Την έλλειψη τευτλόσπορου στην Ορεστιάδα καταγγέλλει ο Δημοσχάκης

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Απρίλιος 12, 2018 17:34

Την έλλειψη τευτλόσπορου στην Ορεστιάδα καταγγέλλει ο Δημοσχάκης

Καταγγελία για τους χειρισμούς των υπεύθυνων για την τευτλοκαλλιέργεια και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης σε θέματα που αφορούν και επηρεάζουν το εργοστάσιο της Ορεστιάδας και τους παραγωγούς έκανε μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Τέσσερις φορές προγραμματίστηκε και αναβλήθηκε η σχετική επίκαιρη ερώτηση να συζητηθεί στην Ολομέλεια ώστε να ενημερώσει ο Υπουργός την Ολομέλεια και τα κόμματα για το πώς πορεύεται το αντικείμενο και τι σκέφτονται να πράξουν. “Ελπίζω μια και έχει βρεθεί λύση της αποπληρωμής των χρωστούμενων, το 65% της παραγωγής της περσινής, ελπίζω να έρθει πλέον στην Ολομέλεια και να μας ενημερώσει” δήλωσε ο κ. Δημοσχάκης.

Γνωστοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της λειτουργίας των εργοστασίων της ΕΒΖ ο κ. Δημοσχάκης είπε ότι αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, μόνο δια του λόγου, να κρατήσει τα εργοστάσια του Πλατέος Ημαθίας και της Ορεστιάδας ανοιχτά. Ωστόσο ενώ έδωσαν, δίνουν και προσκαλούν τους τευτλοκαλλιεργητές να τους δώσουν τον τευτλόσπορο σε Λάρισα, Πλατύ και Σέρρες, τη στιγμή που έχει παρέλθει η καλλιεργητική περίοδος (διότι ως γνωστόν αυτή είναι σε πρώιμο χρόνο), έχουν εξαιρέσει τις περιοχές Ορεστιάδος, Διδυμοτείχου, Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης και Ροδόπης, περιοχές των οποίων τις καλλιέργειες εξυπηρετεί το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, και δεν δίνεται ο τευτλόσπορος.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημοσχάκης συνήθως ο τευτλόσπορος, όπως και άλλα χρήσιμα εργαλεία (π.χ. φάρμακα, λιπάσματα, σπόρος) παρέχονται επί τόπου και παραλαμβάνονται από την έδρα του εκάστοτε εργοστασίου ζάχαρης και από τις αποθήκες του.

Μάλιστα ήδη υπάρχει η πρόθεση, με σχετική δήλωση, οι τευτλοκαλλιεργητές να προχωρήσουν στη διανυόμενη καλλιεργητική περίοδο με 14.000 στρέμματα καλλιέργειας η οποία όμως θα είναι όψιμη λόγω της περιοχής αλλά και των προβλημάτων που αντιμετώπισε η περιοχή του Έβρου, καθώς υπήρξαν οι βροχοπτώσεις με διάρκεια και οι πλημμύρες ενώ ακόμα δεν έχουν αποστραγγιστεί τα νερά. Με αυτή την τακτική όμως της εξαίρεσης της περιοχής δεν θα υπάρξει εγκαίρως παραγωγή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει το εργοστάσιο Ορεστιάδας. “Για αυτό τους κατηγορώ και τους καταγγέλλω ευθέως” τόνισε ο κ. Δημοσχάκης.

Ένα θέμα το οποίο θα συζητήσουμε στην Ολομέλεια θα είναι αυτό […] διότι αλλά λέει η κυβέρνηση ως Πόντιος γνήσιος Πιλάτος και άλλα πράττει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Διότι οι μεν έχουν πρώιμη καλλιέργεια και τους δίνουν τευτλόσπορο αλλά δεν θα τον πάρουν, οι δε, εμείς, έχουμε όψιμη καλλιεργητική περίοδο και μας έχουν εξαιρέσει από αυτή τη διαδικασία” είπε ο κ. Δημοσχάκης ενώ συνέχισε λέγοντας: “Ζητούμε άμεσα να φτάσει το μήνυμα από τον σταθμό ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ στο διοικητικό συμβούλιο και να τους πει ότι είμαστε παρόντες, διεκδικούμε αυτό το οποίο έχουν αποφασίσει για τις τρεις περιοχές Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, διεκδικούμε το ίδιο να συμβεί και σε μας και μάλιστα εμείς έχουμε δηλώσει εμπρόθεσμα πάνω από 14.000 στρέμματα και ελπίζουμε και εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουμε τις 20.000 και πολύ περισσότερο εάν έρθουν και μας συμπεριλάβουν σε αυτή τη διαδικασία“.

Ακούστε όσα είπε ο βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή της Σούλας Καπετανίδου “Ματιές στην Ενημέρωση”:


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Απρίλιος 12, 2018 17:34

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200
NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV

Εγγραφείτε στο Newsletter