Χρ. Γιαλαμάς: Δεν έχουμε σταματήσει να είμαστε σε επιφυλακή

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 27 Μαρτίου, 2024 18:04

Χρ. Γιαλαμάς: Δεν έχουμε σταματήσει να είμαστε σε επιφυλακή

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο, “δεν έχουμε σταματήσει να είμαστε σε επιφυλακή“, απάντησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, ερωτώμενος αν επικρατεί συναγερμός στα σύνορα για το ενδεχόμενο εισόδου Τζιχαντιστών, όπως διακινείται σε δημοσιεύματα τις τελευταίες ώρες έπειτα από ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ (βλ.: ΕΔΩ). Τόνισε πως “δεν υπάρχει εφησυχασμός, πάντα είμαστε σε επιφυλακή“, αν και, όπως υποστήριξε, “οι ροές στον Έβρο είναι πάρα πολύ χαμηλές“.

Χαμηλές οι ροές γιατί η Τουρκία πλέον φυλάει τα σύνορά της

Μάλιστα ο κ. Γιαλαμάς σημείωσε πως “στα 25 χρόνια υπηρεσίας, τέτοια περίοδο τόσων πολλών μηνών, το συναντώ ελάχιστες φορές οι ροές πραγματικά να είναι πάρα πάρα πολύ μικρές εδώ στην περιοχής μας“. Σημείωσε πάντως, πως αντίθετα στα νησιά δεν έχει σταματήσει η ροή προσφύγων και μεταναστών, υποθέτοντας πως “ίσως τα κυκλώματα αυτήν την περίοδο να διαλέγουν άλλους διαδρόμους”. Υποστήριξε πως αυτό συμβαίνει διότι πλέον “βλέπουμε τη γείτονα χώρα να φυλάει τα σύνορά τους, από κει ξεκινούν όλα“.


Οι 150 προσλήψεις που ανακοίνωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης αφορούν Ροδόπη και Καβάλα – Το ακούμε από το 2019 – Χρειαζόμαστε περισσότερη ενίσχυση

Παρ’όλ’αυτά, ο κ. Γιαλαμάς διεμήνυσε για μία ακόμη φορά “πως πρέπει να γίνουν πάρα πολλά βήματα για τη φύλαξη των συνόρων“, ενώ για τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη περί πρόσληψης 150 νέων συνοριοφυλάκων στη β΄ ζώνη (βλ. ΕΔΩ), υποστήριξε πως “αυτό το ακούμε από το 2019” και πως αφορά στους νομούς Ροδόπης και Καβάλας, δεν αναφερόταν ο υπουργός στον Έβρο. Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου είπε πως έχει συζητήσει με τον κ. Χρυσοχοΐδη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή, το πρόβλημα με την ανασφάλεια των συμβασιούχων συνοριοφυλάκων, αλλά και την “αιμορραγία” προσωπικού στο ΠΡΟΚΕΚΑ, κάτι που δυσκολεύει τους εναπομείναντες φύλακες στις υπηρεσίες που καλούνται να εκτελέσουν στο χώρο των συνόρων.

Από το 2020 γίνανε πάρα πολλά βήματα, το παραδεχτήκαμε∙ το έπος του 2020 όμως έχει κλείσει. Αυτή την περίοδο ναι, είμαστε σε μια πάρα πολύ καλή περίοδο, υπάρχει ξεκούραση στο προσωπικό και στο στόλο οχημάτων, αλλά παραμένουμε στην πρώτη γραμμή για ό,τι χρειαστεί“, ανέφερε επίσης ο κ. Γιαλαμάς, επαναλαμβάνοντας πως “24 ώρες το 24ωρο είμαστε και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή“.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 27 Μαρτίου, 2024 18:04

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV