Τα “Ελευθέρια 2021” γιορτάζει το Διδυμότειχο

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 14 Μαΐου, 2021 14:08

Τα “Ελευθέρια 2021” γιορτάζει το Διδυμότειχο

Από την Κυριακή 16 Μαΐου και μέχρι την Κυριακή 23 Μαΐου 2021, το Διδυμότειχο γιορτάζει τα “Ελευθέρια 2021”, με ένα πρόγραμμα ποικίλων δράσεων προσαρμοσμένο στους περιορισμούς λόγω της πανδημίας. Έτσι, οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες, εκθέσεις, διαδικτυακές εκδηλώσεις, λαμπαδηδρομία, ιστορικό περίπατο, παρέλαση, να επισκεφθούν τα μουσεία της πόλης και να απολαύσουν θεάματα πυροτεχνημάτων, προκειμένου να βιώσουν το εορταστικό κλίμα για την 101η επέτειο της απελευθέρωσης του Διδυμοτείχου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΚΥΡΙΑΚΗ 16/5 Δοξολογία- Κατάθεση Στεφάνων

10:30 Ιερός Ναός Παναγίας Ελευθερώτριας. Δοξολογία και επετειακή ομιλία.

Ιερουργούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ορεστιάδος, Διδυμοτείχου, Σουφλίου κκ Δαμασκηνός

11:00 Ομιλία

11:30 Μνημείο Ηρώων Διδυμοτείχου – Κατάθεση Στεφάνων

—-

ΔΕΥΤΕΡΑ 17/5 Διαδικτυακή εκπομπή: «100 χρόνια από την Απελευθέρωση».

19:00 Καστρινοί Διάλογοι : «100 χρόνια από την Απελευθέρωση» με τον Παντελή Αθανασιάδη

Στην σελίδα Facebook του Δήμου Διδυμοτείχου θα προβληθεί επεισοδίου των «Καστρινών διαλόγων» με καλεσμένο τον Συγγραφέα και Δημοσιογράφο Παντελή Αθανασιάδη και θέμα «100 χρόνια από την Απελευθέρωση».

Στο επεισόδιο αναφέρονται τα πιο σημαντικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν για την απελευθέρωση του Διδυμοτείχου. Tη συζήτηση συντονίζει ο Ιωάννης Σαρσάκης , Συγγραφέας, μέλος του συλλόγου Καστροπολίτες και Μέλος ΔΣ του Δήμου Διδυμοτείχου.

Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και το πρόγραμμα θα μεταδοθεί ζωντανά της 19:00 την Δευτέρα 17 Μαΐου στην σελίδα του Δήμου στο Facebook.

—-

ΤΡΙΤΗ 18/5 ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑ από τις 18-22/5

Από τις 18 Μαΐου εώς και τις 22 Μαΐου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μουσείων, τα μουσεία του Δήμου Διδυμοτείχου ανοίγουν τις πόρτες τους για τους επισκέπτες με ειδικές δράσεις και εκθέσεις.

18/5-22/5 Ανοιχτό Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου

Καθημερινά 11:00πμ-13:00μμ

Ειδικές εκδηλώσεις: Στις 21/5 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση σε παιδιά και ενήλικες αφιερωμένη στον εορτασμό των ελευθερίων.

Είσοδος: Δωρεάν

18/5-22/5 Στρατιωτικό Μουσείο Διδυμοτείχου

Καθημερινά 9:00-13:00 & 18:00-21:00

Ειδικές εκδηλώσεις: Καθόλη τη διάρκεια της περιόδου θα φιλοξενείται στον 2ο όροφο του μουσείου έκθεση φωτογραφίας από το Παλιό Διδυμότειχο

Είσοδος: Δωρεάν

18/5-22/5 Πινακοθήκη Ναλμπάντη
Καθημερινά: 9:00-12:00μμ & 19:00-21:00
Είσοδος: Δωρεάν

18/5 Βυζαντινό Μουσείο

Με αφορμή την ημέρα μουσείων το Βυζαντινό Μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του στις 18/5.

Είσοδος: Δωρεάν

—-

ΠΕΜΠΤΗ 20/5 ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ

Από τις πρωινές ώρες της 20ης Μαΐου, 32 Σημαίες μεγάλων διαστάσεων θα
κυματίζουν στον δρόμο εμπρός του δημοτικού σταδίου του Δήμου Διδυμοτείχου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση του Δήμου Διδυμοτείχου.

19:30 Καστρινοί Διάλογοι με τους Απανταχού Διδυμοτειχίτες

Στο πλαίσιο των «Ελευθερίων 2021» ένα ξεχωριστό επεισόδιο με πρωταγωνιστές τους Διδυμοτειχίτες της Ελλάδας και του κόσμου, με την συμμετοχή του συγγραφέα και δημοσιογράφου Παντελή Αθανασιάδη. Την συζήτηση συντονίζει ο Ιωάννης Σαρσάκης, συγγραφέας, μέλος του συλλόγου Καστροπολίτες και Μέλος ΔΣ του Δήμου Διδυμοτείχου.

Στην συνάντηση θα συμμετέχει ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ με χαιρετισμό θα τιμήσει την εκδήλωση ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ορεστιάδος, Διδυμοτείχου και Σουφλίου κκ Δαμασκηνός.

—-

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/5 Λαμπαδηδρομία με τον Κωνσταντίνο Γκατσιούδη

20:00 Λαμπαδηδρομία – Δημοτικό Στάδιο Διδυμοτείχου

Mε την τιμητική συμμετοχή του Ολυμπιονίκη Κωνσταντίνο Γκατσιούδη θα ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία, όπου 30 λαμπαδηδρόμοι από την αθλητική ακαδημία της Αθλητικής Ένωσης Διδυμοτείχου (Α.Ε.Δ.)., θα μεταφέρουν το μήνυμα και τη φλόγα της ελευθερίας στους δρόμους του Διδυμοτείχου.

Διαδρομή:

25ης Μαΐου > Ελ. Βενιζέλου > 28ης Μαΐου > Ρήγα Φεραίου > Βασιλέως Γεωργίου > 25ης Μαΐου

—-

ΣΑΒΒΑΤΟ 22/5 ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ

17:30 Παλαιά Γέφυρα Διδυμοτείχου

Με αφορμή την εβδομάδα επετειακών εκδηλώσεων οι δημότες και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα ξεχωριστό περίπατο με ξενάγηση στο παλαιό Διδυμότειχο.

Η διαδρομή περιλαμβάνει μια πορεία συνολικά 6 χλμ από την παλιά γέφυρα Διδυμοτείχου με τελικό προορισμό την τοποθεσία του Αγίου Βλασίου.

ΕΚΘΕΣΗ για το παλιό Διδυμότειχο

19:30-21:00 Κέντρο Θρακικών Μελετών

Έκθεση φωτογραφίας και προβολή για το παλιό Διδυμότειχο σε συνεργασία με τον σύλλογο Δίδυμα Τείχη.

—-

ΚΥΡΙΑΚΗ 23/5 ΛΗΞΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

20:00 Έναρξη παρέλασης

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των επετειακών εκδηλώσεων σύλλογοι και δημότες με παραδοσιακές φορεσιές θα πραγματοποιήσουν πορεία. Η διαδρομή θα ξεκινήσει από το δημοτικό στάδιο Διδυμοτείχου και περνώντας μέσα από την πόλη θα καταλήξουν στο ίδιο σημείο όπου θα τους περιμένει θερμή υποδοχή με ένα θέαμα βεγγαλικών.

Διαδρομή:

25ης Μαΐου > Ελ. Βενιζέλου > 28ης Μαΐου > Ρήγα Φεραίου > Βασιλέως Γεωργίου > 25ης Μαΐου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ο Δήμος Διδυμοτείχου θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα για την συνεισφορά τους στην υλοποίηση των επετειακών εκδηλώσεων το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου, το Στρατιωτικό Μουσείο Διδυμοτείχου, τον Ολυμπιονίκη κ. Κωνσταντίνο Γκατσιούδη και την εθελοντική ομάδα ΑποΔίΔω.

————–

  • Για το θέμα μίλησε στο Ράδιο Έβρος 97.1 και στην εκπομπή “Εβροσκόπιο” η Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Διδυμοτείχου Στέλλα Θεοδοσίου-Ζυγογιάννη. Ακούστε αναλυτικά:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 14 Μαΐου, 2021 14:08

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV