Επίσημα η Νέα Βύσσα στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη πλεξούδα σκόρδων!

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 20 Ιουνίου, 2018 17:45

Επίσημα η Νέα Βύσσα στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη πλεξούδα σκόρδων!

Και επίσημα γράφτηκε η Νέα Βύσσα, “το χωριό των σκόρδων” στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες χθες βράδυ, καθώς κατάφερε να σπάσει το επίσημο ρεκόρ για την  μεγαλύτερη πλεξούδα σκόρδων παγκοσμίως!

Η επίσημη και τελική μέτρηση κατέγραψε την “μεγαλύτερη πλεξούδα σκόρδων του κόσμου” στα 612 μέτρων και 70 εκατοστών, καταρρίπτοντας το υφιστάμενο ρεκόρ των 255 μέτρων που κατείχε από το 2006 η Ουγγαρία. Η αρχική προσπάθεια και στόχος ήταν η πλεξούδα να φτάσει στα 300 μέτρα, στόχος που ξεπεράστηκε από την Δευτέρα 18 Ιουνίου, πρώτη ημέρα της προσπάθειας και μέχρι την επίσημη μέτρηση μάλιστα υπερδιπλασιάστηκε !
Για την πλεξούδα σκόρδων του Γκίνες χρειάστηκαν 20.000 σκόρδα ( για την ακρίβεια 19.680 συνέθεσαν αυτήν την πλεξούδα, περισσότερους από δύο τόνους) και περίπου 16 ώρες ενώ η επίσημη καταμέτρηση έλαβε χώρα χθες το βράδυ, τελευταία ημέρα διεξαγωγής της Alexpo 2018.

Η Δήμητρα Αθανάσοβα Τζορίδου, κάτοικος Ν. Βύσσας, που έφερε εις πέρας επιτυχημένα την προσπάθεια δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Ήταν πάρα πολύ δύσκολη εμπειρία. Ευτυχώς τα καταφέραμε. Τα πήγαμε πάρα πολύ καλά. Περάσαμε το Ρεκόρ Γκίνες και το προσπεράσαμε με αρκετά μέτρα», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του δύσκολου εγχειρήματος η κ. Τζορίδου, που αν και ήταν εκείνη που το έφερε εις πέρας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια και τη στήριξαν. «Σήμερα γιορτάζει όλη η Βύσσα και πιστεύω ότι το αξίζει. Θέλω να ευχαριστήσω όλον τον κόσμο, για την υποστήριξη. Τους φίλους μου, το σύλλογο, στην οικογένειά μου, το Επιμελητήριο Έβρου, το συνεταιρισμό σκορδοπαραγωγών», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Το σκεπτικό διεκδίκησης μίας θέσης στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες παρουσίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης. «Η διοίκηση του Επιμελητηρίου αποφασίσαμε στο πλαίσιο της «Alexpo 2018» να προβάλλουμε ένα προϊόν του Νομού Έβρου και αυτό είναι ένα προϊόν που ξεχωρίζει στην περιοχή μας, το σκόρδο της Ν. Βύσσας. Απευθυνθήκαμε στον αγροτικό συνεταιρισμό παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας σκόρδου της Ν. Βύσσας και σε συνεργασία στείλαμε το έγγραφό μας στο Γκίνες. Είμαστε εδώ από τις 7 το πρωί τη Δευτέρα. Η προσπάθεια ήταν στα 300 μέτρα αλλά επειδή είχαμε αρκετά σκόρδα συνεχίσαμε μέχρι να τελειώσουν όλα», δήλωσε ο κ. Τοψίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μ’ αυτή την προσπάθεια πλέον το σκόρδο της Ν. Βύσσας καταγράφεται παγκοσμίως και όλες οι μεγάλες αγορές θα μπορούν μέσω του διαδικτύου να το αναζητούν».

Ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας σκόρδου Ν. Βύσσας, Αναστάστιος Γιακμοκλίδης, που διέθεσε τις 20.000 σκόρδα, υπογράμμισε πως «στη Βύσσα παράγεται το 60-70% της ελληνικής παραγωγής σκόρδου ανά την Ελλάδα. Είναι ένα πολύ ποιοτικό προϊόν στο οποίο προσπαθούμε να δώσουμε ένα brand name».

Τέλος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της Π.Ε. Έβρου, Πασχάλης Παπαδάκης, έκανε ειδική μνεία στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου προϊόντος. «Πριν τρία χρόνια, και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ορεστιάδας, κάναμε ανάλυση και σύγκριση του σκόρδου Ν. Βύσσας με πέντε άλλα σκόρδα τόσο εγχώρια όσο και εξωτερικού. Διαπιστώθηκε ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του είναι τα καλύτερα, ενώ η ουσία αλλισίνη που βοηθάει σε πάρα πολλές ασθένειες, είναι πολύ περισσότερη σε ποσότητα και ποιότητα σ’ αυτό το σκόρδο, που θα έπρεπε ήδη να είναι Π.Ο.Π.»

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της έκθεσης «Alexpo 2018» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τα 20.000 σκόρδα, που αντιστοιχούν σε καλλιέργεια περίπου δύο στρεμμάτων, διενεμήθη στους πολυάριθμους επισκέπτες της έκθεσης κατά τα 2/3 (όπως ορίζει και ο κανονισμός των Γκίνες), η αυλαία της οποίας έπεσε, χθες βράδυ, με την κατάκτηση της σημαντικής αυτής διάκρισης. Το υπόλοιπο 1/3 της πλεξούδας θα δοθεί στα Κοινωνικά Παντοπωλεία και στην Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης.

Το Επιμελητήριο Έβρου για την κατάρριψη αυτού του ρεκόρ ξεκίνησε την προετοιμασία ήδη από τον Δεκέμβριο όπως ανέφερε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο Ζήσης Σαρδάνης, οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου Έβρου ενώ ανέφερε και την προετοιμασία που προηγήθηκε για όλη την διαδικασία.

Ο Γιώργος Θεοδωρακίδης εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής Επεξεργασίας σκόρδου Βύσσας με την σειρά του ανέφερε τα βήματα που ακολούθησαν για την επίτευξη του στόχου. Ακόμα όπως αναφέρθηκε παρόλο που από την πρώτη ημέρα έσπασε το ρεκόρ αποφασίστηκε η συνέχεια της προσπάθειας για να καταστεί πολύ δύσκολο να σπάσει κάποιος άλλος το ρεκόρ ενώ η προσπάθεια σταμάτησε όταν τελείωσαν τα σκόρδα! Πλέον ο επόμενος στόχος είναι να γίνει προσπάθεια τα σκόρδα Βύσσας να γίνουν προϊόν Π.Ο.Π..

Ακούστε αναλυτικά όσα είπαν στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή του Δημήτρη Μηλίκα “Άκου τι συμβαίνει”:


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 20 Ιουνίου, 2018 17:45

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV