων που ανέλαβε και τη διάθεση του βιβλίου στο ευρύ κοινό.

  • Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου “Κόμαρα, στη ροή του χρόνου” θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6/7 στις 8:30 το βράδυ, παραμονή της Αγ. Κυριακής, στην πλατεία των Κομάρων.

Ακούστε αναλυτικά τη συζήτηση με το Λευτέρη Χαμαλίδη >> ΕΔΩ <<


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 1 Ιουλίου, 2021 18:51

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV