“Ορεστιάδα, σύγχρονη πόλη” μέσω της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης – Έγινε η πρώτη “αναγνωριστική” διαβούλευση

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 15 Μαΐου, 2023 20:41

“Ορεστιάδα, σύγχρονη πόλη” μέσω της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης – Έγινε η πρώτη “αναγνωριστική” διαβούλευση

Εκπρόσωποι φορέων, πολίτες, αντιδήμαρχοι, επικεφαλής παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι και δημοτικοί υπάλληλοι ανταποκρίθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 15 Μαΐου 2023 στο κάλεσμα του Δήμου Ορεστιάδας για διαβούλευση, σχετικά με τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) της έδρας του Δήμου, της Ορεστιάδας – και ακόμη πιο συγκεκριμένα του κεντρικού αστικού ιστού αυτής.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της ΔΗΚΕΠΑΟ έγινε μια πρώτη ενημέρωση για τη “Στρατηγική” από το Δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη και ακολούθησε αναλυτικότερη από τον εκπρόσωπο της εταιρίας Lever Α.Ε. που ανέλαβε ως Σύμβουλος για τη συγκεκριμένη δράση, τον κ. Κυραλέο Κίμωνα. Ο κ. Κυραλέος παρέθεσε μια σειρά από εικόνες που περιγράφουν ενδεικτικά τις κατηγορίες έργων που είναι δυνητικά επιλέξιμα να χρηματοδοτηθούν από το ΣΒΑΑ. Συγκεκριμένα, οι επιλέξιμες θεματικές ενότητες είναι:


  • Αστικό Περιβάλλον
  • Ενέργεια
  • Κινητικότητα
  • Περιβάλλον
  • Επιχειρηματικότητα
  • Καινοτομία
  • Κοινωνική Ένταξη
  • Συνεργασίες

Και πιο συγκεκριμένα:

Ακολούθησε σειρά ερωτήσεων από τους παριστάμενους, κυρίως διευκρινιστικές για όσα ακούστηκαν, τόσο για τα χρονοδιαγράμματα, τα επί μέρους έργα, τον τρόπο υποβολής προτάσεων, όσο και για άλλες ενδεχόμενες πρωτοβουλίες προκείμενου να ενισχυθούν μέσω της ΣΒΑΑ και άλλες ενέργειες, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Διευκρινίστηκε δε πως το ποσό ανέρχεται στα 15.100.000 ευρώ, όπως ακριβώς και στους άλλους 5 δήμους της Περιφέρειας ΑΜΘ, όπως επίσης ότι εκτός από έργα μπορούν να ενταχθούν και “άυλες” δράσεις.

Συμπερασματικά, ακόμη όλα για το Δήμο Ορεστιάδας είναι σε ένα πρώτο, αρχικό στάδιο, καθώς κατ’ εξαίρεση και τελευταίος εντάχθηκε στη ΣΒΑΑ από την Περιφέρεια ΑΜΘ, αφού μέχρι πρότινος δικαίωμα είχαν μόνο οι πέντε πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίες και έχουν χρονικό πλεονέκτημα έναντι του Δήμου Ορεστιάδας (βλ. αναλυτικά: Δύο σημαντικές ανακοινώσεις για το Δήμο Ορεστιάδας από το Χρ. Μέτιο). Θα δοθούν παρατάσεις στους χρόνους (έως τέλος Μαΐου είναι η αρχική προθεσμία υποβολής προτάσεων αλλά αυτό θεωρείται βέβαιο πως θα αλλάξει), αλλά και στην τελική υλοποίηση των έργων που προβλέπονται έως το 2030.

Πάντως, όπως ανακοινώθηκε, αναμένεται να είναι περισσότερο διαφωτιστική ως προς όλες τις λεπτομέρειες η προγραμματισμένη για την Τετάρτη 24 Μαΐου σύσκεψη που θα γίνει στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή. Ακολούθως, θα οργανωθούν και άλλες διαβουλεύσεις με τους φορείς και τους πολίτες της Ορεστιάδας με επιπλέον στοιχεία, είτε διά ζώσης είτε ηλεκτρονικά, ώστε να καταρτιστεί ένα σύνολο επιλέξιμων προτάσεων. Επιπλέον, σύντομα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ορεστιάδας -orestiada.gr- συγκεκριμένη φόρμα προτάσεων, την οποία θα μπορούν να συμπληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 15 Μαΐου, 2023 20:41

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV