Φράχτης Έβρου: Πέρασε η τροπολογία του ΕΛΚ – Καταψηφίστηκε η Έκθεση

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 20 Απριλίου, 2023 11:40

Φράχτης Έβρου: Πέρασε η τροπολογία του ΕΛΚ – Καταψηφίστηκε η Έκθεση

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στην ψηφοφορία για τις «Κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2024 – Τμήμα III» η τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για τη χρηματοδότηση υποδομών στα εξωτερικά σύνορα με 322 ψήφους υπέρ, 290 κατά και 20 αποχές

Η παράγραφος 49 που περιλαμβάνει την λεγόμενη «τροπολογία Παπαδημούλη» κατέπεσε και τροποποιήθηκε η παράγραφος 23 του κειμένου που είχε διαμορφωθεί με πρωτοβουλία των σκιωδών εισηγητών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, της Ευρωομάδας Renew Europe και των Πρασίνων.

Το τελικό κείμενο της Έκθεσης καταψηφίσθηκε με 210 ψήφους υπέρ, 321 κατά και 105 αποχές, ενώ θα τεθεί ξανά υπό επεξεργασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνοντας υπόψιν το υπάρχον κείμενο της τροπολογίας του ΕΛΚ και όχι αυτό με την προηγούμενη διατύπωση με την «τροπολογία Παπαδημούλη».


Η τροπολογία 49 που υπερψηφίστηκε αναφέρει: «Είναι σημαντικό να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και καταδικάζει απερίφραστα τις απόπειρες εργαλειοποίησης των μεταναστών, ιδίως στο πλαίσιο υβριδικών αποσταθεροποιητικών ενεργειών. Χαιρετίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023, ιδίως δε την παράγραφο 23, με την οποία η Επιτροπή καλείται να κινητοποιήσει αμέσως σημαντικά κονδύλια και μέσα της ΕΕ για να στηρίξει τα κράτη μέλη στην ενίσχυση των ικανοτήτων και των υποδομών προστασίας των συνόρων, των μέσων επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένης της εναέριας επιτήρησης, και του εξοπλισμού υπενθυμίζει ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών».

Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ένα ακόμη θέμα στη λάθος πλευρά 

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την τροπολογία Παπαδημούλη για την απαγόρευση χρηματοδότησης του φράχτη από την ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της ευρωπαϊκής “οικογένειας” στην οποία ανήκει η ΝΔ, για την κινητοποίηση κονδυλίων για την ενίσχυση των υποδομών στα σύνορα», ανέφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ένα ακόμη θέμα στη λάθος πλευρά, απέναντι στο εθνικό συμφέρον.

Συνεχίζουμε την κατασκευή του φράχτη, συνεχίζουμε την προσπάθεια για την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Το έργο είναι υψίστης εθνικής σημασίας, είναι ένα έργο για την ασφάλεια της Πατρίδας μας και θα γίνει σε κάθε περίπτωση».

Η ανακοίνωση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός του ΕΛΚ και η συμμαχία του με την ακροδεξιά και τους υπερσυντηρητικούς του ECR τορπίλισαν τις κατευθυντήριες γραμμές του ΕΚ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2024 και οδήγησαν στην καταψήφισή τους στην Ολομέλεια – 210 υπέρ, 321 κατά & 105 αποχές» σχολίασε σε ανάρτησή της η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων του ΕΚ

Στην υπερψήφιση της τροπολογίας του ΕΛΚ αντέδρασε η Αριστερά (The Left) σημειώνοντας: «Το ΕΚ αρνείται να υποκύψει στις ξενοφοβικές και ρατσιστικές απαιτήσεις των ΕΛΚ & Συντηρητικών του ECR. Απέρριψε τις κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2024 που ανοίγουν την πόρτα για τη χρηματοδότηση της ΕΕ για τείχη και φράχτες στα σύνορά της».

Παράλληλα, οι Σοσιαλιστές αναφέρουν: «Το να χτίζουμε τείχη και φράχτες στα εξωτερικά μας σύνορα με χρήματα της ΕΕ είναι εντελώς απαράδεκτο για εμάς! Το ΕΛΚ πρότεινε μια τροπολογία για να γίνει κάτι τέτοιο στην τελευταία έκθεση του ΕΚ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η τροπολογία πέρασε, αλλά καταφέραμε να σταματήσουμε την τελική έκθεση. Δεν θα πάνε χρήματα της ΕΕ για τη χρηματοδότηση των τειχών της».

«Σκανδαλώδες» χαρακτήρισαν το γεγονός αυτό οι Πράσινοι σημειώνοντας: «Αυτό είναι σκανδαλώδες: Το ΕΛΚ συνεργάζεται με την ακροδεξιά για τη χρηματοδότηση φράχτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Καλά νέα: Οι Πράσινοι και άλλες προοδευτικές ομάδες καταψήφισαν την έκθεση προϋπολογισμού. Υπενθύμιση στον Manfred Weber: Η συνεργασία σας βλάπτει τη δημοκρατία και σημαίνει χάος!».

Πηγή: naftemporiki.gr


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 20 Απριλίου, 2023 11:40

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV