Εκπρόσωποι των αγροτών στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ εξηγούν τι συνέβη στις συναντήσεις με τον ΥπΑΑΤ

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 12 Φεβρουαρίου, 2024 11:17

Εκπρόσωποι των αγροτών στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ εξηγούν τι συνέβη στις συναντήσεις με τον ΥπΑΑΤ

Μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Πρωινή Περιπολία” από κοινού σήμερα, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 ο Ηλίας Αγγελακούδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορεστιάδας που βρέθηκε στην συνάντηση με τον Υπουργό στην Κομοτηνή και ο Κωνσταντίνος Καναβίδης, εκπρόσωπος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, αναφέρθηκαν για τα όσα συνέβησαν κατά την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή.

Ο κ. Αγγελακούδης εξήγησε ότι στην συνάντηση στην Κομοτηνή με εκπροσώπους αγροτών από όλη την Περιφέρεια ο Υπουργός επικαλέστηκε πολλαπλά προγραμματισμένη συνάντηση με τους πυρόπληκτους παραγωγούς της Αλεξανδρούπολης, αναφέροντας πως θα καθυστερούσε σε αυτήν, κάτι που σεβάστηκαν οι παριστάμενοι, μια συνάντηση που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ επιφέροντας την αντίδραση των αγροτών της Αλεξανδρούπολης. Από πλευράς του ο κ. Καναβίδης συμφώνησε με τα λεγόμενα του κ. Αγγελακούδη επισημαίνοντας το πως θα μπορούσαν οι αγρότες να αναμένουν συνάντηση χωρίς να είναι αυτή προγραμματισμένη, πως τον Υπουργό ανέμεναν στο ξενοδοχείο όπως και οι αγρότες και οι βουλευτές Έβρου Χ. Δερμεντζόπουλος και Α. Δημοσχάκης αλλά και πως στο τέλος έγινε η συνάντηση στο αεροδρόμιο “από την πίσω πόρτα” και “για την φωτογραφία“. Ο κ. Καναβίδης επεσήμανε επιπρόσθετα πως “στην περιοχή μετά την μεγάλη πυρκαγιά δεν έχει δοθεί σχεδόν τίποτα” και πως ο ίδιος θα είναι στην αυριανή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ως εκπρόσωπος από την Αν. Μακεδονία και Θράκη. Τέλος αναφορικά με τις τελευταίες κινήσεις διαμαρτυρίας στον νότιο Έβρο εξήγησε πως οι αγρότες με τα μπλόκα έκλεισαν συμβολικά το Τελωνείο των Κήπων χθες το βράδυ για λίγη ώρα καθώς δεν θέλουν επ’ουδενί να ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Η συνάντηση αυτή δεν πρόσφερε σχεδόν τίποτα σε εμάς τους αγρότες” ανέφερε ο κ. Αγγελακούδης για την συνάντηση στην Κομοτηνή εξηγώντας την δυσαρέσκεια τους και το γεγονός πως δεν έλαβαν απαντήσεις σε καίρια αιτήματα, όπως το ζήτημα της καλλιέργειας του ηλίανθου. Αντίστοιχα απαντήσεις δεν έλαβαν για αρκετές από τις διεκδικήσεις τους, εξήγησε ο κ. Αγγελακούδης “ο Υπουργός είπε αυτά που ήθελε να πει και εμείς δεν πήραμε απαντήσεις“.


—-

Αργότερα, στην εκπομπή “Εβροσκόπιο” απάντησε από τη μεριά του και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής, καθώς ο ίδιος περίμενε τον υπουργό στο ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να συναντηθεί μαζί του, βρέθηκε δε στη συνέχεια στο αεροδρόμιο μαζί με τους συναδέλφους του εκφράζοντας την απογοήτευσή του από τα γεγονότα. “Όταν κάνουμε ένα λάθος, να έχουμε το θάρρος να πάρουμε και την ευθύνη του λάθους μας”, είπε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στη στάση Αυγενάκη – Κελέτση, καταλήγοντας: “Το μόνο που απαιτούμε είναι σεβασμός”.

—-

Εντωμεταξύ οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Βορείου Έβρου που συναντήθηκαν εχθές με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Και Τροφίμων κ. Αυγενάκη έδωσαν σήμερα στην δημοσιότητα την επιστολή που του κοινοποίησαν προκειμένου να γνωστοποιήσουν τα αιτήματα τους:

Προς

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Κο Αυγενάκη Ελευθέριο

Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας & Θράκης

Κο Τοψίδη Χριστόδουλο

Με πολλά χρόνια και νέα προβλήματα ξεκίνησε η νέα καλλιεργητική περίοδος για όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους του Β. Έβρου. Στα μακροχρόνια προβλήματα των υποδομών, του υψηλού κόστους παραγωγής, των χαμηλών τιμών προϊόντων, του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και τις παράνομες ελληνοποιήσεις, προστέθηκαν οι επιπτώσεις που προκαλεί η εφαρμογή της ΚΑΠ με τις τεράστιες μειώσεις στις ενισχύσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων και τέλος η απαίτηση της ΔΕΗ (ύστερα από την ΚΥΑ που συνυπέγραψε και το υπουργείο σας) επιστροφής μέρους της επιδότησης ρεύματος για τη διετία 2022-2023 ύψους 442,805,28€ από τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ) που προκάλεσε τρύπα στους π/υ των οργανισμών και καλούμαστε οι ίδιοι να την καλύψουμε άμεσα.

Κε Υπουργέ, η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα δυσχεραίνει χρόνο με τον χρόνο και αν δε γίνουν άμεσες παρεμβάσεις που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση και ελπίδα για το αύριο, η επόμενη δεκαετία θα είναι και η τελευταία για χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους, χωριά και πόλεις της περιφέρειάς μας.

Σας καταθέτουμε πέρα από τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και τα τοπικά μας προβλήματα που χρήζουν παρέμβασης τόσο από το υπουργείο σας, όσο και από την περιφέρεια.

Διεκδικούμε

 • Μείωση κόστους παραγωγής (κατάργηση ειδικού φόρους κατανάλωσης στο πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα, επιδότηση εφοδίων και ζωοτροφών)
 • Επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ 2023-2027. Να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις ενισχύσεις/επιδοτήσεις.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα προϊόντα, ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμες οι καλλιέργειες.
 • Άμεσα μέτρα και έλεγχοι ώστε να σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
 • Αναθεώρηση του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις ζημιών και νόσων στο 100% της πραγματικής αξίας και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
 • Να μην εφαρμοστεί η ΚΥΑ που αφορά την απαίτηση της ΔΕΗ για επιστροφή μέρους της επιδότησης ρεύματος για τη διετία 2022-2023 ύψους 442.805,28€ από τους ΟΕΒ
 • Διαφωνούμε με την εξαγγελία για συγχωνεύσεις των ΟΕΒ σε ένα περιφερειακό σχήμα που  θα προκαλέσεις αρρυθμίες στη λειτουργία τους και θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
 • Να προστεθεί ο ηλίανθος στις επιδοτούμενες καλλιέργειες (οικολογικό σχήμα ή συνδεδεμένη) ώστε να γίνει οικονομικά βιώσιμη και να συνεχιστεί η καλλιέργεια.
 • Έργα υποδομής:
  Εκσυγχρονισμός του φράγματος στο Θεραπειό.
  Υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου στο σύνολο της.
  Αυτοματοποίηση του αρδευτικού συστήματος.
  Αναδασμός στις περιοχές που δεν έχει πραγματοποιηθεί.
  Αντιπλημμυρικά έργα.
 • Απόδοση τίτλων κυριότητας στους ακτήμονες αγρότες της περιοχής του Β. Έβρου.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΥΣΣΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΓΩΝΟΥ


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 12 Φεβρουαρίου, 2024 11:17

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV