Εξακολουθεί να μην δίνει στους αγρότες του Έβρου & της Ροδόπης σπόρο η ΕΒΖ

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Απρίλιος 13, 2018 15:48

Εξακολουθεί να μην δίνει στους αγρότες του Έβρου & της Ροδόπης σπόρο η ΕΒΖ

Για πρωτοφανή αδικία εις βάρος όλων των αγροτών του νομού Έβρου και του νομού Ροδόπης έκανε λόγο στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο διευθυντής Γεωπονικών Υπηρεσιών Εργοστασίου Ζαχάρεως Ορεστιάδας Δ.Φωτιάδης.

Όπως είπε ο κ. Φωτιάδης ενώ δόθηκε από πλευράς διοίκησης εντολή να σπέρνονται πανελλαδικά τεύτλα και να δίνονται από τις έδρες των εργοστασίων τις ΕΒΖ σπόρος στους αγρότες, οι νομοί Έβρου και Ροδόπης εξαιρέθηκαν από την απόφαση χωρίς καμία αιτιολόγηση και εξήγηση.

Είναι πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης […] δυστυχώς για τον Έβρο και για το Νομό Ροδόπης ισχύουν άλλα πράγματα, δεν ισχύουν αυτά που ισχύουν κάτω, στη νότια Ελλάδα” είπε ο κ. Φωτιάδης ενώ μετέφερε παράλληλα την κατάσταση που επικρατεί στο Εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας, καθώς οι αγρότες προσέρχονται αυτό το διάστημα για να καταθέσουν χαρτιά ώστε να πληρωθούν από την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών. Αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη προετοιμάσει τα χωράφια τους για τευτλοκαλλιέργεια και παράλληλα ζητάνε τευτλόσπορο για να προχωρήσουν στην καλλιέργεια. Παρότι όμως υπάρχει διαθεσιμότητα σπόρων, δυστυχώς αδυνατούν οι υπεύθυνοι να τους παραδώσουν τευτλόσπορο.

Ποτέ στα χρονικά της βιομηχανίας δεν δόθηκαν σπόροι τον μήνα Απρίλιο, λέει ο κ. Φωτιάδης καθώς όπως εξηγεί ο τευτλόσπορος δινόταν πάντα από τις αρχές Ιανουαρίου, η σπορά άρχιζε από τα μέσα Φεβρουαρίου, τελείωνε τέλη Μαρτίου και μέχρι τον Απρίλιο ήταν όλα τα τεύτλα φυτρωμένα. “Δυστυχώς πλησιάζουμε στα μέσα Απριλίου και δεν έχουμε πάρει ακόμα εντολή να δώσουμε σπόρια” λέει χαρακτηριστικά.

Για το πως θα λειτουργήσει το εργοστάσιο Ορεστιάδας, όπως έχει υποσχεθεί προφορικά η κυβέρνηση, τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα: “αν δεν υπάρχουν τεύτλα δεν μπορεί να λειτουργήσει το εργοστάσιο” απαντά ευθέως ο κ. Φωτιάδης. Η όλη κατάσταση έχει εγείρει οργή και αγανάκτηση από πλευράς αγροτών οι οποίοι, έχοντας προετοιμάσει παρά τις πάμπολλες δυσκολίες λόγω των πρόσφατων πλημμυρών τα χωράφια τους για σπορά, μοιραία και θα στραφούν σε άλλες καλλιέργειες: “Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει. Ήδη στρέφεται σε άλλες καλλιέργειες με αποτέλεσμα να χάνουμε στρέμματα, στρέμματα τα οποία τα είχαν προγραμματισμένα οι αγρότες ήδη από την περασμένη χρονιά” εξηγεί ο κ. Φωτιάδης ενώ στην συνέχεια σημειώνει: “Δεν μας δίνουν την εξήγηση. Ας μας πουν γιατί. Αν δεν θέλουν τεύτλα, ας το πούνε, δεν θα σπείρει ο Έβρος, δεν θα λειτουργήσετε, ξεχάστε τα. Να μας το πουν, να μας το ξεκαθαρίσουν, όχι να μας έχουν στο περιθώριο. Δηλαδή αν μου πουν εμένα την επόμενη εβδομάδα δώσε σπόρια που θα απευθυνθώ; Σε ποιον αγρότη θα απευθυνθώ; Τη στιγμή που ήρθε σήμερα, μου ζήτησε και δεν του δίνω δεν περιμένει ο αγρότηςΗ σπορά δεν περιμένει, η αγροτιά δεν μπορεί να τα βάλει με τον καιρό, πρέπει να γίνεται στην ώρα της αυτή τη στιγμή είναι χωράφι έτοιμο πρέπει να σπαρθεί“.

Η κατάσταση που επικρατεί στο εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας έρχεται σε συνέχεια της καταγγελίας που έκανε εχθές για το ίδιο θέμα μέσω του ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο βουλευτής Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο οποίος μίλησε για το γεγονός της άρνησης σπόρου στους τευτλοπαραγωγούς Έβρου και Ροδόπης.

Εμείς θα μπορούσαμε έστω και με αυτές τις δύσκολες συνθήκες, με τις πλημμύρες και με ό,τι έχουμε, να έχουμε τόσα στρέμματα σπασμένα στον Έβρο όσα θα έχουν οι Σέρρες, η Λάρισα και το Πλατύ αν επικρατούσε μία ισονομία, μία ισοδικία με τα υπόλοιπα εργοστάσια και με τους υπόλοιπους αγρότες. Δυστυχώς υπάρχει μία αδικία εις βάρος μας την οποία δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε μόνοι μας” αναφέρει χαρακτηριστικά συνοψίζοντας την κατάσταση ο κ. Φωτιάδης.

Ακούστε αναλυτικά όλα όσα είπε ο κ. Προϊστάμενος Γεωπονικών Υπηρεσιών Εργοστασίου Ζαχάρεως Ορεστιάδας Ν.Φωτιάδης στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην Σούλα Καπετανίδου:


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Απρίλιος 13, 2018 15:48

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200
Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV

Εγγραφείτε στο Newsletter