Αναβιώνει το έθιμο του Τρύφωνα στα Δίκαια

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 31 Ιανουαρίου, 2023 09:52

Αναβιώνει το έθιμο του Τρύφωνα στα Δίκαια

Αναβιώνει μετά από δύο χρόνια παύσης λόγω πανδημίας, το έθιμο του Τρύφωνα την Τρίτη 31 Ιανουαρίου και την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 στα Δίκαια Τριγώνου.

Την Παραμονή της εορτής του Αγίου Τρύφωνα, Τρίτη 31 Ιανουαρίου πραγματοποιείται ο στολισμός της άμαξας του Τρύφωνα και το άναμμα της φωτιάς το βράδυ της ίδιας ημέρας στο εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα και στην συνέχεια θα ακολουθήσει γλέντι.

Την Τετάρτη, ανήμερα της εορτής του Αγίου, μετά την Θεία λειτουργία, στα αμπέλια θα πραγματοποιηθεί η αναβίωση του εθίμου. Με την επιστροφή της πομπής στο χωρίο θα γίνει η ανάδειξη του νέου Τρύφωνα και χορός για όλους.


Για την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του Τρύφωνα στα Δίκαια, που επιστρέφει μετά από δυο χρόνια παύσης λόγω της πανδημίας, μίλησε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Εντός τόπου και χρόνου” ο Χρήστος Ματουσίδης, που θα αναπαραστήσει φέτος τον Τρύφωνα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ματουσίδης εξήγησε ότι το έθιμο έχει τις ρίζες του στα αρχαία ακόμα χρόνια και η αναβίωσή του διαρκεί πάνω από έναν αιώνα, μεταφέρθηκε δε στα δίκαια από τους πρόσφυγες. Η αναβίωση του αποτελεί και αναφορά συνάντησης ντόπιων που διαμένουν εκτός Δικαίων αλλά και κοινού που μεταβαίνει στα Δίκαια ακόμα και από Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει το έθιμο και να διασκεδάσει με τους κατοίκους.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 31 Ιανουαρίου, 2023 09:52

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV