Πολύ δύσκολη η νύχτα στα μέτωπα της πυρκαγιάς στον νότιο Έβρο

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 19 Αυγούστου, 2023 20:54

Πολύ δύσκολη η νύχτα στα μέτωπα της πυρκαγιάς στον νότιο Έβρο

Δύσκολη αναμένεται η νύχτα στα μέτωπα της πυρκαγιάς που κατακαίει από το πρωί εκτάσεις και απειλεί οικισμούς και κατοικίες στον νότιο Έβρο

Η μάχη με τις φλόγες και το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει από τους ισχυρούς ανέμους εντάσεων 6 και 7 μποφόρ οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς φορά και την κατεύθυνση της φωτιάς, η οποία καίει σε πολλές εστίες ενώ το σκοτάδι δεν επιτρέπει την συνέχιση της κατάσβεσης με εναέρια μέσα, τα οποία μπήκαν στην μάχη από νωρίς το πρωί. Περιφέρεια, Δήμος, στρατός και εθελοντές συμβάλουν στο έργο με κάθε τρόπο. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι οι άνεμοι θα συνεχίσουν με ένταση τουλάχιστον 5 μποφόρ και κατά την διάρκεια της νύχτας.

Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν καμένες οικίες, ενώ σε κάποιους οικισμούς οι φλόγες σταματάνε στις αυλές και με την συμβολή κατοίκων που έχουν μείνει στο σημείο και προσπαθούν να σώσουν τις κατοικίες τους. Αναφορές υπάρχουν για ζημιές σε καταστήματα και οχήματα. Μεγάλη καταστροφή αναφέρεται και στο δάσος Μαύρης Πεύκης, βιότοπος μεγάλης σημασίας που φιλοξενεί αρπακτικά και σπανιότατα είδη.


Παράλληλα οικισμοί εκκενώθηκαν με την συμβολή του Δήμου και μεταφέρθηκαν οι κάτοικοι, κυρίως ευπαθείς, στο Πολυκοινωνικό όπου θα διανυκτερεύσουν όσοι δεν έχουν κάποιο κατάλυμα και στην συνέχεια θα μεταφερθούν σε εγκαταστάσεις της Μητρόπολης ενώ με το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν κάποιοι κάτοικοι στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Εκκενώθηκε και το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης στο Αρίστηνο και τα 19 παιδιά μετακινήθηκαν μαζί με τους 6 ενήλικες συνοδούς και φιλοξενούνται στην Δημοτική Κατασκήνωση της Μάκρης. Επιπρόσθετα με την βοήθεια εθελοντών εκκενώθηκε και το Δημοτικό Κυνοκομείο και τα ζώα που φιλοξενούνταν μεταφέρθηκαν στο γήπεδο του Άβαντα.

Η ατμόσφαιρα εντός της πόλης της Αλεξανδρούπολης παραμένει αποπνικτική με τους καπνούς να απειλούν ειδικά ευπαθείς ομάδες και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Οι καπνοί δυσκόλεψαν και την ομαλή πραγματοποίηση και των πτήσεων στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος”. Οι καπνοί μάλιστα είναι ιδιαίτερα ορατοί σε Σαμοθράκη αλλά και Θάσο.

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής στις αρχές η φωτιά μοιάζει να ξεκίνησε από κεραυνό πάνω από την Μελία μετά την μπόρα που είχε ξεσπάσει νωρίτερα τις βραδινές ώρες και να ξεκίνησε με μικρές εστίες που αναζωπυρώθηκαν και έλαβαν έκταση το πρωί εξαιτίας των δυνατών ανέμων.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, εγώ δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλο μέτωπο εδώ και αρκετά χρόνια που έχω εικόνα για το τι συμβαίνει στην Περιφέρειά μας», δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.

«Η πρώτη προτεραιότητα όπως έχει τεθεί και πολύ σωστά από την πυροσβεστική υπηρεσία που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό, είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να μην κινδυνεύσουν περιουσίες. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εδώ, επιχειρούν 14 εναέρια μέσα, όλα τα μηχανήματα που διέθετε η Περιφέρεια, ο δήμος, ο στρατός, είμαστε όλοι παρόντες και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Βρισκόμαστε στα Λουτρά όπου πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου. Εκκενώθηκαν τουλάχιστον 8 οικισμοί και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο κ. Μέτιος.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης, εκτός από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνδράμουν δυνάμεων του στρατού, της Περιφέρειας, της Αστυνομίας, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ, από αέρος έχουν επιχειρήσει συνολικά από το πρωί 14 αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 19 Αυγούστου, 2023 20:54

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV