Φωτιά από τα ξημερώματα σε περιοχές της Αλεξανδρούπολης – Μεγάλος κίνδυνος σήμερα σε όλο τον Έβρο

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 19 Αυγούστου, 2023 11:35
Swiss Approval

Φωτιά από τα ξημερώματα σε περιοχές της Αλεξανδρούπολης – Μεγάλος κίνδυνος σήμερα σε όλο τον Έβρο

Νεότερη ενημέρωση (21:38) Ανάγκη για οφθαλμικές σταγόνες από του Πυροσβέστες

Νεότερη ενημέρωση (20:56)

Swiss Approval

Πολύ δύσκολη αναμένεται η νύχτα στα μέτωπα της πυρκαγιάς που κατακαίει από το πρωί εκτάσεις και απειλεί οικισμούς και κατοικίες στον νότιο Έβρο – αναλυτικά ΕΔΩ

——

Νεότερη ενημέρωση (18:45)Οδηγίες προστασίας από τους καπνούς για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης από το 112

Οδηγίες αυτοπροστασίας http://bit.ly/429cngB

——

Νεότερη ενημέρωση (18:32)Μεταφορά κατοίκων στο Πολυκοινωνικό από εφτά οικισμούς που έχουν εκκενωθεί οργανωμένα

Στο Πολυκοινωνικό του Δήμου Αλεξανδρούπολης μεταφέρονται όλοι οι κάτοικοι επτά οικισμών (Πεύκα, Αετοχώρι, Νίψα, Λουτρά, Άνθεια, Αρίστεινο, Αγνάντια) που έχουν εκκενωθεί οργανωμένα. Εκεί θα τους υποδεχτούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και ο Ερυθρός Σταυρός, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος:

Όλοι οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν εκκενωθεί οργανωμένα θα μεταφερθούν στο Πολυκοινωνικό Δήμου Αλεξανδρούπολης όπου θα τους υποδεχθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και ο Ερυθρός Σταυρός. Υπευθυμίζουμε πως πρόκειται για τους οικισμούς:

1. Πευκα

2. Αετοχωρι

3. Νιψα

4. Λουτρα

5. Ανθεια

6. Αριστεινο

7. Αγνάντια

——

Νεότερη ενημέρωση (18:22)Μήνυμα 112 για εκκένωση και στην Άνθεια

Εκκένωση και στον οικισμό της Άνθειας έλαβαν οι κάτοικοι καθώς ενεργοποιήθηκε το 112

——

Νεότερη ενημέρωση (17:34):

21 Αστυνομικοί, με 12 οχήματα, με επικεφαλής τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης διατέθηκαν για την πυρκαγιά σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

Σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Πυλαίας Φερών Αλεξανδρούπολης.
Διατέθηκαν, άμεσα, 21 Αστυνομικοί, με 12 οχήματα, με επικεφαλής τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης. Οι δυνάμεις ενισχύονται, ενώ στην περιοχή έχει μεταβεί και ο διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η Αστυνομία διέκοψε -ακολουθώντας τις συστάσεις της Πυροσβεστικής, με την οποία βρίσκεται σε άμεση επαφή και συνεργασία- την κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, από τον κόμβο της ΒΙ.ΠΕ. μέχρι τον κόμβο Αρδανίου, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης.
Η ΕΛ.ΑΣ. μεριμνά άμεσα για την ασφάλεια των πολιτών με αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την προστασία τους, υπό αντίξοες συνθήκες.

Παράλληλα για όσους πολίτες επιθυμούν να βοηθήσουν τους πυροσβέστες, η σελίδα “Φίλοι Πυροσβεστικής Έβρου” απευθύνει έκκληση για συγκέντρωση ειδών:

Επειδή δεχθήκαμε πολλά μηνύματα για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε τους πυροσβέστες που βρίσκονται στα μέτωπα των φωτιών, μπορείτε να φέρετε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης, (στο 1ο χιλιόμετρο Αλεξανδρούπολης -Παλαγίας):

🔸 νερά

🔸 ισοτονικά αναψυκτικά ή ενεργειακά ποτά

🔸 καφέδες σπαστούς

🔸 κρουασάν, κρακεράκια, μπισκότα

🔸σακούλες σκουπιδιών.

——

Νεότερη ενημέρωση (17:05) – Εκκενώνονται κι άλλα χωριά

Σύμφωνα με το Δήμο Αλεξανδρούπολης, εκκενώνονται τα χωριά Άνθεια και Αριστεινο: “Καλούνται οι πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε μέσο μετακίνησης να μεταβούν στις πλατείες των οικισμών, στα λεωφορεία”.

– Η ειδοποίηση που έλαβαν οι κάτοικοι αναφέρει και τα χωριά Λουτρός, Αγνάντια, Δωρικό:

——

Νεότερη ενημέρωση (15:55)

Ολοκληρώθηκε η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων των Πεύκων που δεν είχαν την δυνατότητα μετακίνησης, όπως γνωστοποίησε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης. Ο δήμαρχος Ιωάννης Ζαμπούκης μαζί με τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας Ηλία Δαστεριδη βρίσκονται στο σημείο και με τη άρρηκτη συνεργασία του προέδρου του οικισμού και του στρατού απομάκρυναν και τον τελευταίο κάτοικο.

Τελευταία ενημέρωση για την φωτιά 15:27: η πυρκαγιά έχει ξεκινήσει να επηρεάζει και το προστατευόμενο Δάσος της Μαύρης Πεύκης ανάμεσα στα Πεύκα και το Αετοχώρι (από την ενημέρωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης).

Νεότερες εικόνες από το μέτωπο της πυρκαγιάς (Φωτογραφίες: Κ. Ατματζίδης)

—–

Νεότερη ενημέρωση (15:00) – Εκκενώνονται χωριά

Με απόφαση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη γίνεται προληπτική εκκένωση των Πεύκων, της Νιψας και του Αετοχωριου. “Όσοι πολίτες δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης να συγκεντρωθούν στις πλατείες των οικισμών καθώς θα υπάρχουν λεωφορεία”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

—–

Νεότερη ενημέρωση (13:55 μ.) – SMS έλαβαν οι κάτοικοι στα χωριά όπου εξελίσσεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά στο Νότιο Έβρο. Η ενημέρωση από το Δήμο Αλεξανδρούπολης αναφέρει τα εξής:

Στο ενδεχόμενο προληπτικής εκκένωσης των οικισμών ο Δήμος Αλεξανδρούπολης συνδράμει με λεωφορεία:
– 2 στα Λουτρα
– 1 στη Μελια
– 1 στην Πυλαια
– 1 στα Πευκα και
– 1 στη Νίψα

Τις δυναμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έρχονται να ενισχύσουν 30 πυροσβέστες, οι οποίοι φτάνουν με την πτήση της Aegean. Απο εναέρια μέσα αυτή τη στιγμή επιχειρούν 5 τράκτορες, από τους οποίους οι 3 εφοδιάζονται με νερό από τη θάλασσα και οι 2 απευθείας από τις δεξαμενές νερού που έχουν τοποθετηθεί από τον Δήμος Αλεξανδρούπολης στο Κρατικός Αερολιμένας Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος». Επιπλέον επιχειρούν και δύο ελικόπτερα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπενθυμίζεται ότι ισχύει προσωρινή ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, της Εγνατίας Οδού Κήπων – Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης. Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης.

———-

Νεότερη ενημέρωση (12:00 μ.)Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης

Λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς σε δασική έκταση πλησίον Πυλαίας – Φερών Έβρου, ισχύει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, της Εγνατίας Οδού Κήπων – Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.
Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης.
Παρακαλούνται οι πολίτες και οι οδηγοί οχημάτων για την ασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

————

Πρώτη δημοσίευση:

Νέα πυρκαγιά στον Έβρο σήμερα, βρίκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μελία στην Αλεξανδρούπολη, όπου επικρατούν ισχυροί άνεμοι. Όπως αναφέρει “Η Γνώμη”, δεν κινδυνεύει το ομώνυμο χωριό, Μελία.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων, 12 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Η ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος σήμερα στις 06:45.

Οι φωτογραφίες από αναγνώστη του radioevros.gr:

—-

ΠΡΟΣΟΧΗ, μεγάλη επικινδυνότητα σήμερα σε όλο τον Έβρο

Αναλυτικά, από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 προβλέπεται:
1) Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 4 για τις περιοχές των Δασαρχείων Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης και Σουφλίου.
2) Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας κινδύνου 3 για τις περιοχές του Δασαρχείου Διδυμοτείχου.

Για το λόγο αυτό τίθεται σε ισχύ η υπ΄αριθμ. 182840/1639/14-6-2023 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημητρίου Πέτροβιτς, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η διέλευση, η παραμονή και η κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων:

1) Για τα Δασαρχεία Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης και Σουφλίου (κατηγορία 4) από τις 7:30 το πρωί της 19 ης Αυγούστου 2023 έως τις 7:30 το πρωί της επόμενης ημέρας (20-08-2023), στις παρακάτω δασικές περιοχές ανά Δασαρχείο:

Α) ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ

 1. Αναδασώσεις Κίρκης – Συκορράχης
 2. Χώρος αναψυχής Συκορράχης
 3. Αναδασώσεις Λουτρού – 22 ο χλμ Λουτρά- Πεσσάνης (Δρυμός Νίψας)
 4. Περιαστικό δάσος Νίψας
 5. Περιαστικό δάσος Άβαντα
 6. Χώρος αναψυχής Άβαντας – Αισύμης
 7. Αναδασώσεις Μεσημβρίας
 8. Χώρος αναψυχής Μεσημβρίας
 9. Αναδασώσεις Κομάρου – Ατάρνης
 10. Δασική περιοχή Δερβένι – Σλίβα (Παλιά Νίψα)
 11. Χώροι αναψυχής Λεπτοκαρυάς (3 χώροι)
 12. Χώρος αναψυχής Καλλιθέας
 13. Δάσος και Χώρος αναψυχής Ιάνα
 14. Περιαστικό δάσος Παλαγίας (Βόρεια, Νότια και Γήπεδο Παλαγίας)
 15. Χώρος αναψυχής Λουτρών
 16. Δασική περιοχή Αετοχωρίου-Πεύκων-Λουτρού
 17. Κατασκήνωση Μάκρης
 18. Αναδασώσεις έναντι Κ.Α.Α.Υ. Μάκρης
 19. Πλατανότοπος Μαΐστρου
 20. Περιαστικό Δάσος Πυλαίας,
 21. Περιαστικό Δάσος Μελίας,
 22. Περιαστικό Δάσος Φερών,
 23. Άλσος γαλλικού σταθμού Ο.Σ.Ε.
 24. Καταφύγιο Άγριας Ζωής Καβησού (Κ.Α.Ζ.)
  Β) ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ – ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
 25. Περιαστικό Δάσος Χώρας Σαμοθράκης
 26. Δασική στάση Αλεβάντζας
  Γ) ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ
 27. Περιοχή Συμπλέγματος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (Προβατώνας – Λευκίμμη – Δαδιά – Γιαννούλη – Κοτρωνιά)
 28. Δασική περιοχή Λευκίμης – Βυρίνης – Κιτρινόπετρας
 29. Χώρος αναψυχής «Κατρατζήδες»
 30. Χώρος αναψυχής «Τρεις Βρύσες»
  2) Ενώ για τις περιοχές του Δασαρχείου Διδυμοτείχου (κατηγορία 3) ισχύει το μέτρο από τις 8:00 το πρωί της 19 ης Αυγούστου 2023 έως τις 22:00 το βράδυ της ίδιας μέρας, στις εξής περιοχές:
  Α) ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
 31. Αναδασώσεις – Χώρος αναψυχής Τσίγγλας
  Από την απαγόρευση εξαιρούνται πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές του άρθρου 129, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου.
  Σύμφωνα με τον νόμο για κάθε παράβαση της απαγόρευσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ. Οι αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης κυκλοφορίας και τη βεβαίωση του διοικητικού προστίμου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.
  Η απόφαση ισχύει έως ότου η κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς πέσει στην κατηγορία δύο (2) ανά Δασαρχείο.

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 19 Αυγούστου, 2023 11:35
Swiss Approval

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV