18 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Μουσείων – Ποια Μουσεία του Έβρου μπορείτε να επισκεφθείτε με ελεύθερη είσοδο

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 18 Μαΐου, 2023 10:08

18 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Μουσείων – Ποια Μουσεία του Έβρου μπορείτε να επισκεφθείτε με ελεύθερη είσοδο

Ποιο μουσείο θα επισκεφτείτε σήμερα; Η ερώτηση, αν και ρητορική, είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη σήμερα Πέμπτη 18η Μαΐου, που τα Μουσεία όλης της χώρας γιορτάζουν.

Η ημερομηνία αυτή έχει καθιερωθεί από το 1977 ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Έτσι, λοιπόν, μουσεία όλων των κατηγοριών ανοίγουν τις πόρτες τους σήμερα και με ελεύθερη είσοδο καλούν μικρούς-μεγάλους να τα επισκεφτούν και να πάρουν μέρος στις πρωτότυπες δράσεις τους, που σε πολλές περιπτώσεις εκτείνονται χρονικά και σε άλλες ημερομηνίες.

Ξεναγήσεις σε μόνιμες ή περιοδικές εκθέσεις, συναυλίες, ποικίλες παραστάσεις (θεατρικές, μουσικές, ποιητικά αναλόγια, Σκιών κ.α.), εκπαιδευτικά προγράμματα, πολυθεματικοί περίπατοι, εκδηλώσεις για άτομα με προβλήματα μνήμης ή αναπηρίας, εργαστήρια για μικρούς ή/και για μεγάλους, προβολές ταινιών και οπτικοακουστικού υλικού, ομιλίες, αφήγηση παραμυθιών, εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και πολλές ακόμα παρουσιάσεις έχουν ενταχθεί στις δράσεις που έχουν ετοιμάσει τα ελληνικά μουσεία με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, η οποία έχει θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» (το επικαιροποιημένο πρόγραμμα είναι διαθέσιμο εδώ https://icom-greece.mini.icom.museum/wp-content/uploads/sites/38/2023/05/IMD_2023_Program_WEB2.pdf ).


Επίσης, όπως κάθε χρόνο, το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε ένα τιμώμενο πολιτιστικό φορέα, για φέτος το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, «εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό έργο που επιτελεί, καθώς και τη συμβολή του στην προαγωγή των εικαστικών τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13, Παγκράτι) θα παραμείνει σήμερα ανοιχτό έως τις 21:00 με ελεύθερη είσοδο, έχοντας ετοιμάσει μια σειρά ειδικά διαμορφωμένων δράσεων για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν κάνει ηλεκτρονικά προκράτηση. Περισσότερες πληροφορίες εδώ https://goulandris.gr/el/about/international-museum-day-2023

Για τον Έβρο, δωρεάν είσοδο σε μουσεία αρμοδιότητας της ανακοίνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου με δωρεάν επίσκεψη

  • στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης 8.30-15.30
  • στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου 8.30 – 16.00
  • στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης (Αίθουσα Α) 8.30 – 16.00.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στη μόνιμη έκθεσή τους για τους παρευρισκόμενους επισκέπτες. Αναλυτικά δείτε ΕΔΩ

Για το Διδυμότειχο ελεύθερη είσοδο για σήμερα ανακοίνωσε και το Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου:


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 18 Μαΐου, 2023 10:08

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV