Γράφει βιβλίο ο Π. Πολυχρονίδης – Οι σκληρές αλήθειες του για το προσφυγικό, την ερήμωση του Βορείου Έβρου, τους “βρωμιάρηδες” Έλληνες

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 22 Φεβρουαρίου, 2023 13:35

Γράφει βιβλίο ο Π. Πολυχρονίδης – Οι σκληρές αλήθειες του για το προσφυγικό, την ερήμωση του Βορείου Έβρου, τους “βρωμιάρηδες” Έλληνες

Στο έκτακτο απογευματινό “Εβροσκόπιο” την περασμένη Κυριακή 19.02.2023 φιλοξενήθηκε στο studio του Ράδιο Έβρος ο γνωστός παρουσιαστής του “Τροχού της Τύχης” και δεινός “ραδιοφωνατζής” Πέτρος Πολυχρονίδης. Ο πολυπράγμων και επιτυχημένος Εβρίτης, με καταγωγή από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας μίλησε για όλα, απάντησε σε κάθε ερώτηση και έκανε ειδική αναφορά στο πρόσφατο ταξίδι του στην άλλη πλευρά των συνόρων, εκεί όπου βρίσκεται το Μποσνάκιοϊ, το χωριό που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ως πρόσφυγες οι κάτοικοι της Νέας Βύσσας. “Ήθελα να πατήσω το χώμα στο οποίο πατούσαν οι παππούδες μου. Ήθελα να βρεθώ εκεί για να συνειδητοποιήσω αυτό που γίνεται τώρα“, τόνισε, εξηγώντας το σκεπτικό του. Με αφορμή αυτή την επίσκεψη στη γενέτειρα των παπούδων του, ξετύλιξε τις απόψεις του σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό: “Ακριβώς πριν 100 χρόνια, δεν είναι πάρα πολλά, ήμασταν εμείς οι πρόσφυγες“…”Να έχουμε πιο ανοιχτά τα αυτιά μας, να δούμε τις ανάγκες των ανθρώπων, να δούμε ποιοι είναι οι άνθρωποι αυτοί που έρχονται… Το λέω με αγάπη: δεν χρειάζεται να είμαστε αφοριστικοί και των άκρων. Ούτε την πιο ζεστή αγκαλιά, ούτε την κλωτσιά έτοιμη να τους αποστείλουμε. Λίγο τ’ αυτιά μας ν’ ανοίξουμε και το μυαλό μας… 100 χρόνια πριν ήμασταν εμείς αυτοί“.

Με την ευκαιρία αποκάλυψε για πρώτη φορά πως στα επόμενα σχέδιά του είναι η έκδοση βιβλίου, το οποίο ήδη γράφει, με τίτλο “Όμαχα“. Αφορά στα πραγματικά γεγονότα του 1909 κατά τα οποία ένα σχετικά “άγνωστο” στη χώρα μας πογκρόμ εξελίχθηκε κατά των Ελλήνων μεταναστών της Αμερικής.


Γράφω για πρώτη φορά στη ζωή μου βιβλίο. Κανείς δεν μας διδάσκει στα σχολεία μας ότι οι Έλληνες, όχι απλά δεν ήταν συμπαθητικοί και γενικώς αγαπητοί, αλλά ήταν και σιχαμερά βρωμεροί. Μ’ αυτούς ακριβώς τους χαρακτηρισμούς μας χαρακτήριζαν οι Αμερικανοί για χρόνια. Σιχαμερά βρωμεροί, βρωμεροί Έλληνες“… “Το βιβλίο βασίζεται στα αληθινά γεγονότα του 1909 στο Όμαχα της Νεμπράσκα όπου 3000 Έλληνες σε μία νύχτα εκδιώχθηκαν με τις κλωτσιές απ’ τα σπίτια τους. Γιατί; Γιατί κάποιος απ’ αυτούς, μετά από ζαροπαιξία και οινοποσία σκότωσε έναν Αμερικανό αστυνομικό εκείνη την εποχή, πειράζοντας ένα κορίτσι“… “Αυτό εμείς δεν το μάθαμε γιατί μας συμφέρει στην ιστορία μας να μαθαίνουμε μόνο τα καλά, τα κατορθώματα, ο εργατικός Έλληνας. Ψάξε την ιστορία των Ελλήνων στην Αμερική“… Σημειωτέον ότι τα εν λόγω γεγονότα στο Όμαχα συνέβησαν σαν χθες, 21 Φεβρουαρίου, του 1909.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

————

Ολόκληρη η εκπομπή: >> ΕΔΩ

————

Εντωμεταξύ σε ειδική ανάρτηση που έκανε στα social media ο Πέτρος Πολυχρονίδης, εκεί όπου χιλιάδες άτομα τον ακολουθούν και τον παρακολουθούν καθημερινά δημοσίευσε αυτό:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 22 Φεβρουαρίου, 2023 13:35

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV