Αυτόκλητος εκλογολόγος – Η απόλαυση συνεχίζεται! (Νο 2)

Συντάκτης Χάρης Κανταρίδης 21 Οκτωβρίου, 2018 08:49

Αυτόκλητος εκλογολόγος – Η απόλαυση συνεχίζεται! (Νο 2)

Του Χάρη Κανταρίδη

Σημείωση: Είπα να δώσω μια νότα σατυρική στα άρθρα μου, γι αυτό θα ονομάζονται πλέον έτσι. Όποιος θέλει μπορεί να μην τα παίρνει στα σοβαρά!


Αφού λοιπόν θα τα σχολιάζουμε κάθε Κυριακή – γεροί να μαστε – ας δούμε σήμερα πως διαγράφεται το πολιτικό σκηνικό του Βορείου Έβρου, σε σχέση με τις υποψηφιότητες των Εθνικών εκλογών.

Το κυβερνόν κόμμα απ ότι δείχνουν τα πράγματα, δεν θα έχει κανένα λόγο για να προβληματιστεί στο γεωγραφικό μας κομμάτι. Αυτό γιατί η υποψηφιότητα της νυν Βουλευτού κυρίας Αναστασίας (Νατάσας) Γκαρά, θεωρείται από όλους δεδομένη και μόνο στην (απίθανη) περίπτωση που η ίδια δεν θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο, θα άλλαζαν τα πράγματα.

Η κυρία Γκαρά και νέα είναι και πολιτικό λόγο έχει και μια επιτυχημένη παρουσία έχει καταγράψει αυτά τα χρόνια στο Κοινοβούλιο. Οπότε, ούτε συζήτηση!

Άλλος δεν ακούγεται να ενδιαφέρεται και έχω την αίσθηση ό,τι το θέμα κλείνει εδώ.

Ο “κακός χαμός” θα γίνει στο κόμμα της αντιπολίτευσης (που έχει ανανεώσει και το σήμα του), κυρίως στο νότιο μέρος του νομού, όπου ακούγεται μια ντουζίνα ονομάτων. Εδώ πάνω η υποψηφιότητα του κ. Αναστάσιου Δημοσχάκη (νυν Βουλευτή) πρέπει να θεωρείται δεδομένη εφ όσον επιθυμεί να συνεχίσει, ενώ θα διαγκωνιστούν για να χωρέσουν στην εξάδα του νομού τουλάχιστον άλλα τρία πρόσωπα.

Εξηγώ:

  1. Ο κύριος Αθανάσιος Γκακίδης, απόφοιτος του οικονομικού τμήματος του Δημοκρίτειου, δεν κρύβει την επιθυμία του για κάθοδο στις εκλογές. Έχει διατελέσει αντιδήμαρχος, είναι εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Ορεστιάδας και έχει ικανοποιητικό κοινό που τον στηρίζει. Το γεγονός του ότι θα “ανοιχτεί” σε όλο το μήκος του νομού, δε φαίνεται να τον ενοχλεί και σίγουρα είναι προετοιμασμένος. Ωστόσο, μάλλον είναι η πιο αδύναμη υποψηφιότητα από τα ονόματα που ακούγονται γιατί δεν είναι ορατές κάποιες “πολιτικές πλάτες” έστω κι αν έχει “θητεύσει” δίπλα στον κ. Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο.
  2. Ο κύριος Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ίσως είναι το “μεγάλο ερωτηματικό”. Προερχόμενος από πολιτική οικογένεια (γιος του μέχρι πρότινος Βουλευτή Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου), νομικός στο επάγγελμα, μέλος της ΟΝΝΕΔ – υπεύθυνος άμυνας, έχει το μειονέκτημα του ότι δεν έχει ζήσει πολύ στην περιοχή για να γνωρίζει πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Στον αντίποδα όμως, δεν είναι πρόβλημα το να τα μάθει από τον πατέρα του, αν δεν το έχει κάνει ήδη. Σίγουρα, ο υπάρχον – με την καλή έννοια – εκλογικός μηχανισμός, περιμένει την κάθοδό του. Το νεαρό της ηλικίας, το άφθαρτο, η επιστημονική του ιδιότητα, και η κομματική του δράση, συγκαταλέγονται στα υπέρ του.
  3. Η κυρία Χρυσή Μπαχαρίδου είναι μάλλον η πιο “αξιόπιστη” επιλογή. Εργαζόμενη στην επιχείρηση του πατέρα της, κόρη της πρώην νομαρχιακής συμβούλου Φανής Μπαχαρίδου – και ως γυναίκα που είναι – συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να είναι σε μία θέση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας. Μόλις την εβδομάδα που διανύσαμε πήρε το μεταπτυχιακό της στην “Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Εργασία” και βάζει πλώρη – απ ότι μαθαίνω – για διδακτορικό στην βία και εγκληματικότητα (μπρρρ), είναι εκλεγμένη στην πολιτική επιτροπή του κόμματος, μέλος του μητρώου στελεχών και έχει αναπτύξει από καιρό ποικίλη δράση στην περιοχή (Πολιτιστικοί Σύλλογοι, έκδοση ποιητικής συλλογής κ.α.).

Εν κατακλείδι, οι τρεις τους έχουν αρκετά θετικά στοιχεία που σίγουρα – στο βαθμό που μετράνε στην αξιολόγηση – θα προβληματίσουν αυτούς που θα κάνουν την επιλογή. Είναι νέοι, καταρτισμένοι, με όρεξη και φρέσκες ιδέες για να πλαισιώσουν τον κύριο Δημοσχάκη στο ψηφοδέλτιο. Η κυρία Μπαχαρίδου μάλιστα, αν δεχτούμε ότι οι οι άλλοι δύο ίσως να απευθύνονται σε κοινό “ψηφοσυλλεκτικό κορβανά” πιθανόν να έχει καλύτερες προϋποθέσεις για την κάθοδο και την εκλογή.

Το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ), μετράει τα “κουκιά” του για τον Έβρο συνολικά. Παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ έχει να δείξει σπουδαίες επιτυχίες σε ένα νομό που γενικά κλίνει προς τα δεξιά, ειδικά στο βόρειο τμήμα του. Οι συγκυρίες που έχουν διαμορφωθεί όμως είναι σαφώς εις βάρος του και ακόμα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι επιλογές θα κάνει στην Τρίτη κατανομή με τα υπόλοιπα. Η λογική λέει ότι πρέπει να προτιμήσει να βγάλει έδρα στον Έβρο, γιατί όπως έχουν έρθει τα πράγματα ο νομός είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και θα παραμείνει για χρόνια (λιμάνι Αλεξανδρούπολης, προσφυγικές ροές κ.α.).

Στην πρόσφατη αξιολόγηση που έγινε από την Νομαρχιακή επιτροπή, τα ονόματα που αξιολογήθηκαν από το βόρειο τμήμα, είναι μόνο δύο:

  1. Ελευθέριος Χαμαλίδης, μηχανολόγος μηχανικός, δημόσιος υπάλληλος. Δείχνει μια άριστη επιλογή. Είναι δοκιμασμένος στην πολιτική, νικητής στις εσωκομματικές εκλογές του 2010 για την επιλογή υποψηφίου με το ΠΑΣΟΚ, αξιωματική αντιπολίτευση στο δήμο στη συνέχεια, πολυγραφότατος, με ελκυστικές ιδέες και όραμα, φαντάζει μια πρώτης τάξης επιλογή.
  2. Ο κύριος Σταύρος Βαβίας, απόφοιτος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και ελεύθερος επαγγελματίας πλέον, που διετέλεσε αντιπεριφερειάρχης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν και οι σκέψεις του είναι μάλλον προς άλλη κατεύθυνση.

Λίγο έως πολύ, έτσι είναι τα πράγματα στο Βόρειο Έβρο αυτή τη στιγμή. Σίγουρα θα έχουμε νεότερα στο προσεχές μέλλον και θα τα θέτουμε υπ όψιν σας.

Από τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς δεν υπάρχει σαφής πληροφόρηση και επιφυλάσσομαι για το εγγύς μέλλον.

Είναι όντως νωρίς ακόμα!
Θα τα λέμε…..
Κανταρίδης Χάρης


Συντάκτης Χάρης Κανταρίδης 21 Οκτωβρίου, 2018 08:49

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV