Κανείς δεν “διαβουλεύτηκε” τη Νοσηλευτική – Λήγει σήμερα η προθεσμία για το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 18 Φεβρουαρίου, 2024 11:07

Κανείς δεν “διαβουλεύτηκε” τη Νοσηλευτική – Λήγει σήμερα η προθεσμία για το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας

Ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα στις 19:00 η Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 8 Φεβρουαρίου 2024 με δεκαήμερη προθεσμία για κάθε ενδιαφερόμενο (σχετικά εδώ: Ξεκίνησε η διαβούλευση για το νέο Νομοσχέδιο που ενδυναμώνει το ΔΠΘ – Διοικητικές αλλαγές και στη Σχολή της Ορεστιάδας). Έτσι ολοκληρώνεται επί της ουσίας και ο όποιος δημόσιος διάλογος για πιθανές αλλαγές, τροποποιήσεις ή καταργήσεις, αν λάβει τελικά υπόψη το Υπουργείο Παιδείας τις παρατηρήσεις επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Λίγες ώρες (11:00 π.μ.) πριν λήξει η Διαβούλευση, έχει ενδιαφέρον να δούμε τα στοιχεία που αφορούν στο Α΄ Μέρος, σχετικά με τις ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ:


Σε σύνολο 1138 σχολίων επί της Διαβούλευσης, τα 168 αφορούν στο ΔΠΘ.

Από τα 168 σχόλια, η συντριπτική πλειοψηφία καταφέρεται ενάντια στο Άρθρο 9 που αφορά στην αναδιάρθρωση και μετονομασία της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και τη συγχώνευση Τμημάτων. Επίσης, πολλές αντιδράσεις προκαλεί και το Άρθρο 8 για την ίδρυση Τμήματος Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή, το οποίο όμως εντάσσεται στη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ενώ οι αντιδρούντες υποστηρίζουν πως η Εργοθεραπεία ανήκει στις Επιστήμες Υγείας και δεν έχει καμία σχέση με τη συγκεκριμένη Σχολή της Κομοτηνής.

Κανείς δεν “διαβουλεύτηκε” τη Νοσηλευτική

Όσον αφορά στο πολύπαθο Τμήμα Νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου, κανένας πολίτης, αιρετός ή άλλος θεσμικός τοπικός παράγων του Έβρου δεν “διαβουλεύτηκε” τελικά το θέμα. Το μόνο σχετικό σχόλιο προέρχεται από καθηγητή του ΔΙΠΑΕ που εκφράζεται θετικά υπέρ του σχετικού Άρθρου 7:

Υπενθυμίζεται ότι το Άρθρο 7 προβλέπει:

Ίδρυση Τμήματος Νοσηλευτικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

  1. Ιδρύεται Τμήμα Νοσηλευτικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.), με έδρα την Αλεξανδρούπολη
  2. Το Παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) διατηρεί τη λειτουργία του στο Διδυμότειχο έως τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025.
  3. Το Παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) εντάσσεται στο Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Δ.Π.Θ στην Αλεξανδρούπολη.

Συμπερασματικά, όπως προκύπτει και από αυτή, την τελική φάση πριν το σχέδιο νόμου γίνει νόμος του κράτους, φαίνεται να δικαιώνεται εν τέλει και ο Πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης όταν στην πρώτη του συνέντευξη αποκλειστικά για το συγκεκριμένο θέμα, αμέσως μετά την έναρξη της Διαβούλευσης, υποστήριζε: “Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η επιλογή είναι σωστή” για τη μεταφορά της Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη (δείτε σχετικά: Φ. Μάρης: Θα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας το Τμήμα Ψυχολογίας – Ιστορική στιγμή για το ΔΠΘ το νέο νομοσχέδιο). Και, φαίνεται, επίσης, ότι το θέμα πλέον θεωρείται “λήξαν” και για το Διδυμότειχο που αποδέχεται οριστικά την απώλεια της Νοσηλευτικής του∙ εκτός αν ως τις 19:00 που παύει η Διαβούλευση, διαψευστεί τρόπον τινά αυτό.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 18 Φεβρουαρίου, 2024 11:07

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV